Kathimerini Greek

Παλεύει με τον εαυτό της

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ηκυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει επειδή ο κ. Ανδρουλάκη­ς κατέθεσε πρόταση µοµφής. Ούτε επειδή στις ευρωεκλογέ­ς µπορεί να υποστεί φθορά στα ποσοστά της. Και οι επόµενες εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν µε διεθνή επιτήρηση επειδή το ζήτησε ο οπλίτης Κασσελάκης λίγο πριν παρελάσει. Και δυστυχώς για τη δηµοκρατία η αντιπολίτε­υση για µία ακόµη φορά αποδεικνύε­ται ανίκανη να σταθεί στο ύψος της. Οπως όλα δείχνουν, δεν αντιλαµβάν­εται τι συνέβη πριν από ένα χρόνο στα Τέµπη. Οπως δεν το αντιλαµβάν­εται ούτε η κυβέρνηση. Αυτή η τελευταία επαναπαύετ­αι στην εκλογική της νίκη του Ιουνίου και στο περίφηµο 41%. Και προκειµένο­υ να διασώσει την πολιτική τιµή του Κώστα Καραµανλή αισθάνεται αρκετά ασφαλής ώστε να διακινδυνε­ύει τη δική της. Κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση χύνουν δάκρυα για τα θύµατα της τραγωδίας, πλειοδοτού­ν σε πόνο, κοινώς τα αυτονόητα. Αλίµονο. Αν υπήρξαν προσπάθειε­ς συγκάλυψης ή άλλες διαχειριστ­ικές ευθύνες οι οποίες επισύρουν ποινικές ευθύνες, θα τις εντοπίσει η ∆ικαιοσύνη. Η οποία στη συγκεκριµέ­νη περίπτωση κινήθηκε αµέσως, σε αντίθεση µε την άλλη µεγάλη τραγωδία, το Μάτι. Οµως αυτό που συνέβη στα Τέµπη είναι µια γνήσια ελληνική τραγωδία. 57 συµπολίτες µας, ως επί το πλείστον νέα παιδιά, θυσιάστηκα­ν στον βωµό της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που δεν πολεµάει κάποιον εχθρό. Πολεµάει µε τον εαυτό της.

Ενα σύµπλεγµα ανικανότητ­ας, αδιαφορίας, διαφθοράς, αυθαιρεσία­ς,

αρχαϊκών σχέσεων, κοµµατοκρα­τίας, το οποίο µπορούσε να επιβιώνει όταν ο σιδηρόδροµ­ος έκαιγε κάρβουνο, όµως σήµερα µπορεί να γίνει δολοφονικό. Για να φτάσουµε στο δυστύχηµα συνεργάστη­καν πολλοί. Από τον µοιραίο σταθµάρχη σε αυτόν που του έδωσε την ευθύνη τη νύχτα εκείνη, κι από αυτόν που του έδωσε την ευθύνη τη νύχτα εκείνη σε αυτόν που τον διόρισε, κι από αυτόν που διόρισε τον σταθµάρχη σε αυτόν που διόρισε αυτόν που διόρισε τον σταθµάρχη. Κι ανεβαίνοντ­ας τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας φτάνεις έως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και από κει στις καθυστερήσ­εις για τον εκσυγχρονι­σµό του δικτύου και τα µέτρα προστασίας. Αυτή την Ελλάδα είδαµε στα Τέµπη µε τον πιο τραγικό τρόπο. Κι αυτή την Ελλάδα πρέπει να πολεµήσουµ­ε.

Τολμάει η κυβέρνηση να υποβάλει σε αξιολόγηση την ιεραρχία; Θα δεχόταν η αντιπολίτε­υση µια τέτοια αξιολόγηση; Μιλάµε για εκσυγχρονι­σµό και µεταρρυθµί­σεις. Τις δεχόµαστε όλοι. Στο µυαλό µας όµως είναι σαν τις πλατωνικές ιδέες, αξίες πέραν του αισθητού. Μόλις αποκτήσουν σάρκα και οστά τις αποστρεφόµ­αστε. Μια σοβαρή αντιπολίτε­υση θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να µεταρρυθµί­σει το σύστηµα που οδήγησε στην τραγωδία. Και θα είχε σοβαρές προτάσεις για τη µεταρρύθµι­ση. Οµως η αντιπολίτε­υση ξέρει ότι η βαθιά Ελλάδα δεν θέλει να αλλάξει. Και η κυβέρνηση επαφίεται στον πατριωτισµ­ό της αντιπολίτε­υσης.

Αυτό που συνέβη στα Τέμπη είναι μια γνήσια ελληνική τραγωδία. 57 συμπολίτες μας, ως επί το πλείστον νέα παιδιά, θυσιάστηκα­ν στον βωμό της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που δεν πολεμάει κάποιον εχθρό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece