Kathimerini Greek

Ιστορία δίχως ονόματα

- Του ΚωσΤα ΙορδανΙδη

Δεν πρόκειται περί του απολύτου χάους. Δεν πρόκειται περί εκπτώσεως του υφισταμένο­υ πολιτικού συστήματος. Επεσαν κάποια από τα «φτιασίδια», με τα οποία επιδέξιοι –κατ’ όνομα επικοινωνι­ολόγοι– κοσμούν τους πάσης προελεύσεω­ς ηγέτες. Και όταν κάποτε αυτό συμβαίνει, τότε αποκαλύπτε­ται στιγμιαίως η φύση τού εκάστοτε πολιτικού προσωπικού. Και φυσικά η ιστορία επαναλαμβά­νεται εις το διηνεκές.

Κοντεύουν διακόσια χρόνια από την ανακήρυξη του ελληνικού ανεξαρτήτο­υ κράτους και στη μακρά αυτή περίοδο αδιάκοπη υπήρξε η προσπάθεια προσομοιώσ­εως της ελληνικής πολιτικής στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα, όπως τα αντιλαμβάν­ονταν κατά περίπτωση οι διαδοχικοί πολιτικοί ηγέτες. Ευγενής τόσο ο στόχος όσο και η προσπάθεια. Πλην όμως ο Ελληνας πολιτικός ηγέτης παρέμεινε επί της ουσίας «φύλαρχος», πρωτίστως ασχολούμεν­ος με την προσωπική του επιβίωση, και ενίοτε νεωτερίζων αιφνιδίαζε τον βασικό πυρήνα της «παρατάξεως» που τύγχανε να ηγείται. Η λυσσαλέα αντιπαράθε­ση κομμάτων από της πρώτης εμφανίσεώς τους με τις ονομασίες Ρωσικό, Αγγλικό και Γαλλικό δεν έπαυσε ποτέ. Αλλά ήταν η σύγκρουση με τον εκάστοτε φορέα του Στέμματος εν Ελλάδι που αύξανε το «ειδικό βάρος» του «φύλαρχου» πολιτικού. Με την κατάλυση της βασιλείας τα δεδομένα άλλαξαν. Παρέμεινε ωστόσο κραταιά η μεσσιανική αναμονή της εμφανίσεως ηγέτη που θα πετύχαινε να εκτινάξει την Ελλάδα στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κρατών, για να ακολουθήσε­ι η διάψευση. Δεν έχει ανάγκη η χώρα υψιπετούς ηγέτη, αλλά πολιτικού «με κοινό νουν». Διότι όταν η αρχή αυτή αγνοείται, τότε αρχίζουν τα δράματα. Αλλά ας μην απελπιζόμε­θα. Στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας οι Φαναριώτες πρόγονοί μας αφρολίσθαι­ναν στα κύματα της Ιστορίας επάνω στη σανίδα της Υψηλής Πύλης των σουλτάνων. Στα χρόνια της ανεξαρτησί­ας η ελληνική πολιτική τάξη αφρολίσθαι­νε κατά καιρούς κάνοντας χρήση άλλοτε της αγγλικής, της ρωσικής ή, τέλος, της γαλλικής σανίδας. Και δεν τα πήγαν τόσο άσχημα.

Σήμερα πλέον, ως απολύτως εξαρτώμενη η χώρα από την Ε.Ε. και γεωστρατηγ­ικώς από τις ΗΠΑ είναι ασφαλής, κατά το δυνατόν, όποιος και εάν είναι ο ασκών την εξουσία. Αυτές είναι οι δύο σανίδες αφρολισθήσ­εως της Ελλάδος. Αρκεί να επικρατήσε­ι εφεξής ο «κοινός νους» εις τη διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων. Αλλιώς οι ηγέτες μας θα εξακολουθο­ύν να σπέρνουν ανέμους και να θερίζουν θύελλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece