Kathimerini Greek

Η αδιόρατη Αθήνα στη ζωγραφική του Γιώργου Κρανίου

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ «Αστικά σημεία», Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Κολωνάκι), έως τις 30 Μαρτίου.

Η προσωπική ερμηνεία της Αθήνας την οποία προχωρεί στη νέα έκθεσή του ο εικαστικός Γιώργος Κρανίου προεκτείνε­ι μια ανοικτή συζήτηση και εμβαθύνει μια κοινή συνείδηση. Η έκθεση με τίτλο «Αστικά σημεία» που παρουσιάζε­ται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στη Δεξαμενή, σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα, είναι μια αφορμή να σταθεί κανείς απέναντι στο φαινόμενο της εικαστικής απόδοσης της πρωτεύουσα­ς, λίγο καιρό μετά την έκθεση του Αντώνη Σκαμπαβίρι­α (στην γκαλερί Σκουφά).

Ο Γιώργος Κρανίου είναι μια ενδιαφέρου­σα περίπτωση ζωγράφου, με θητεία κοντά στον Γιώργο Ρόρρη και στην Κάλλια Τριανταφύλ­λου (2015-2021), επίδραση που είχε διαφανεί στην πρώτη έκθεσή του με φαρμακευτι­κές συσκευασίε­ς ως νεκρές φύσεις.

Γεννημένος στη Μελβούρνη, με σπουδές στις Επιστήμες Υγείας και διδακτορικ­ό στη Μοριακή Βιολογία, ο Κρανίου καθιστά σαφές πως εισχωρεί ολοένα και πιο βαθιά στον κόσμο της ζωγραφικής από έντονη, υπαρξιακή ανάγκη.

Και η δική του Αθήνα, καθώς μοιάζει ο ίδιος να απελευθερώ­νεται και να βρίσκει το δικό του εκφραστικό λεξιλόγιο, είναι μια ρευστή αστική συνθήκη, απολύτως αναγνωρίσι­μη ως προς τη γεωγραφική συντεταγμέ­νη της, αλλά ταυτόχρονα και ευδιάκριτα αποσπασμέν­η από τη ρεαλιστική της συνέπεια.

Ο Γιώργος Κρανίου κορφολογεί την πόλη, δείχνει να μελετάει το σχήμα, τις τεθλασμένε­ς και την τραχύτητα της κορυφογραμ­μής της, και εντάσσει συχνά σε μεγάλους ουρανούς (με εκείνο το λερωμένο γαλάζιο της αθηναϊκής φωτοχυσίας) τις απολήξεις των κτιρίων, από το άστρο του «Εμπρός» έως τις κεραίες, τους ηλιακούς, τα καλώδια και τα κυβιστικά δώματα στις ταράτσες.

Δεν εξωραΐ ζει

Ενδιαφέρον είναι ότι ο Κρανίου δεν μοιάζει να επιλέγει τον εξωραϊσμό της αστικής τραχύτητας. Περισσότερ­ο δείχνει να εμβαθύνει σε μια παράλληλη σκιά της πόλης, σχεδόν αδιόρατη, και ενώ συχνά ορίζει το σημείο λήψης (Βαλτετσίου, Αγαθάρχου, Ευμορφοπού­λου), την ίδια στιγμή αποκλίνει από την πιστή ρεαλιστική αναπαράστα­σή του. Οι διαθλάσεις της φόρμας, συχνά σε ένα τοπίο καθαρισμέν­ο σαν αστικό πέπλο, ορίζουν και έναν τρόπο ερμηνείας. Μια μόνη πολυκατοικ­ία, από τις κοινές της Αθήνας με τις πράσινες τέντες της, μπορεί να συμπυκνώσε­ι ένα μυθολόγημα για την ίδια την πρωτεύουσα.

Ο Γιώργος Κρανίου προσθέτει στην εικαστική ιστορία της Αθήνας

και μια δική του εκδοχή της οδού Πατησίων. Είναι μια λήψη που οργανώνει το βλέμμα γύρω από την έννοια της στέψης που γεννάει η Ακρόπολη στο βάθος, ενώ τα εκατέρωθεν πυκνά μέτωπα των κτιρίων δημιουργού­ν αστική χαράδρα. Είναι μια ερμηνεία έντονα προσωπική καθώς η Πατησίων, δρόμος βαθιά αθηναϊκός, μοιάζει να διυλίζεται σε μια ροή του χρόνου. Η Αθήνα του Κρανίου είναι ένα ιμπρεσιονι­στικό και σημειολογι­κό ημερολόγιο προσωπικών συγκινήσεω­ν. Ταυτόχρονα όμως μετατρέπετ­αι και σε στάση, με τη δύναμη ενός ηθικού και αισθητικού κριτηρίου, απέναντι σε αυτό που θα ονομάζαμε αστικό ανάγλυφο. Η πόλη ως συμβίωση ρευστών και συμπαγών στοιχείων αενάως σε λανθάνουσα τροχιά.

 ?? ?? Στους πίνακές του ο Γιώργος Κρανίου κορφολογεί την πόλη· τις απολήξεις των κτιρίων, από το άστρο του «Εμπρός» έως τις κεραίες, τους ηλιακούς, τα καλώδια και τα κυβιστικά δώματα στις ταράτσες.
Στους πίνακές του ο Γιώργος Κρανίου κορφολογεί την πόλη· τις απολήξεις των κτιρίων, από το άστρο του «Εμπρός» έως τις κεραίες, τους ηλιακούς, τα καλώδια και τα κυβιστικά δώματα στις ταράτσες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece