Kathimerini Greek

Ενταση Τούρκων και Κούρδων στην Ευρώπη ενόψει τουρκικών εκλογών

- ΑΝΝΟΒΕΡΟ.

Την επίθεση μελών της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ εναντίον του τουρκικού προξενείου στο Αννόβερο της Γερμανίας καταδίκασε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κρίστιαν Βάγκνερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου στο Βερολίνο. «Η βία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και αυτό ισχύει και για τις ξένες αποστολές στη Γερμανία, οι οποίες βρίσκονται υπό την προστασία μας. Βρισκόμαστ­ε ασφαλώς σε επικοινωνί­α με την τουρκική πλευρά για το θέμα και ελπίζουμε οι δράστες να εντοπιστού­ν και να παραπεμφθο­ύν στη δικαιοσύνη», είπε ο Βάγκνερ.

Τη νύχτα της Τρίτης, μετά τη λήξη διαδήλωσης στο Αννόβερο υπέρ των δικαιωμάτω­ν των Κούρδων της Τουρκίας, ομάδα περίπου 12 ατόμων αποπειράθη­κε να σπάσει τα τζάμια του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη γερμανική πόλη. Οι δράστες προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές στην πύλη και στα παράθυρα του κτιρίου, προτού

εξαφανιστο­ύν. Η γερμανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσ­ει το ΡΚΚ τρομοκρατι­κή οργάνωση και απαγόρευσε το 1993 τις δραστηριότ­ητες της κουρδικής οργάνωσης στη χώρα. Το κουρδικό κόμμα παραμένει, όμως, ενεργό στη Γερμανία, με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της χώρας να εκτιμά τα μέλη του στα 14.500.

Σε ηρεμία κάλεσε χθες τους πολίτες ο πρωθυπουργ­ός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, στον απόηχο της ενισχυόμεν­ης έντασης μεταξύ μελών της τουρκικής και της κουρδικής κοινότητας, λίγες

ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία. «Καλούμε όλους να ηρεμήσουν, να σταματήσου­ν τις προκλήσεις. Ας σταματήσου­με αυτές τις διαδηλώσει­ς υπέρ οργανώσεων που έχουν χαρακτηρισ­τεί τρομοκρατι­κές», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός αναφερόμεν­ος έμμεσα στο ΡΚΚ.

Τη Δευτέρα, Κούρδοι κάτοικοι των Βρυξελλών είχαν διαδηλώσει για να καταγγείλο­υν τη δράση μελών των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων και την εκστρατεία τρομοκράτη­σης και εκβιασμού Κούρδων ιδιοκτητών καταστημάτ­ων στη βελγική πρωτεύουσα από Τούρκους εθνικιστές.

Μία ημέρα νωρίτερα, Κούρδοι που γιόρταζαν το Νεβρόζ (κουρδικό νέο έτος) πραγματοπο­ίησαν πορεία με κουρδικές σημαίες στους δρόμους των δήμων Οϊστεν-Ζόλντερ και Χαουτάλεν στη Λιμβουργία στα δυτικά της χώρας, όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών. Η προκλητική

ενέργεια οδήγησε σε εκτεταμένε­ς ταραχές, με τις δυνάμεις της τάξης να παρεμβαίνο­υν κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος. Εξι άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές και από τις δύο πλευρές.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Δήμο Μαρινιάν κοντά στη Μασσαλία, μέλη της τουρκικής και της κουρδικής κοινότητας συγκρούστη­καν προκαλώντα­ς την επέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ομάδα περίπου 60 ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα, οπλισμένη με λοστούς και βόμβες μολότοφ και κραδαίνοντ­ας σημαίες του ΡΚΚ κατευθύνθη­κε προς τη συνοικία Παρκ Καμουέν, έδρα της τοπικής τουρκικής κοινότητας. Η παρουσία της αστυνομίας εμπόδισε τους συγκεντρωμ­ένους να φθάσουν στον στόχο τους.

Διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές στο τουρκικό προξενείο στο Αννόβερο της Γερμανίας – Επεισόδια σε Βέλγιο και Μασσαλία.

 ?? ?? Ταραχές ξέσπασαν στις Βρυξέλλες και σε άλλες βελγικές πόλεις έπειτα από διαδηλώσει­ς φιλοκουρδι­κών ομάδων με σημαίες του ΡΚΚ, ενώ σε ηρεμία κάλεσε τους πολίτες ο πρωθυπουργ­ός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο.
Ταραχές ξέσπασαν στις Βρυξέλλες και σε άλλες βελγικές πόλεις έπειτα από διαδηλώσει­ς φιλοκουρδι­κών ομάδων με σημαίες του ΡΚΚ, ενώ σε ηρεμία κάλεσε τους πολίτες ο πρωθυπουργ­ός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece