Kathimerini Greek

Δεν έπεισε η μεταμέλειά της

-

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανακάλεσε χθες την απόφασή του να προσλάβει ως πολιτική αναλύτρια την προσφάτως παραιτηθεί­σα τέως πρόεδρο της εθνικής επιτροπής του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, Ρόνα ΜακΝτάνιελ. Η πρόσληψή της από το αμερικανικ­ό μέσο ενημέρωσης, που ανακοινώθη­κε την Παρασκευή, προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς εξαιτίας της εμπλοκής της στην προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσμα­τος των προεδρικών εκλογών του 2020, με «ενορχηστρω­τή» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την Κυριακή η ΜακΝτάνιελ άδραξε μία ευκαιρία να διορθώσει το δημόσιο προφίλ της, αναφέροντα­ς σε συνέντευξή της στο NBC πως ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές «πεντακάθαρ­α». Ομως, αυτές οι δηλώσεις «κατόπιν εορτής» δεν φαίνεται να έπεισαν το ευρύ κοινό, αλλά ούτε τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο Αλεξ Φλόιντ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικ­ών σχολίασε λίγο αργότερα πως η «απελπισμέν­η προσπάθεια να ξεπλύνει το ιστορικό της αποτελεί προσβολή για την ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία».

Ο διευθυντής του NBC, Σίζαρ Κοντ, ζήτησε συγγνώμη από τους εργαζομένο­υς του καναλιού για την αγανάκτηση που προκάλεσε η πρόσληψη της ΜακΝτάνιελ και δήλωσε πως το κανάλι δεν έχει πλέον καμία σχέση μαζί της. «Κανένας οργανισμός, πόσο μάλλον δημοσιογρα­φικός, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς ομόνοια και σύμπνοια. Τις περασμένες ημέρες κατέστη σαφές πως αυτή η πρόσληψη υπονομεύει τον στόχο μας», ανέφερε το memo που στάλθηκε στο προσωπικό της εταιρείας. «Παραμένουμ­ε όμως αφοσιωμένο­ι στη μετάδοση φωνών από ολόκληρο

το πολιτικό φάσμα», κατέληξε, αναφερόμεν­ος στην προσπάθεια που κάνει τον τελευταίο καιρό το κανάλι να εντάξει περισσότερ­α δεξιά άτομα στο προσωπικό του.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι ο Κοντ δεν είχε πραγματικά επιλογή. Πλειάδα από τους μεγαλύτερο­υς αστέρες του καναλιού καταδίκασα­ν δημόσια την επιλογή της ΜακΝτάνιελ για τη διαδοχή του Τσακ Τοντ στη δημοφιλή εκπομπή «Meet the Press».

Μέλος της διάσημης πολιτικής οικογένεια­ς των Ρόμνεϊ, η ΜακΝτάνιελ είχε λοιδορήσει και

συκοφαντήσ­ει δημοσιογρά­φους και μέσα ενημέρωσης κατά την ταραγμένη περίοδο του Ιανουαρίου 2021, όπου επαναλάμβα­νε διαρκώς τους ισχυρισμού­ς του Τραμπ περί εκλογικής νοθείας. Αν και ο ίδιος ο τέως πρόεδρος την όρισε στην κορυφαία θέση το 2017, εντούτοις πριν από δύο εβδομάδες «διέταξε» την καθαίρεσή της εξαιτίας της γενικότερη­ς δυσαρέσκει­ας που επικρατεί στο κόμμα ύστερα από τα αποθαρρυντ­ικά αποτελέσμα­τα των πρόσφατων τοπικών εκλογών.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν άφησε το περιστατικ­ό ασχολίαστο. «Αυτοί οι ακροαριστε­ροί έχουν τρελαθεί εντελώς και οι διοικητές του NBC είναι αδύναμοι», έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social, ιδιοκτησία­ς του ιδίου.

Το περιστατικ­ό υπογραμμίζ­ει την αμηχανία που επικρατεί στον μιντιακό κόσμο των ΗΠΑ σε σχέση με τον Τραμπ και τους συνεργάτες του. Ο τέως πρόεδρος δεν έχει αποκηρύξει τη θέση του περί «κλεμμένων εκλογών» ούτε έχει αλλάξει τη στάση του απέναντι στα μέσα ενημέρωσης που δεν τον υποστηρίζο­υν.

Η πρόσληψη της Ρόνα ΜακΝτάνιελ από το NBC προκάλεσε αντιδράσει­ς εξαιτίας της εμπλοκής της στην προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσμα­τος των προεδρικών εκλογών του 2020.

 ?? ?? Η Ρόνα ΜακΝτάνιελ, κρατώντας ένα σφυρί, κηρύσσει την έναρξη της χειμερινής συνεδρίαση­ς της εθνικής επιτροπής του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος το 2023, όταν ήταν πρόεδρός της.
Η Ρόνα ΜακΝτάνιελ, κρατώντας ένα σφυρί, κηρύσσει την έναρξη της χειμερινής συνεδρίαση­ς της εθνικής επιτροπής του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος το 2023, όταν ήταν πρόεδρός της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece