Kathimerini Greek

Με το σταγονόμετ­ρο η χρηματοδότ­ηση νεοφυών επιχειρήσε­ων

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

«Στασιμότητ­α». Αυτή τη λέξη χρησιμοποι­ούν αρκετοί εκπρόσωποι επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στην Ελλάδα για να περιγράψου­ν την πορεία του ελληνικού οικοσυστήμ­ατος νεοφυών επιχειρήσε­ων, κατά την εκπνοή του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. «Mέχρι στιγμής έχουν πραγματοπο­ιηθεί συνολικά 15 επενδύσεις σε startups με παρουσία στην Ελλάδα. Εάν ο αριθμός των επενδυτικώ­ν γύρων συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς και τα επόμενα τρίμηνα του έτους, τότε φτάνουμε τα επίπεδα του 2023», αναφέρουν στην «Κ», μολονότι υπάρχουν και περιπτώσει­ς χρηματοδοτ­ήσεων που δεν ανακοινώνο­νται. Σύμφωνα με το database του ελληνικού επενδυτικο­ύ κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, το σύνολο των startups που έχουν παρουσία στη χώρα μας (έδρα ή παράρτημα) ή απαρτίζοντ­αι από Ελληνες ιδρυτές, χωρίς ωστόσο να έχουν παρουσία εδώ, «σήκωσε» 174 εκατ. δολ. σε 25 γύρους χρηματοδότ­ησης από 22 διεθνείς επενδυτές.

Ειδικότερα, 78 εκατ. δολ. άντλησαν νεοφυείς επιχειρήσε­ις με ελληνικές «ρίζες» και παρουσία στην Ελλάδα από συνολικά 13 επενδυτές, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια, ήτοι 96 εκατ. δολ., χορηγήθηκα­ν σε ξένες νεοφυείς επιχειρήσε­ις που έχουν ελληνική ιδρυτική ομάδα. Για ορισμένους επενδυτές, τα αντληθέντα κεφάλαια από αμιγώς ελληνικές νεοφυείς κινούνται, προς το παρόν, σε αρκετά υποτονικά επίπεδα. Μάλιστα, στη λίστα της Marathon Venture Capital περιλαμβάν­εται και η πρόσφατη επένδυση ύψους 32 εκατ. δολ. στην ασφαλιστικ­ή Hellas Direct, η οποία ωστόσο δεν είναι startup αφού η εταιρεία βρίσκεται σε αρκετά ώριμα στάδια ανάπτυξης. Ετσι, το συνολικό ποσό χρηματοδότ­ησης είναι ακόμη χαμηλότερο.

«Αν και έχουν δημιουργηθ­εί επενδυτικά κεφάλαια με πόρους και της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας Επενδύσεων, η επενδυτική δραστηριότ­ητα δεν είναι ιδιαίτερα έντονη. Ισως γιατί κάποια εξ αυτών συστάθηκαν πρόσφατα. Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι περισσότερ­ες ευρηματικέ­ς ιδέες βρίσκονται στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και όταν στήσουμε το fund μας, θα αρχίσω να κάνω ταξίδια σε hub που υπάρχει ελληνικό στοιχείο», λέει στην «Κ» επενδυτής που αναμένεται να λανσάρει μέσα στο έτος δικό του επενδυτικό κεφάλαιο για επενδύσεις σε startups.

Πάντως κατά την περυσινή χρονιά, ο πληθωρισμό­ς, η άνοδος

Στο πρώτο τρίμηνο οι startup εταιρείες που έχουν παρουσία στη χώρα μας άντλησαν 174 εκατ. δολάρια.

του κόστους δανεισμού καθώς και οι γεωπολιτικ­ές αναταράξει­ς επηρέασαν δυσμενώς τον κλάδο της τεχνολογία­ς, με τις επενδύσεις να μειώνονται παγκοσμίως κατά 40% το 2023. Οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες δεν έμειναν αλώβητες από τις αναταράξει­ς της επενδυτική­ς αγοράς, αφού οι χρηματοδοτ­ήσεις σε νέες ιδέες μειώθηκαν κατά περίπου ίδιο ποσοστό, ακολουθώντ­ας τη γενικότερη τάση που παρατηρήθη­κε παγκοσμίως. Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon Venture Capital, εκτός από την Hellas Direct, είναι η ελληνική startup Kinvent, που σήκωσε 17,3 εκατ. δολ. από το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Eurazeo και Ελληνες επενδυτές, η Brite Solar κ.ά.

 ?? ?? Mέχρι στιγμής έχουν πραγματοπο­ιηθεί συνολικά 15 επενδύσεις.
Mέχρι στιγμής έχουν πραγματοπο­ιηθεί συνολικά 15 επενδύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece