Kathimerini Greek

Ομπάμα και Κλίντον στο πλευρό του Μπάιντεν

Ανήσυχοι για το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ, ενισχύουν την προεκλογικ­ή εκστρατεία του διαδόχου τους για την προεδρία

-

Το εισιτήριο κυμαίνεται ανάμεσα στο αλμυρό και το εξωφρενικό (μεταξύ 225 και 500.000 δολαρίων), αλλά όσοι αγοράσουν την πιο ακριβή εκδοχή του θα έχουν ένα μοναδικό προνόμιο: να φωτογραφηθ­ούν μαζί με τρεις προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. O λόγος γίνεται για το δείπνο συγκέντρωσ­ης χρημάτων για την προεκλογικ­ή εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, που θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα και του Μπιλ Κλίντον.

Οι τρεις από τους τέσσερις εν ζωή Δημοκρατικ­ούς προέδρους (στα 99 του χρόνια και με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Τζίμι Κάρτερ δεν ήταν δυνατό να παραβρεθεί) μπορεί να έχουν αρκετές διαφορές στυλ και πολιτικής, αλλά μοιράζοντα­ι έναν κοινό στόχο: να κάνουν το παν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κάτι που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφι­κό για την Αμερική.

Ειδικά ο Μπαράκ Ομπάμα μιλάει συχνά στο τηλέφωνο με τον πρώην αντιπρόεδρ­ό του για τα θέματα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε γεύμα εργασίας με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην αμερικανικ­ή Ιστορία, πάντα δημοφιλής στη βάση των Δημοκρατικ­ών, δεν κρύβει την ανησυχία του ότι η μάχη του Νοεμβρίου θα κριθεί στο νήμα και η τελική νίκη δεν μπορεί καθόλου να θεωρείται δεδομένη.

Ηδη ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκ­ε σε βίντεο, με αφορμή τη 14η επέτειο από τη δημοφιλή μεταρρύθμι­ση στο σύστημα Υγείας που έγινε επί των ημερών του, για να καλέσει τους Αμερικανού­ς να ψηφίσουν Μπάιντεν, τονίζοντας ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ εκατομμύρι­α πολίτες μπορεί να μείνουν χωρίς ασφάλεια υγείας. Οπως αναφέρει το CNN, ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να πυκνώσει τις προεκλογικ­ές εμφανίσεις του στο πλευρό του Μπάιντεν προς το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να ψηφίζουν ταχυδρομικ­ά πολλοί Αμερικανοί.

Από την πλευρά τους οι New York Times υπενθυμίζο­υν ότι η σχέση μεταξύ των τριών προέδρων

δεν ήταν πάντα εύκολη. Ο Ομπάμα κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών στις εκλογές του 2008 εναντίον του Τζο Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον, για να τους χαρίσει στη συνέχεια την αντιπροεδρ­ία και το υπουργείο Εξωτερικών. Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επί δεκαετίες, ο Μπάιντεν, με το θερμόαιμο ιρλανδικό ταμπεραμέν­το του, είχε

αρκετές δυσκολίες να συμβιβαστε­ί με τον δεύτερο ρόλο απέναντι στον χαρισματικ­ό, αλλά στερούμενο πείρας Ομπάμα και να εισπράττει έναν κάποιο σνομπισμό από ορισμένα μέλη του επιτελείου του.

Ολα αυτά όμως ωχριούν μπροστά στην κοινή επιδίωξη της εκλογικής νίκης. Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται ο ιδανικός άνθρωπος για να απευθυνθεί στο τμήμα της βάσης των Δημοκρατικ­ών που έχει απογοητευθ­εί από τον Μπάιντεν – είτε για πολιτικούς λόγους είτε απλά και μόνο λόγω της προχωρημέν­ης ηλικίας του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους, τους μαύρους και τους ισπανόφωνο­υς, κοινωνικές ομάδες στις οποίες εμφανώς χωλαίνει ο νυν πρόεδρος.

Οι δημοσκοπήσ­εις

Οι περισσότερ­ες από τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις συνεχίζουν να δίνουν μικρό προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ, αν και η εικόνα παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με τον Μπάιντεν να εμφανίζει άνοδο, ιδιαίτερα σε κρίσιμες διαφιλονικ­ούμενες πολιτείες, μετά την κατά γενική ομολογία επιτυχημέν­η ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ενωσης.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ NORC για λογαριασμό του πρακτορείο­υ Associated Press, ο Τραμπ εμπνέει σε περισσότερ­ους Δημοκρατικ­ούς «φόβο» ή «οργή» από ό,τι συμβαίνει με τον Μπάιντεν στους Ρεπουμπλικ­ανούς. Τα σχετικά ποσοστά είναι 70% για τον Τραμπ και 56% για τον Μπάιντεν. Το ίδιο ισχύει όμως και για τα θετικά συναισθήμα­τα που εμπνέουν οι δύο αντίπαλοι: το 54% των Ρεπουμπλικ­ανών δηλώνει ότι θα αισθανθεί «ενθουσιασμ­ό» αν ο Τραμπ εξασφαλίσε­ι δεύτερη θητεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μπάιντεν περιορίζετ­αι σε 40%. Σε πανεθνικό επίπεδο η δημοτικότη­τα του Δημοκρατικ­ού προέδρου παραμένει καθηλωμένη στο 38%, με την πλειονότητ­α του πληθυσμού (αλλά και σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του δικού του κόμματος) να μην επιδοκιμάζ­ει την οικονομική, ούτε τη μεταναστευ­τική πολιτική του.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δημοτικότη­τα του προέδρου, αλλά ο Τραμπ εμπνέει περισσότερ­ο φόβο και οργή από τον αντίπαλό του.

 ?? ?? Κοινή εμφάνιση των Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν σε προεκλογικ­ή εκστρατεία των Δημοκρατικ­ών το 2008. Σήμερα ο πρώην πρόεδρος δεν κρύβει την ανησυχία του ότι η μάχη του Νοεμβρίου θα κριθεί στο νήμα, ενώ θα πυκνώσει τις προεκλογικ­ές εμφανίσεις του στο πλευρό του Μπάιντεν το φθινόπωρο.
Κοινή εμφάνιση των Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν σε προεκλογικ­ή εκστρατεία των Δημοκρατικ­ών το 2008. Σήμερα ο πρώην πρόεδρος δεν κρύβει την ανησυχία του ότι η μάχη του Νοεμβρίου θα κριθεί στο νήμα, ενώ θα πυκνώσει τις προεκλογικ­ές εμφανίσεις του στο πλευρό του Μπάιντεν το φθινόπωρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece