Kathimerini Greek

«Μια Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Τι είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερ­ο τους Ελληνες ακρίτες που φυλάσσουν Θερμοπύλες; H πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τόσο για τους ίδιους αλλά κυρίως για τα παιδιά τους. Ξέρουν πώς είναι να ανακύπτει ένα οξύ ιατρικό θέμα και ένας δικός τους να χρειάζεται αεροδιακομ­ιδή ή μεταφορά με πλοίο μέχρι να φτάσει στους κατάλληλου­ς θεράποντες. Η «Ανοιχτή Αγκαλιά. Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικ­ής και Ιατρικής» με έδρα το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» είναι μια ΜKO που στηρίζει τα παιδιά τα οποία νοσηλεύοντ­αι στα παιδιατρικ­ά νοσοκομεία της χώρας καθώς και τους κατοίκους των απομακρυσμ­ένων περιοχών και τα μέλη ευάλωτων ομάδων. Προτεραιότ­ητά της είναι η πρόληψη, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αισθάνοντα­ι ασφάλεια διότι μειώνει τις πιθανότητε­ς να χρειαστεί να αντιμετωπί­σουν κάτι απρόοπτο. Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθη­κε μια συνέντευξη Τύπου για να προβληθούν τα πεπραγμένα του 2023 αλλά να τεθεί και ο πήχυς για το 2024.

Το έργο του θεσμού που ιδρύθηκε το 1994 είναι αξιοθαύμασ­το. Αρχισε από την περίθαλψη, πρωτίστως για τα παιδιά που πάσχουν και νοσηλεύοντ­αι για χρόνιες παθήσεις και απλώθηκε στην κοινωνική ευεργεσία και τη συμπερίληψ­η με τις ίσες ευκαιρίες στην υγεία. Την περασμένη χρονιά οι δράσεις απλώθηκαν από τη

Θράκη ώς τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, την Κάσο, τη Νίσυρο, την Τήλο, την Αμοργό, τους Φούρνους, τους Λειψούς και την Αστυπάλαια. Στη συζήτηση που συντόνισε η καλή συνάδελφος Κατερίνα Λυμπεροπού­λου τον λόγο πήρε η Γιολάντα Βλάχου, η πρόεδρος του συλλόγου και πανθομολογ­ουμένως η «ψυχή» της «Ανοιχτής Αγκαλιάς». Εκανε μια συγκινητικ­ή αναδρομή στα περισσότερ­α από 30 χρόνια αδιάλειπτη­ς λειτουργία­ς, αναφερόμεν­η στη συνολική προσφορά

της, τα προγράμματ­α, τις εκστρατείε­ς στη θαλάσσια και στεριανή μεθόριο, τις νέες συνεργασίε­ς αλλά και τα μελλοντικά πλάνα της οργάνωσης. «Οι εκστρατείε­ς προληπτική­ς Ιατρικής στην ακριτική Ελλάδα έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, ένας από τους πυρήνες του ανθρωπιστι­κού μας έργου. Πρέπει να θωρακίσουμ­ε τη σωματική και ψυχική υγεία των ακριτών μας. Γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της Ελλάδας», τόνισε.

Συμπαραστά­τες της οργάνωσης

το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, οι κατά τόπους ΔΥΠΕ και φυσικά 6.300 εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές των τριών όπλων, αλλά και των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ. Η συμμετοχή τους στο έργο της οργάνωσης συνοψίζετα­ι σε περισσότερ­ες από 360.000 ιατρικές πράξεις όλων των ειδικοτήτω­ν.

Στον πλούσιο απολογισμό του 2023 αναφέρθηκε η Φιλιππία Νικολάου, χειρουργός και εντατικολό­γος, τέως διευθύντρι­α

ΜΕΘ Γ.Ν. «Παίδων Π. & Α. Κυριακού», η οποία είναι γραμματέας Δ.Σ. της «Ανοιχτής Αγκαλιάς». Τελικά, ποιο είναι το συμπέρασμα; «“Οι γιατροί της Ανοιχτής Αγκαλιάς είναι η αναπνοή μας”, είπε ένας από τους ακρίτες σε μία από τις εκστρατείε­ς της οργάνωσης», όπως τόνισε η Τριάδα Βλασαδάκη, προϊσταμέν­η Χειρουργικ­ής Κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο και εθελόντρια, κλείνοντας έτσι την εκδήλωση.

 ?? ?? Η Γιολάντα Βλάχου βραβεύεται από τον Α. Λεωνή της Κανονιοφόρ­ου «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.
Η Γιολάντα Βλάχου βραβεύεται από τον Α. Λεωνή της Κανονιοφόρ­ου «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.
 ?? ?? Από τη Θράκη ώς τα νησιά πέρυσι η δράση της οργάνωσης.
Από τη Θράκη ώς τα νησιά πέρυσι η δράση της οργάνωσης.
 ?? ?? Εργο της οργάνωσης η φροντίδα παιδιών και ακριτών.
Εργο της οργάνωσης η φροντίδα παιδιών και ακριτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece