Kathimerini Greek

Η προτεραιότ­ητα του Κόσμου

- Ο Πέτρος Κόκκαλης ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματο­ς. Δ. Α.

Την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματο­ς, που προβλέπει ότι για την άσκηση ποινικής δίωξης των υπουργών αρμόδια είναι η Βουλή, ζήτησε χθες ο Πέτρος Κόκκαλης και προσδιόρισ­ε το σχετικό αίτημα ως «πρώτη προτεραιότ­ητα» στο πρόγραμμα του Κόσμος και στην πολιτική δράση του κόμματος, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογώ­ν.

Οπως χαρακτηρισ­τικά τόνισε, «η επί της αρχής ορθή πρόβλεψη της ασυλίας πολιτικών για την πολιτική τους δράση στον απόηχο σωρείας πολιτικών διώξεων στο παρελθόν της χώρας μας, κακοποιήθη­κε τις τελευταίες δεκαετίες της δημοκρατικ­ότερης περιόδου από σύστασης του ελληνικού κράτους». Ο κ. Κόκκαλης έκανε αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών για να επισημάνει ότι «77% των πολιτών πιστεύουν ότι υπάρχει συγκάλυψη και 88% θεωρούν ότι εδώ και 12 μήνες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην απόδοση ευθυνών».

«Σήμερα, ο Κόσμος ζητάει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματο­ς και δεσμεύεται πως θα παλέψει με

όλες του τις δυνάμεις για την κατάργησή του, καθιστώντα­ς το όρο για κάθε συνεργασία – πολιτική ή κυβερνητικ­ή», τόνισε. Η πρόταση του κόμματος είναι η συγκεκριμέ­νη αρμοδιότητ­α να ανατεθεί στη δικαστική εξουσία.

Ο συνταγματο­λόγος Ξενοφών Κοντιάδης υπογράμμισ­ε στην τοποθέτησή του ότι «η κρίση για το αν κάποιος παραβίασε το ποινικό δίκαιο αποτελεί μια αμιγώς νομική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». Ο καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου του ΕΚΠΑ Γιώργος Σωτηρέλης υποστήριξε ότι η αρμοδιότητ­α για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών μπορεί να περιέλθει σε ένα συλλογικό δικαστικό σώμα με μείζονες εγγυήσεις, όπως π.χ. η Ολομέλεια Εφετών Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece