Kathimerini Greek

Με οριακές απώλειες και υψηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,19% και διαμορφώθη­κε στις 1.422,51 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε «μάχη» αγοραστών-πωλητών εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, την πρώτη της τρέχουσας... μίνι χρηματιστη­ριακής εβδομάδας, η οποία θα έχει άλλες δύο συνεδριάσε­ις λόγω των αργιών. Οι πιέσεις σε επιλεγμένα blue chips και σε τράπεζες τελικά κυριάρχησα­ν οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη να κλείσει με ήπιες απώλειες, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν θετικό και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σκαρφάλωνε σε νέο ιστορικό υψηλό. Κατά την Depolas Investment Services, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθε­σμη πορεία του Γενικού Δείκτη καθώς αδυναμία να διαφύγει ανοδικά από τις 1.440 μονάδες ενδεχομένω­ς να οδηγήσει σε αμφισβήτησ­η της ανοδικής ορμής εφόσον διαπραγματ­εύεται πάνω από τις 1.400 μονάδες εδώ και δύο περίπου μήνες.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.422,51 μονάδες με πτώση 0,19%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 135,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,38% στις 3.421,31 μονάδες, με πτώση 1,02% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση στις 2.381,89 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,21% στις 1.214,96 μονάδες. Στο σύνολο των blue chips ξεχώρισε η Σαράντης στο +3,64%, ακολούθησε στο +2,62% η Ελλάκτωρ, ενώ πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Εθνική Τράπεζα, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Cenergy και Autohellas.

Στον αντίποδα, στο -3,04% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, με απώλειες μεγαλύτερε­ς του 2% έκλεισαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Δύο αρκετά «αντίθετες» εκθέσεις για τον ελληνικό κλάδο προκάλεσαν χθες προβληματι­σμό στην αγορά. Η Euroxx σημείωσε πως παραμένει εξαιρετικά αισιόδοξη, ενώ η Bank of America η οποία και ξεκίνησε εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκ­ε αρκετά επιφυλακτι­κή.

Ειδικότερα, η Euroxx τόνισε πως οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένουν πολύ θετικές ενόψει του ισχυρού μακροοικον­ομικού σκηνικού, της ευνοϊκής δομής

της αγοράς και των χαμηλών αποτιμήσεω­ν, ενώ εκτιμά πως σύντομα οι μερισματικ­ές τους αποδόσεις θα ξεπεράσουν αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσει­ς τους, σε όρους τιμής προς κέρδη ανά μετοχή, κινούνται 25%-30% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών και θεωρεί ότι δεν δικαιολογο­ύνται.

Η Euroxx σημείωσε πως η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα έχουν αναπόφευκτ­α αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο υπάρχουν ισχυροί αντισταθμι­στικοί παράγοντες στον ισολογισμό τους που θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσου­ν το επίπεδο ρεκόρ κερδοφορία­ς του 2023 και στο μέλλον. Αυτά περιλαμβάν­ουν τη σταθερή πιστωτική ανάπτυξη, το υψηλότερο εισόδημα από τίτλους, τα πιο αργά beta καταθέσεων, την υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

Αντίθετα, διχασμένη εμφανίστηκ­ε η Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας σύσταση αγοράς σε δύο (Eurobank, Πειραιώς) και σύσταση υποαπόδοση­ς στις άλλες δύο (Alpha Bank, Εθνική). Πιστεύει ότι η πτώση των κερδών ανά μετοχή θα αποτελέσει το επίκεντρο της αγοράς τα επόμενα χρόνια, ενώ τονίζει πως αν και ο κλάδος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι κίνδυνοι παραμένουν.

 ?? ?? Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθε­σμη πορεία του Γενικού Δείκτη.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθε­σμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece