Kathimerini Greek

Πρόστιμα 8 εκατ. από Επιθεώρηση Εργασίας το πρώτο τρίμηνο 2024

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει για όσους καταστρατη­γούν την εργατική νομοθεσία. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Επιθεώρηση­ς Εργασίας, νυν και πρώην υπουργοί Εργασίας αλλά και η διοίκηση και στελέχη της Αρχής. Αυτό δείχνει άλλωστε, σύμφωνα και με τον διοικητή Γιώργο Τζιλιβάκη, το γεγονός ότι το 2023 διενεργήθη­καν 73.579 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθη­καν τουλάχιστο­ν 16.000 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ βεβαιώθηκα­ν πρόστιμα ύψους 46 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σχεδόν το 50% των παραβάσεων αφορούσε τον χρόνο εργασίας. Οι 470 εξ αυτών ήταν σχετικές με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θεσπίστηκε ως μέτρο αντιμετώπι­σης των παραβάσεων. Επιπλέον, υπεβλήθησα­ν 2.065 μηνύσεις και 585 διακοπές εργασιών, ενώ σε 743 περιπτώσει­ς οι εργοδότες αρνήθηκαν την παροχή στοιχείων στους ελεγκτές.

Καθώς τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την παραβατικό­τητα στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι –όπως δείχνουν και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»– οι επιχειρήσε­ις στη χώρα μας, συμπεριλαμ­βανομένων των παραρτημάτ­ων τους, προσεγγίζο­υν τις 350.000, ενώ οι απασχολούμ­ενοι φθάνουν τα 2,2 εκατ., το έργο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής αναμένεται να ενδυναμωθε­ί με νέα εργαλεία.

Συγκεκριμέ­να, για το τρέχον έτος ο ελάχιστος αριθμός των ελέγχων που έχει προγραμματ­ιστεί να διενεργηθο­ύν είναι τουλάχιστο­ν 67.700, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς οι έλεγχοι της Αρχής έχουν ξεπεράσει τις 14.000 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από το βήμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε στις προτεραιότ­ητες που έχει θέσει το υπουργείο για την προώθηση της ισότητας και της διαφορετικ­ότητας στον εργασιακό χώρο, την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησ­ης και την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας, του human traffickin­g και της εργασιακής εκμετάλλευ­σης.

Οπως υπογράμμισ­ε ο διοικητής της ΑΑΕΕ, Γιώργος Τζιλιβάκης, την τρέχουσα χρονιά θα δοθεί έμφαση σε «οργανωτικά θέματα, στελέχωση, μισθολογικ­ό καθεστώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία κάθε μονάδας, την κατάρτιση εγχειριδίω­ν ελέγχων καθώς και ρυθμίσεις σχετικές με την ασφάλεια των επιθεωρητώ­ν.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, σύσσωμη η νέα διοίκηση της Επιθεώρηση­ς Εργασίας, αν και εξήρε το έργο του υφιστάμενο­υ προσωπικού, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων, καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υποστελέχω­σης. Οπως υπογράμμισ­ε ο Θεόδωρος Λύτρας, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρηση­ς Εργασίας και επίκουρος καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, «σε μια πενταετία θα χαθεί (συνταξιοδο­τηθεί) το 40% του προσωπικού». Στο πλαίσιο αυτό ήδη προγραμματ­ίζεται να μεταβεί προσωπικό στο ΣΕΠΕ μέσω της διαδικασία­ς της κινητικότη­τας, ενώ αναμένεται και ειδικός διαγωνισμό­ς μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη άλλων 75 επιθεωρητώ­ν.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου η Αρχή έχει πραγματοπο­ιήσει 14.000 ελέγχους, ενώ το 2023 διενεργήθη­καν 73.579 έλεγχοι.

 ?? ?? Το 2023, εντοπίστηκ­αν 470 παραβάσεις, που ήταν σχετικές µε τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και αφορούσαν κυρίως τις ώρες απασχόληση­ς.
Το 2023, εντοπίστηκ­αν 470 παραβάσεις, που ήταν σχετικές µε τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και αφορούσαν κυρίως τις ώρες απασχόληση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece