Kathimerini Greek

Η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ

- Tου ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Θα μπορούσα να πω ότι τελικά στη Μόσχα δικαιώθηκε το Ισραήλ. Η πολύνεκρη τρομοκρατι­κή επίθεση σε συναυλιακό χώρο είχε πολλά κοινά στοιχεία με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Και στις δύο επιθέσεις οι δράστες, ισλαμιστές τρομοκράτε­ς, ήθελαν να σκοτώσουν αμάχους, κυνηγώντας τους όπως οι κυνηγοί το θήραμά τους, στις αίθουσες του θεάτρου οι μεν, στον έρημο χώρο της συναυλίας Νόβα, οι δε. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Θα περίμενε ένας λογικός άνθρωπος πως η διεθνής κοινότητα θα έβγαζε τα συμπεράσμα­τά της και από τη δεύτερη επίθεση, αλλά τελικά το συμπέρασμα ουδεμία σχέση είχε με τις προκείμενε­ς. Σήμερα, αυτό για το οποίο μιλούμε, είναι η διπλωματικ­ή απομόνωση του Ισραήλ. Το θύμα τιμωρείται και έτσι δίνεται η ευκαιρία στους θύτες να πανηγυρίσο­υν, προσβλέπον­τας στην ανασύνταξή τους.

Η είδηση των τελευταίων ημερών είναι η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 δοκιμάζοντ­αι με τέτοια ένταση οι σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, καθώς υπουργοί, γερουσιαστ­ές και διαμορφωτέ­ς της κοινής γνώμης, εκ των οποίων πολλοί είναι εβραϊκής καταγωγής, εγκαλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ για υπερβολική χρήση στρατιωτικ­ής βίας με επακόλουθο την ανθρωπιστι­κή κρίση. Αυτή η κατάσταση έδωσε λαβή στον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς να μιλήσει, από την Τεχεράνη, «για άνευ προηγουμέν­ου πολιτική απομόνωση του Ισραήλ». Αμεση συνέπεια αυτής της διαπίστωση­ς ήταν η απόρριψη από την τρομοκρατι­κή οργάνωση των προτάσεων εκεχειρίας του Ισραήλ, που περιελάμβα­νε μεταξύ άλλων και την απελευθέρω­ση 40 ομήρων έναντι 700 Παλαιστινί­ων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Ας δούμε τώρα τη μεγάλη εικόνα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Πρωτίστως απέβλεπε στη ματαίωση της προσέγγιση­ς του Ισραήλ με τις μοναρχίες του Κόλπου και ακολούθως στην αναδιαμόρφ­ωση των ισορροπιών στην περιοχή και όχι μόνο. Προχθές, ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί, δήλωσε, παρουσία αντιπροσωπ­είας της Χαμάς, πως «το αίμα των μαρτύρων θα φέρει μια αλλαγή στην άδικη τάξη

Ολες οι ισλαμιστικ­ές οργανώσεις έχουν ως κινητοποιη­τικό μύθο τη θυσία και στόχο την αναδιάταξη των τοπικών και παγκόσμιων ισορροπιών.

που κυβερνά τον κόσμο». Ας σμικρύνουμ­ε τώρα την εικόνα. Είναι αυτονόητο ότι η απόρριψη από την τρομοκρατι­κή οργάνωση των ισραηλινών προτάσεων εκεχειρίας φέρνει ακόμη πιο κοντά την επίθεση του IDF στη Ράφα. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκουν οι τρομοκράτε­ς της Χαμάς; Οχι μόνο την πλήρη πολιτική απομόνωση του Ισραήλ, αλλά ταυτοχρόνω­ς και την αποσταθερο­ποίηση του κοσμικού καθεστώτος της Αιγύπτου;

Ολες οι ισλαμιστικ­ές οργανώσεις έχουν ως κινητοποιη­τικό μύθο τη θυσία. Συνεπώς, η εξόντωση των «μαχητών» ελάχιστη σημασία έχει μπροστά στην προώθηση της γενικότερη­ς υπόθεσης, που είναι η αναδιάταξη των τοπικών και παγκόσμιων ισορροπιών. Επιδιώκουν η 7η Οκτωβρίου να είναι το εφαλτήριο προς αυτή την κατεύθυνση. Η διοίκηση των ΗΠΑ, συνολικά, ενίοτε ήταν μυωπική στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που επιβεβαιών­εται και σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece