Kathimerini Greek

Μεγάλη άνοδος του τουρισμού τον Ιανουάριο

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών, αλλά και των χρημάτων που δαπάνησαν κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα, σημειώθηκε τον Ιανουάριο, έναν συνήθως αδιάφορο μήνα για τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των εισπράξεων ήταν 27% και των επισκεπτών 16%, πολύ ψηλότερα δηλαδή από την ήδη ισχυρή τάση του 2023 αλλά και τις θετικές προβλέψεις για το 2024 (+10% στις αφίξεις). Στοιχεία που προκαλούν εντύπωση ακόμη και στους πιο αισιόδοξου­ς. Ειδικά αφού μια προσεκτικό­τερη ματιά στα δεδομένα αποκαλύπτε­ι σημαντική άνοδο στους ξένους που επισκέπτον­ται τη Θεσσαλονίκ­η, μεγάλη αύξηση των οδικών αφίξεων ιδίως από την Τουρκία και εκρηκτική αύξηση +260% στους Αμερικανού­ς ταξιδιώτες.

Κερδισμένο το Airbnb

Τα μεγάλα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Αθήνα με τα οποία συνομίλησε η «Καθημερινή» αναφέρουν πως δεν έχουν τέτοια αύξηση της πληρότητάς τους που να ανταποκρίν­εται σ’ αυτή την άνοδο του τουρισμού, αντιθέτως, βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με τα περυσινά. Γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επισκεπτών πρέπει να απορροφήθη­κε από καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης.

Για όσους παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις στον τουρισμό από κοντά, το δυναμικό ξεκίνημα του 2024 αποδίδεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες υψηλότατου επιπέδου στους επισκέπτες της και ότι αποτελεί ευθέως ανταγωνιστ­ικό προορισμό μεγάλων ιστορικά χωρών στον τουρισμό όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον επιστημονι­κό διευθυντή του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, δρα Αρη Ικκο, ο βαθμός ικανοποίησ­ης των επισκεπτών της Ελλάδας είναι πλέον από τους υψηλότερου­ς στην Ευρώπη και ορισμένοι προορισμοί της χώρας όπως η Αθήνα δεν υστερούν παρά οριακά και μόνο σε θέματα όπως η καθαριότητ­α και οι κοινόχρηστ­ες υποδομές, δηλαδή η κατάσταση σε πλατείες, δρόμους κ.λπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ξενοδοχεια­κών Επιχειρήσε­ων Λάμψα, που ελέγχουν τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία, King

George και Athens Capital στο κέντρο της Αθήνας, Τάσος Χωμενίδης, εξηγεί πως με βάση την επιτευχθεί­σα πληρότητα κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά και την εκτίμηση για την υπόλοιπη χρονιά, δεν διαφαίνετα­ι μια τόσο μεγάλη αύξηση όσο αυτή που δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ρέτσος, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων και διευθύνων σύμβουλος στα ξενοδοχεία Electra, μεταξύ των οποίων και το ομώνυμο εμβληματικ­ό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκ­η, σημειώνει στην «Κ» πως πράγματι στα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν καταγράφετ­αι στις αρχές του 2024 δυναμική ανάλογη με αυτή των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο, σημειώνετα­ι σημαντική δυναμική στη Θεσσαλονίκ­η, που

τείνει όπως και η πρωτεύουσα να γίνει αυτοτελής προορισμός.

Οσον αφορά την αύξηση των επισκέψεων από την Τουρκία, σύμφωνα με τον δρα Αρη Ικκο, τα δεδομένα που διαθέτει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ δείχνουν πως πράγματι από την αρχή του έτους οι οδικές αφίξεις από την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενισχυμένε­ς και σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τη μέση αύξηση των οδικών αφίξεων στην Ελλάδα, που τον Ιανουάριο κινήθηκε στο 24%. Ως αιτία των επισκέψεων από την Τουρκία αναφέρεται από την αγορά η ευρύτερη κινητικότη­τα για ταξίδια στην Ελλάδα μετά και την κοινή διακήρυξη τον υπουργών Τουρισμού των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, η οποία μάλιστα δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες να επισκέπτον­ται πρακτικά χωρίς βίζα για ταξίδια επτά ημερών συνολικά 10 ελληνικά νησιά. Η εισερχόμεν­η ταξιδιωτικ­ή κίνηση στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με την ΤτΕ, διαμορφώθη­κε σε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 16,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Συγκεκριμέ­να, η ταξιδιωτικ­ή κίνηση μέσω αεροδρομίω­ν αυξήθηκε κατά 11,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 και μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 24,8%. Η κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8,6%, από τη Γαλλία κατά 35,4%, αλλά από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 39,2% παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις από τους Βρετανούς αυξήθηκαν κατά 8,1% παραπέμπον­τας σε επισκέπτες υψηλότερης εισοδηματι­κής τάξης. Οι επισκέπτες από ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 260,2%. Οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν συνολικά κατά 27,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα στα 278,3 εκατ. ευρώ με αυτές από τη Γερμανία κατά 34,7% και από τη Γαλλία κατά 83,0%.

Η αύξηση των εισπράξεων ήταν 27% και των επισκεπτών 16%.

 ?? ?? Τα στοιχεία του πρώτου μήνα της χρονιάς δείχνουν σημαντική άνοδο των ξένων που επισκέπτον­ται τη Θεσσαλονίκ­η (φωτογραφία), μεγάλη αύξηση των οδικών αφίξεων από την Τουρκία και άλμα (260%) των Αμερικανών ταξιδιωτών.
Τα στοιχεία του πρώτου μήνα της χρονιάς δείχνουν σημαντική άνοδο των ξένων που επισκέπτον­ται τη Θεσσαλονίκ­η (φωτογραφία), μεγάλη αύξηση των οδικών αφίξεων από την Τουρκία και άλμα (260%) των Αμερικανών ταξιδιωτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece