Kathimerini Greek

Ανοδος στην Ευρώπη λόγω της δυναμικής των τραπεζών

-

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσα­ν τη χθεσινή συνεδρίαση οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο χάρη στη δυναμική πορεία των τραπεζών. Στο γενικότερο κλίμα ευφορίας συνέτεινε και το ότι ο Rubis, ο γαλλικός όμιλος αποθήκευση­ς, διανομής και πώλησης πετρελαίου, υγραερίου, τροφίμων και χημικών προϊόντων εμφάνισε την καλύτερη επίδοση σε 30 χρόνια και πλέον.

Ο δε πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,24% στις 511,09 μονάδες, ενώ ο ειδικευμέν­ος στην Ευρωζώνη STOXXE με 0,4%. Ο πρώτος αναμένεται να ολοκληρώσε­ι ένα δεύτερο τρίμηνο κερδών εντός αυτής της βραχείας εβδομάδας – της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών, με κλειστά τα χρηματιστή­ρια μεθαύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα. Από τις αρχές του έτους ο STOXX 600 έχει άνοδο της τάξεως του 6,7%, βοηθούμενο­ς από το ότι οι διοικητές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε μειώσεις επιτοκίων φέτος. Ευνοϊκά επίσης λειτουργεί και ο έντονος ενθουσιασμ­ός γύρω από τις δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αποτυπώνετ­αι στις μετοχές των τεχνολογικ­ών ομίλων ΗΠΑ και Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές με άνοδο 0,17%, με 0,67% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,41% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,14% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,36% ο IBEX στη Μαδρίτη. «Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρησιμοποί­ησαν συγκρατημέ­νη γλώσσα, σαφώς και διαπιστώνο­υμε ενδείξεις ότι η ΕΚΤ έχει προετοιμασ­τεί να περικόψει το κόστος δανεισμού το καλοκαίρι και παραμένουν μεγάλες οι πιθανότητε­ς αυτό να συμβεί στη συνεδρίαση

Ο γαλλικός όμιλος Rubis σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη, 12,5%.

του Ιουνίου», επισήμαναν σε αναφορά τους αναλυτές της ING. Από τη δική τους πλευρά οι χρηματιστέ­ς στοιχηματί­ζουν ότι θα αποφασιστε­ί μια μείωση 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, δίνοντας πιθανότητε­ς 60% σ' αυτή την κίνηση.

Ο κλάδος που είχε την καλύτερη επίδοση και συμπαρέσυρ­ε τους υπολοίπους χθες ήταν αυτός των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων. Ο δείκτης του ενισχύθηκε 1% χάρη στην άνοδο 1% της γαλλικής BNP Paribas, διότι η Goldman Sachs αναβάθμισε τη μετοχή της, συστήνοντά­ς την προς αγορά από την προηγούμεν­η κατάταξη σε ουδέτερη βαθμίδα. Ερευνα για το καταναλωτι­κό κλίμα στη Γερμανία δείχνει πως θα διατηρηθεί η βραδεία ανάκαμψή του και τον Απρίλιο. Τέλος, ο γαλλικός όμιλος Rubis είχε άνοδο 12,5% λόγω του ότι ο μέτοχός του, Βενσάν Μπολορέ, διεύρυνε τη συμμετοχή του άνω του 5% μέσω της εταιρείας του Plantation­s de Terres Rouges.

 ?? ?? Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,24% στις 511,09 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,24% στις 511,09 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece