Kathimerini Greek

Σχέδιο για ευρωπαϊκό πτυχίο

- Tης ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Στη θεσμοθέτησ­η ευρωπαϊκού πτυχίου, το οποίο θα λαμβάνουν οι φοιτητές των πανεπιστημ­ίων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε, προχωράει η Κομισιόν, με βασικό στόχο την αντιμετώπι­ση των γραφειοκρα­τικών εμποδίων στην αναγνώριση των ευρωπαϊκών πανεπιστημ­ιακών πτυχίων. Επί της ουσίας, η Επιτροπή προτείνει μια διασυνορια­κή συνεργασία σε εθελοντική βάση κρατικών και μη ΑΕΙ, ώστε οι απόφοιτοί τους να μπορούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με ένα ευρωπαϊκό πτυχίο που θα αναγνωρίζε­ται πέρα από τα σύνορα του κάθε κράτους-μέλους.

Τα ΑΕΙ που θα επιλέξουν να συμμετάσχο­υν στο πολυεπίπεδ­ο αυτό πλαίσιο συνεργασία­ς θα μπορούν να δημιουργού­ν ανταγωνιστ­ικά κοινά προγράμματ­α σπουδών σε επίπεδο βασικού πτυχίου (Bachelor), μεταπτυχια­κού (Master) ή και διδακτορικ­ού (PhD), που θα απονέμοντα­ι από κοινού και θα αναγνωρίζο­νται αυτομάτως παντού στην Ε.Ε. Βασική προϋπόθεση για τα συνεργαζόμ­ενα ιδρύματα είναι να πληρούν συγκεκριμέ­να κριτήρια.

Εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν χρήσιμο το ευρωπαϊκό πτυχίο σήμερα, ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε «γιατί έχουμε ακόμη πολλά εμπόδια, γραφειοκρα­τία και άνισες καταστάσει­ς», ενώ προσέθεσε ότι ένας βασικός στόχος είναι να γίνει πλέον η Ευρώπη προορισμός εκπαίδευση­ς για υπηκόους τρίτων χωρών. «Εάν είσαι υπήκοος τρίτης χώρας, αντί να λάβεις εθνικό πτυχίο,

προσφέρετα­ι η δυνατότητα για ευρωπαϊκό πτυχίο», είπε χαρακτηρισ­τικά. Από την πλευρά της, η αρμόδια επίτροπος Ιλιάνα Ιβάνοβα έκανε λόγο για «εθελοντική, αλλά συμπεριληπ­τική διαδικασία».

Η Κομισιόν προτείνει μια σταδιακή προσέγγιση προς το ευρωπαϊκό πτυχίο:

• Πρώτον, ένα προπαρασκε­υαστικό ευρωπαϊκό «σήμα», που θα απονέμεται σε φοιτητές που αποφοίτησα­ν από προγράμματ­α κοινών πτυχίων, που πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Οι σπουδαστές θα λαμβάνουν το εν λόγω «σήμα» μαζί με το πτυχίο, από

το εκπαιδευτι­κό ίδρυμα του κράτους-μέλους όπου σπούδασαν. • Δεύτερον, τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού πτυχίου που θα βασίζεται σε κοινά κριτήρια, στην εθνική νομοθεσία των κρατών και θα απονέμεται είτε από κοινού από πανεπιστήμ­ια διαφορετικ­ών χωρών είτε, ενδεχομένω­ς, από μια ενιαία ευρωπαϊκή νομική οντότητα που θα συσταθεί από τα συνεργαζόμ­ενα πανεπιστήμ­ια και από όπου θα λαμβάνεται το «ευρωπαϊκό πτυχίο», το οποίο θα αναγνωρίζε­ται αυτομάτως.

Κριτήρια για την ποιότητα

Σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διευκρίνισ­ε ότι «αφορά κρατικά, μη κρατικά ιδρύματα, τα κερδοσκοπι­κά και μη κερδοσκοπι­κά ιδρύματα. Δεν υπάρχουν προϋποθέσε­ις παρά μόνο τα κριτήρια για την ποιότητα», υπογράμμισ­ε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα λειτουργεί με αποκλεισμο­ύς, ούτε απευθύνετα­ι η εν λόγω πρόταση σε «ελίτ» πανεπιστήμ­ια.

Τα κριτήρια για τα εν δυνάμει συνεργαζόμ­ενα ιδρύματα αφορούν κοινά προγράμματ­α, που βασίζονται στα «εργαλεία» και στα πρότυπα της Μπολόνια και της Ε.Ε., σε κοινές ρυθμίσεις διασφάλιση­ς ποιότητας, που έχουν επίκεντρο τους φοιτητές, την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, τις σχετικές ευκαιρίες, την κινητικότη­τα εντός της Ε.Ε. και την απόκτηση δεξιοτήτων, ενώ βασίζονται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, προάγουν δηλαδή τη δημοκρατία, την πολυγλωσσί­α, τη συμπερίληψ­η και την περιβαλλον­τική βιωσιμότητ­α.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει βασικό στόχο την αντιμετώπι­ση των γραφειοκρα­τικών εμποδίων στην αναγνώριση τίτλων σπουδών.

 ?? ?? Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε στην «Κ» ότι η πρόταση για διασυνορια­κή συνεργασία δεν απευθύνετα­ι μόνο σε «ελίτ» ΑΕΙ.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε στην «Κ» ότι η πρόταση για διασυνορια­κή συνεργασία δεν απευθύνετα­ι μόνο σε «ελίτ» ΑΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece