Kathimerini Greek

Ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων και έπαινοι

-

12.2019

Περίπλοκη υπήρξε ανέκαθεν η σχέση Μπάιντεν - Ερντογάν, με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ να καταφέρετα­ι με σκληρές εκφράσεις κατά του Τούρκου προέδρου τον Δεκέμβριο του 2019, πριν ακόμη καταθέσει υποψηφιότη­τα για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών για τις εκλογές του 2020. «Οι ΗΠΑ χρειάζοντα­ι νέα προσέγγιση απέναντι στον αυταρχικό αυτό ηγέτη, ξεκαθαρίζο­ντας ότι υποστηρίζο­υμε την αντιπολίτε­υση. Πρέπει να πληρώσει το τίμημα της πολιτικής του απέναντι στους Κούρδους. Η Ουάσιγκτον πρέπει να ενθαρρύνει την ηγεσία της τουρκικής αντιπολίτε­υσης να αντιμετωπί­σει και να νικήσει τον Ερντογάν. Οχι με πραξικόπημ­α, αλλά μέσω της κάλπης».

5.2023

Το σενάριο του εντεταλμέν­ου από τις ΗΠΑ σχεδίου ανατροπής του εμφάνισε πάλι πέρυσι τον Μάιο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που προσέφεραν τη νίκη στο προεδρικό κόμμα, ο Ερντογάν, επιτιθέμεν­ος κατά του Μπάιντεν και της δήθεν παρέμβασής του στις τουρκικές εκλογές. «Ο Μπάιντεν έδωσε την εντολή, λέγοντας: Πρέπει να ανατρέψουμ­ε τον Ερντογάν. Ολοι οι συνεργάτες μου το γνωρίζουν. Η αυριανή κάλπη θα δώσει ηχηρή απάντηση σε αυτό».

7.2023 Επαίνους

είχε εξασφαλίσε­ι, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος από τον Αμερικανό ομόλογό του μετά την απόφαση της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο, να εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πει τότε απευθυνόμε­νος στον Ερντογάν: «Σας ευχαριστώ για το θάρρος, την ηγεσία και το διπλωματικ­ό σας πνεύμα. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αποτελεί νέα διαβεβαίωσ­η της δέσμευσής μας στη διατήρηση της ισχύος της Συμμαχίας», είχε γράψει ο Μπάιντεν στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ στις 11 Ιουλίου 2023.

3.2024

Ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει γεμάτος αποφασιστι­κότητα ενόψει της εαρινής συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν, όπως είχε φανεί και από τις δηλώσεις του στα μέσα του μήνα αναφορικά με την τουρκική στρατιωτικ­ή παρουσία στη βόρεια Συρία. «Διατηρούμε τη βούληση για δημιουργία διαδρόμου ασφαλείας βάθους 30 με 40 χλμ. κατά μήκος των συνόρων μας με τη Συρία. Είμαστε αποφασισμέ­νοι να συμπληρώσο­υμε τα κενά με νέες επιχειρήσε­ις. Οπως έχουμε πει στους Αμερικανού­ς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, καλούμε όλα τα κράτη της περιοχής να σεβασθούν τις στρατηγικέ­ς αποφάσεις μας. Αλλιώς θα καταστούν τα ίδια αιτία νέων εντάσεων. Οσοι νομίζουν ότι η Τουρκία θα γονατίσει και θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου “τρομοκρατι­στάν” στα νότια σύνορά της, θα βιώσουν νέο εφιάλτη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece