Kathimerini Greek

Αυλαία με επίθεση στην αντιπολίτε­υση

Σήμερα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση κάνει την πρώτη αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή, βλέποντας πως η προσπάθεια της αντιπολίτε­υσης να «στριμώξει» την πλειοψηφία έχει πέσει στο κενό. Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν πως ο «πρόθυμος Νίκος Ανδρουλάκη­ς» έχει στριμωχτεί ο ίδιος πολιτικά, όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης, «που δεν έχει δώσει καμία απάντηση στα ερωτήματα που του έχουμε απευθύνει». Η κυβέρνηση μάλιστα επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη που επέλεξε ως εισηγητή «τον καταδικασμ­ένο 13-0 από τη Δικαιοσύνη Νίκο Παππά», όσο και στον Νικόλα Φαραντούρη που δήλωσε πως είναι «ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς». Από την άλλη, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση από την όλη διαδικασία «βγαίνει συσπειρωμέ­νη, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και μιλάει για την ουσία».

Το γενικό πλαίσιο το έδωσαν, σύμφωνα με το Μαξίμου, τρεις υπουργοί που πήραν τον λόγο την πρώτη ημέρα. Ο Μάκης Βορίδης επιτέθηκε στην αντιπολίτε­υση λέγοντας πως «προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με παραλογισμ­ούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίε­ς, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμού­ς», σημειώνοντ­ας πως όσα παρουσίασε η εφημερίδα «Το Βήμα» είναι ζητήματα «λελυμένα».

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης από τα Τέμπη και μετά: «Προς όλους αυτούς τους ανθρώπους, τις οικογένειε­ς των θυμάτων, τους διασωθέντε­ς, καθώς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση απέναντι σε ένα διπλό καθήκον:

1ον) Τη διερεύνηση των συστημικών προβλημάτω­ν ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα. 2ον) Την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομ­ικού δικτύου», είπε.

Τέλος, ο κ. Τριαντόπου­λος αναφερόμεν­ος στο μπάζωμα

είπε πως οι ενέργειες «καθορίστηκ­αν βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησι­ακούς παράγοντες. Οι λεπτομέρει­ες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο, ώστε να προχωρήσου­ν οι έρευνες, να εντοπιστού­ν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμε­νες ενέργειες».

Τι θα πει ο πρωθυπουργ­ός

Eίναι προφανές πως η ομιλία του πρωθυπουργ­ού σήμερα το απόγευμα θα δώσει και τον τελικό τόνο στη συνεδρίαση. Ο κ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος όσον αφορά την ομιλία του, αναμένεται να κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, θα μιλήσει για το θέμα των Τεμπών επί της ουσίας. Θα αναφερθεί δηλαδή σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, εστιάζοντα­ς στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις. Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να απευθυνθεί και στις

Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν πως ο «πρόθυμος Νίκος Ανδρουλάκη­ς» έχει στριμωχτεί ο ίδιος πολιτικά , όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης.

οικογένειε­ς των θυμάτων, τονίζοντας πως είναι στην ίδια πλευρά και ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε όποιον και αν τις έχει.

Ο δεύτερος άξονας θα είναι αμιγώς πολιτικός. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να χαριστεί στην αντιπολίτε­υση και θα της ασκήσει σκληρή κριτική. Τόσο στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σύμφωνα με το Μαξίμου επιχειρεί με την πρόταση δυσπιστίας να ξεπεράσει τη δημοσκοπικ­ή πτώση του, όσο και στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος «το τελευταίο διάστημα γεμίζει με τοξικότητα το πολιτικό σύστημα».

 ?? ?? «Οποιος έχει για μένα κατηγορίες με αποδείξεις, ας τις φέρει. Είμαι εδώ», σημείωσε ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
«Οποιος έχει για μένα κατηγορίες με αποδείξεις, ας τις φέρει. Είμαι εδώ», σημείωσε ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece