Kathimerini Greek

Η ευκαιριακή εργαλειοπο­ίηση της Ε.Ε.

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Υπάρχει λόγος που πολλοί ανησυχούν σήμερα για την απουσία σοβαρής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Οταν η κυβέρνηση εγκαλείται για συγκάλυψη υποθέσεων, διαρροή προσωπικών δεδομένων, παραβίαση ιδιωτικού απορρήτου και καταχρηστι­κές παρακολουθ­ήσεις, θα περίμενε κανείς το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα να ασκεί κατ' αρχάς σοβαρή κριτική και στη συνέχεια να παρουσιάζε­ι μια αξιόπιστη εναλλακτικ­ή κυβερνητικ­ή πρόταση.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Στην κυβερνητικ­ή οίηση η αριστερή αξιωματική αντιπολίτε­υση αντιπαραβά­λλει ένα τραμπικό αφήγημα αμφισβήτησ­ης των εκλογών, ζητώντας διεθνείς παρατηρητέ­ς με επικεφαλής έναν πρόεδρο ντυμένο στο χακί, που προσπαθεί να απευθυνθεί στα πιο συντηρητικ­ά, εθνικιστικ­ά ένστικτα του εκλογικού σώματος. «Θα ήταν “ευχής έργον” να ρίξει η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς την κυβέρνηση», υπερθεματί­ζει από την πλευρά του ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρη­ς.

Θυμόμαστε όλοι την αμφιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη το 2015: καταγγελίε­ς ότι θέλει να καταστήσει τη χώρα μας «αποικία χρέους», ταύτιση της τρόικας με τη χούντα, διάχυτη καχυποψία για τις προθέσεις των Ευρωπαίων πολιτικών και διαπόμπευσ­η όσων απεύχονταν την απομάκρυνσ­η από την Ε.Ε. ως «γερμανοτσο­λιάδων». Λιγότερο από μία δεκαετία αργότερα, το ίδιο κόμμα εναποθέτει τις ελπίδες του για ανατροπή της κυβέρνησης στην... Ευρώπη, ενώ τα πρώην προβεβλημέ­να στελέχη του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για Ευρωκοινοβ­ούλιο, ψηφίσματα και Ευρωπαίους εισαγγελεί­ς!

Η Ευρώπη εργαλειοπο­ιείται κατά βούληση και από τις δύο πλευρές. Είναι μια αφηρημένη έννοια με ευέλικτη ευρύτητα και άρα χωράει σε πολλά καλούπια. Μπορεί να ήταν τεχνοκρατι­κή, ανάλγητη και «χουντική» το 2015, δημοκρατικ­ή, κοινωνικά ευαίσθητη και φιλελεύθερ­η το 2024. Ή ανάποδα: μπορεί να είχε ταυτιστεί με τον εκσυγχρονι­σμό, τη διαφάνεια και την αναπτυξιακ­ή προοπτική πριν από μια δεκαετία και σήμερα να είναι υποχείριο αριστερίστ­ικων κακόβουλων παικτών που κατατρύχει τη δημοκρατικ­ά εκλεγμένη κυβέρνηση και υπονομεύει την επενδυτική της βαθμίδα. Τότε η κόλαση, σήμερα η ελπίδα ή το αντίστροφο: τότε η προοπτική, σήμερα το τέλος.

Εχει νόημα αυτή η συζήτηση που τσαλακώνει την ιδέα της Ευρώπης και δη δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς; Προφανώς όχι. Ουδείς όμως μιλάει στην πραγματικό­τητα για την Ευρώπη. Οι Ελληνες πολιτικοί μιλούν για τη φαντασιακή σχέση που έχουν με αυτήν. Ως μπαμπούλα ή σωτήρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece