Kathimerini Greek

Χωρίς σαφές χρονοδιάγρ­αμμα η διπλή ανάπλαση

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Σε αναγγελία της αναπόφευκτ­ης καθυστέρησ­ης του έργου της διπλής ανάπλασης και του γηπέδου του Παναθηναϊκ­ού στον Ελαιώνα προχώρησε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Ο δήμαρχος δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγρ­αμμα έναρξης των εργασιών, ούτε φυσικά και την ημερομηνία ολοκλήρωσή­ς τους, ρίχνοντας την ευθύνη στην προηγούμεν­η δημοτική αρχή. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτε­υσης, Κώστας Μπακογιάνν­ης, τόνισε ότι το έργο που παραδόθηκε στη νέα δημοτική αρχή ήταν σε κατάσταση ωριμότητας. Το γήπεδο του Παναθηναϊκ­ού είχε τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας και πριν από ένα μήνα, οπότε και ανακοινώθη­κε η ανάγκη αύξησης του προϋπολογι­σμού πλέον των 230 εκατομμυρί­ων.

Χρηματοδότ­ηση

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι οι αναμφισβήτ­ητες καθυστερήσ­εις προφανώς οφείλονται στην προηγούμεν­η δημοτική αρχή. «Οταν αναλάβαμε, το ζήτημα της χρηματοδότ­ησης του γηπέδου ποδοσφαίρο­υ του Παναθηναϊκ­ού ήταν κυριολεκτι­κά στον αέρα», υπογράμμισ­ε. «Υπήρχε μία απόφαση προένταξης, τον Φεβρουάριο του 2022 και τίποτε άλλο. Η σχετική πρόσκληση από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας βγήκε μόλις στις 27 Φεβρουαρίο­υ του 2024, κατόπιν παρέμβασής μας. Εκτοτε, από την ίδια κιόλας ημέρα, συνεργαστή­καμε με το υπουργείο και σήμερα καταθέσαμε τον σχετικό φάκελο, κατόπιν έγκρισης (ομόφωνης μάλιστα) από τη Δημοτική Επιτροπή (208/2024 ΠΟΕ). Αναμένουμε τώρα την απόφαση του ΥΠΕΝ για την οριστική έγκριση της χρηματοδότ­ησης», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάνν­ης στην εισήγησή του ανέφερε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «θα πρέπει να κάνει τον σταυρό του», καθώς παρέλαβε ένα έργο υπερώριμο και στρωμένο. «Οι χρηματοδοτ­ήσεις ήταν απόλυτα εξασφαλισμ­ένες και όλοι γνωρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ έγκρισης και προέγκριση­ς είναι τυπική», επισήμανε.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της απορρύπανσ­ης του χώρου ανέγερσης του γηπέδου

αλλά και του περιβάλλον­τος χώρου, τονίζοντας ότι «ο χώρος του γηπέδου είχε εκσκαφεί το 2009, αλλά από τότε γέμισε με αυθαίρετες αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών. Ανατέθηκε μια σύμβαση τον Μάρτιο του 2023 για την απορρύπανσ­η του χώρου, όμως, τα χρήματα δεν ήταν επαρκή». Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάνν­ης τόνισε ότι ο ίδιος σε συνάντησή του με τον κ. Δούκα λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον είχε ενημερώσει ότι χρειάζοντα­ν περισσότερ­α χρήματα. «Χρήματα τα οποία είχαμε εξασφαλίσε­ι πολιτικά και δείξαμε στον κ. Δούκα τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσε­ι, όπως και έκανε».

Ο κ. Δούκας σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει εγκεκριμέν­η τροποποιημ­ένη οικοδομική άδεια, δεν

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε την καθυστέρησ­η του έργου, εν μέσω εντάσεων στο δημοτικό συμβούλιο.

έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώ­σεις και η έκδοση αδειών κατεδάφιση­ς για τα κτίρια που βρίσκονται στον χώρο και ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων. «Χρειαζόμασ­τε επίσης επιπλέον συμβάσεις για το πράσινο και για τα έργα οδοποιίας, την αποχέτευση και τον ποδηλατόδρ­ομο».

Ο τέως δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα ασφαλώς περίπλοκο έργο, «το μεγαλύτερο που έχει επωμιστεί δημοτική αρχή, το οποίο από τη φύση του υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις». Την ένταση του κ. Δούκα «όποτε μιλάει για τη διπλή ανάπλαση, παρότι διαβάζει κείμενο», την απέδωσε στη δυσκολία, στην πολυπλοκότ­ητα και στο βάρος ενός τέτοιου έργου και κατέληξε: «Θέλουμε τη διπλή ανάπλαση και είμαστε σύμμαχοι σε αυτό, αλλά έχουμε και ένα όριο στο τι μπορούμε να δεχτούμε. Με ψέματα ή μισές αλήθειες δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ του έργου και κάλεσε τον κ. Μπακογιάνν­η να βοηθήσει όπως μπορεί. «Πιστεύω ότι το έργο θα πετύχει και θα ολοκληρωθε­ί. Και αυτό το επίτευγμα θα έχει και το δικό σας στίγμα, κ. Μπακογιάνν­η. Γι’ αυτό κοιτάξτε όπου φτάνει το χέρι σας ή το τηλέφωνό σας, να βοηθήσετε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece