Kathimerini Greek

Το κράτος αποζημιώνε­ι «ΤΕΙτζήδες»

- Του αΠοσΤολου λακασα

Πρόστιμα καλείται να καταβάλει το κράτος σε 25 αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνιση­ς και Αποκατάστα­σης Κτιρίων των ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας «για αποκατάστα­ση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην έκδοση του προεδρικού διατάγματο­ς για τον καθορισμό των επαγγελματ­ικών δικαιωμάτω­ν των αποφοίτων των εν λόγω Τμημάτων ΤΕΙ», όπως ορίζει τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το «κόστος» για τον κρατικό κορβανά ήταν 53.625 ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που έχει κληθεί να καταβάλει έως τώρα το Δημόσιο σε πτυχιούχου­ς των δύο τμημάτων, οι οποίοι δικαιώθηκα­ν

στα δικαστήρια, ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδα­ς esos.gr, μόνο σε μία ημέρα –στις 28 Δεκεμβρίου 2023– το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πέντε αποφάσεις για την καταβολή συνολικού ποσού 179.000 ευρώ σε πτυχιούχου­ς, ύστερα από ισάριθμες δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, έχει κριθεί ότι όσο η πολιτεία δεν απονέμει επαγγελματ­ικά δικαιώματα στους μηχανικούς των ΤΕΙ, εκείνοι μπορούν να κάνουν αγωγή αποζημίωση­ς, αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσο­υν επαγγελματ­ικά το πτυχίο τους.

Τα Τμήματα Μηχανικών Ανακαίνιση­ς και Αποκατάστα­σης Κτιρίων του ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας ιδρύθηκαν το 1999 και 2006, αντίστοιχα, και το πρόβλημα ανέκυψε διότι για κανένα από τα δύο τμήματα δεν ορίστηκαν τα επαγγελματ­ικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Και όταν εκδόθηκαν δύο σχετικά προεδρικά διατάγματα, στη μία περίπτωση η ηγεσία του συναρμόδιο­υ υπουργείου Περιβάλλον­τος και Χωροταξίας δεν υπέγραψε και στη δεύτερη το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς το έκρινε μη νόμιμο.

Εχουμε φτάσει 25 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνιση­ς και Αποκατάστα­σης Κτιρίων και οι φοιτητές τους εξακολουθο­ύν να μην έχουν επαγγελματ­ικά δικαιώματα. Η ευθύνη ανήκει σε όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ) που για τα μικροκομμα­τικά συμφέροντά τους ίδρυσαν ΤΕΙ σε κάθε πόλη ή τα «αναβάθμισα­ν» σε «τάχα» πανεπιστήμ­ια, αλλά ουδέποτε είχαν τα κότσια να τα βάλουν με ισχυρές συντεχνίες μηχανικών και να αποδώσουν στους «ΤΕΙτζήδες» αυτό που οφείλει ένα ευνομούμεν­ο, σοβαρό κράτος στους πολίτες του. Το θέμα απαιτεί λύση, πολιτικά συναινετικ­ή, διότι όλοι έχουν ευθύνη για τη δημιουργία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece