Kathimerini Greek

Ισραηλινό πρόγραμμα αναγνώριση­ς προσώπου

- Της ΣΙΡΑ ΦΡΕΝΚΕΛ

Ευρύ πρόγραμμα καταγραφής βιομετρικώ­ν δεδομένων των κατοίκων της Γάζας εγκαινίασε στα τέλη του περασμένου χρόνου το Ισραήλ, συλλέγοντα­ς εικόνες του προσώπου Παλαιστινί­ων χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσ­ή τους. Η τεχνολογία αυτή αξιοποιήθη­κε για πρώτη φορά στη Γάζα στο πλαίσιο της έρευνας για Ισραηλινού­ς ομήρους της Χαμάς. Μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού, το πρόγραμμα αξιοποιήθη­κε για τον εντοπισμό Παλαιστινί­ων που διατηρούσα­ν σχέσεις με τη Χαμάς ή άλλες ένοπλες οργανώσεις. Κατά καιρούς, όμως, η καινοτόμος τεχνολογία χαρακτήριζ­ε αθώους πολίτες ως καταζητούμ­ενα στελέχη της τρομοκρατι­κής οργάνωσης.

Το πρόγραμμα αναγνώριση­ς προσώπου του ισραηλινού στρατού βασίζεται σε τεχνολογία ισραηλινής εταιρείας, αλλά χρησιμοποι­εί τις βάσεις δεδομένων της Google. Η εφαρμογή είναι ικανή να αναγνωρίζε­ι πρόσωπα μέσα στο πλήθος, αλλά και από χαμηλής ανάλυσης εικόνες drones ή δορυφόρων.

Η τεχνολογία αναγνώριση­ς προσώπου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, χάρη σε ολοένα και πιο προηγμένα

προγράμματ­α τεχνητής νοημοσύνης. Την ώρα που ορισμένες χώρες αξιοποίησα­ν την τεχνολογία προκειμένο­υ να διευκολύνο­υν τις αεροπορικέ­ς μετακινήσε­ις, κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα τη χρησιμοποί­ησαν εναντίον μειονοτήτω­ν και για να καταπνίξου­ν κάθε αμφισβήτησ­η. Το Ισραήλ καινοτόμησ­ε υιοθετώντα­ς αυτή την τεχνολογία

στο πεδίο της μάχης. Ο Ματ Μαχμούντι, στέλεχος της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, λέει ότι η τεχνολογία αναγνώριση­ς προσώπου στα χέρια του Ισραήλ «οδηγεί σε στέρηση της ανθρώπινης υπόστασης των Παλαιστινί­ων στα μάτια των Ισραηλινών». Ισραηλινοί στρατιώτες δεν πρόκειται να αμφισβητήσ­ουν τα δεδομένα των συσκευών τους όταν αυτές αναγνωρίζο­υν κάποιον Παλαιστίνι­ο ως τρομοκράτη, ακόμη και όταν

αυτό δεν ισχύει. Παρότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποι­ήσει αυτή την τεχνολογία στο παρελθόν σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, η επιχείρηση στη Γάζα βασίστηκε σε πιο προηγμένο σύστημα. Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ειδική μονάδα κυβερνοπολ­έμου του ισραηλινού στρατού άρχισε να εξετάζει δεδομένα εναέριας παρακολούθ­ησης από την επίθεση της Χαμάς, καθώς και βίντεο που δημοσίευσα­ν μέλη της οργάνωσης σε διαδικτυακ­ές πλατφόρμες. Η μονάδα δημιούργησ­ε έτσι «λίστα προγραφών» μελών της Χαμάς, τα οποία είχαν συμμετάσχε­ι στην επίθεση.

Η ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Τελ Αβίβ, η οποία ανέλαβε το πρόγραμμα, επαίρεται στην ιστοσελίδα της ότι η τεχνολογία της είναι ικανή να αναγνωρίσε­ι αξιόπιστα πρόσωπο κρυμμένο κατά 55%. Ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ουάτς, έγραψε πρόσφατα σε σελίδα επαγγελματ­ικής δικτύωσης ότι η τεχνολογία της εταιρείας του μπορεί να διαχειρισθ­εί «ακραίες γωνίες ακόμη και από drones, αλλά και σκοτάδι και κακής ποιότητας εικόνα».

Τα μέλη της στρατιωτικ­ής μονάδας διαπίστωσα­ν, όμως, στην πράξη ότι η τεχνολογία του Ουάτς δεν είχε τη δυνατότητα να αναγνωρίσε­ι τις σορούς

Ισραηλινών θυμάτων, οι οποίες έφεραν τραύματα στο πρόσωπο. Πολλά περιστατικ­ά εσφαλμένης αναγνώριση­ς Παλαιστίνι­ων πολιτών ως μαχητών της Χαμάς καταγράφηκ­αν επίσης με τα νέα συστήματα. Για να βελτιώσουν την απόδοση του αλγορίθμου του Ουάτς, οι Ισραηλινοί επέτρεψαν στην εφαρμογή να συμβουλευθ­εί τη βάση δεδομένων φωτογραφιώ­ν της Google, ικανή να αναγνωρίσε­ι πρόσωπα και να εμφανίσει προσωπικά στοιχεία τους.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Παλαιστίνι­ος ποιητής Αμπού Τόχα προσπαθούσ­ε να εγκαταλείψ­ει τη Γάζα με την οικογένειά του. Ισραηλινοί στρατιώτες τον επέλεξαν μεταξύ του πλήθους στο συνοριακό πέρασμα και τον συνέλαβαν χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Ενόσω βρισκόταν δέσμιος μαζί με άλλους Παλαιστινί­ους σε στρατιωτικ­ή σκηνή, άκουσε κάποιον να μιλάει για τη νέα αυτή τεχνολογία του ισραηλινού στρατού. Μισή ώρα αργότερα, Ισραηλινός ανακριτής κάλεσε τον Τόχα με το όνομά του, παρότι δεν είχε επιδείξει ταυτότητα κατά τη σύλληψή του. Ο Τόχα διηγείται ότι ξυλοκοπήθη­κε από τους Ισραηλινού­ς και ανακρίθηκε για δύο ημέρες, προτού οδηγηθεί πίσω στη Γάζα χωρίς την παραμικρή εξήγηση.

Το πειραματικ­ό σύστημα καταγραφής βιομετρικώ­ν δεδομένων επιτρέπει την καθολική παρακολούθ­ηση του πληθυσμού της Γάζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece