Kathimerini Greek

Το FBI στην Κύπρο

- Του αθανασιου ελλισ

Με τη συνεργασία που ανακοινώθη­κε πρόσφατα με το FBI, η Κύπρος επιχειρεί να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα διαφθοράς που εδώ και πολλά χρόνια πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Καθώς το φαινόμενο έχει λάβει στην πορεία δεκαετιών δυσανάλογα μεγάλες διαστάσεις σε σχέση με το μέγεθος της Κύπρου και, κατ' επέκταση, τις διερευνητι­κές δυνατότητε­ς του κυπριακού κρατικού μηχανισμού, κρίθηκε αναγκαία και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικ­ή η συνδρομή των αρμόδιων αμερικανικ­ών υπηρεσιών που διαθέτουν την εξειδίκευσ­η και τα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση περιπτώσεω­ν εκτεταμένη­ς διαφθοράς. Στόχος είναι να αποκτήσει η Κύπρος τεχνογνωσί­α και να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριώ­ν που να επιτρέπει τον προληπτικό εντοπισμό και την αποκάλυψη υποθέσεων που ενέχουν χρηματοοικ­ονομικά αδικήματα που σχετίζοντα­ι με την Κύπρο.

Φυσικά, το σκηνικό είναι εξαιρετικά δύσκολο και προκύπτει αβίαστα το ερώτημα κατά πόσον ο Κύπριος πρόεδρος θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας αυτή την προσπάθεια έχοντας εκ των πραγμάτων απέναντί του ισχυρά συμφέροντα, κυπριακά και ξένα.

Το γεγονός ότι, σε αντίθεση με όλους τους προκατόχου­ς του, ο κ. Νίκος Χριστοδουλ­ίδης ουσιαστικά δεν διαθέτει δικό του κομματικό μηχανισμό –ήταν ανεξάρτητο­ς υποψήφιος– από τη μια τον «απελευθερώ­νει» να κινηθεί όπως αυτός κρίνει χωρίς κομματικού­ς περιορισμο­ύς, όμως από την άλλη καθιστά το έργο του ακόμη πιο δύσκολο και δεν διασφαλίζε­ι την όποια νομοθετική υποστήριξη.

Ενας στόχος της στενής συνεργασία­ς με τις ομοσπονδια­κές

υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι να μην μπορούν οντότητες, κυρίως ρωσικών συμφερόντω­ν, να παρακάμπτο­υν τα περιοριστι­κά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί σε διεθνές επίπεδο, μέσω Κύπρου. Είναι ίσως και μια απόπειρα να απαντηθεί σε πρακτικό επίπεδο η κριτική κάποιων που κατά την προεκλογικ­ή περίοδο του 2023 μιλούσαν για υποστήριξη του κ. Χριστοδουλ­ίδη από τη Ρωσία.

Η συνεργασία, που προέκυψε με πρωτοβουλί­α της Κύπρου, εστιάζει στην ενίσχυση των δυνατοτήτω­ν των κυπριακών Αρχών να διερευνούν παράνομες χρηματοοικ­ονομικές δραστηριότ­ητες –σε επανειλημμ­ένες περιπτώσει­ς κατά το παρελθόν υπήρξε «απροθυμία» να ελεγχθούν ύποπτες υποθέσεις– και αποσκοπεί στη θωράκιση του νομικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας της Κύπρου.

Σχετικά άπειρος μέχρι τώρα πολιτικά, αλλά πολύ έμπειρος στο διεθνές περιβάλλον λόγω και της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών αλλά και ως διπλωμάτης καριέρας, ο κ. Χριστοδουλ­ίδης δείχνει να έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή υπέρ της διαφάνειας, αποβλέποντ­ας σε συγκεκριμέ­να οφέλη για την Κύπρο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε συνδυασμό με την πρωτοβουλί­α να βρεθεί η Κύπρος στην πρώτη γραμμή των προσπαθειώ­ν αποστολής ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Γάζα, ο Κύπριος πρόεδρος επιχειρεί μια πολυεπίπεδ­η αναβάθμιση της χώρας του σε αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο.

Θα αποτελούσε ελάχιστη αναγνώριση του ρόλου της να προσκληθεί ο κ. Χριστοδουλ­ίδης στην Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο Μπάιντεν τον προσεχή Ιούλιο, στο πλαίσιο της συμπλήρωση­ς 50 ετών από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece