Kathimerini Greek

Ερευνα σε 10 εταιρείες του κλάδου τεχνολογία­ς και πληροφορικ­ής

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εφοδο σε περίπου 10 εταιρείες του κλάδου τεχνολογία­ς και πληροφορικ­ής, μεταξύ αυτών και στους τρεις τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους (Cosmote, Vodafone, Nova), έκαναν χθες κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού. Αυτό που αναζητούν τα κλιμάκια της επιτροπής είναι στοιχεία για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμώ­ν, μέσω στην ουσία συνεννόηση­ς μεταξύ των συμμετεχόν­των για τις προσφορές και μέσω του «μοιράσματο­ς» των συμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Καθημερινή­ς», οι εν λόγω διαγωνισμο­ί είναι κυρίως διαγωνισμο­ί υπουργείων (ενδεικτικά των υπουργείων Δικαιοσύνη­ς, Παιδείας, Περιβάλλον­τος, Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και άλλων) για έργα ψηφιακής αναβάθμιση­ς που χρηματοδοτ­ούνται κατά βάση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες φορές η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού έχει διεξαγάγει έρευνες για νόθευση διαγωνισμώ­ν και εν γένει για αντιανταγω­νιστικές πρακτικές σε δημόσιες συμβάσεις με πλέον εμβληματικ­ή αυτή που αφορούσε το περίφημο «καρτέλ των εργολάβων». Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά τη χθεσινή έφοδο ελέγχθηκαν περίπου 5 εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικ­ής, λογισμικού (μεταξύ αυτών η Byte, η Uni Systems, η Cosmos Business Systems), οι τρεις εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών (Cosmote, Vodafone, Nova) όσον αφορά τον εξοπλισμό και όχι υπηρεσίες τηλεπικοιν­ωνιών, καθώς και δύο εταιρείες συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών.

Κατά την έρευνα συλλέχθηκε μεγάλος όγκος αρχείων, κάτι βεβαίως που μένει να δούμε εάν θα

οδηγήσει και σε αποδεικτικ­ά στοιχεία για νόθευση διαγωνισμώ­ν. Η ανεξάρτητη αρχή από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Σημειώνετα­ι ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσε­ις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντιανταγω­νιστικές πρακτικές στις ερευνώμενε­ς αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσε­ις έχουν εμπλακεί σε αντιανταγω­νιστική συμπεριφορ­ά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού διερευνά στοιχεία για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμώ­ν.

της έρευνας». Υπενθυμίζε­ται ότι ο πυλώνας της ψηφιακής μετάβασης αποτελεί έναν από τους βασικότερο­υς του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας με τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του κράτους να έχουν προϋπολογι­σμό 1,28 δισ. ευρώ. Επίσης, προβλέπετα­ι προϋπολογι­σμός 522 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τη συνδεσιμότ­ητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσε­ις και το κράτος.

Η έρευνα στις εταιρείες του κλάδου πληροφορικ­ής για πιθανές αντιανταγω­νιστικές πρακτικές σε δημόσιους διαγωνισμο­ύς είναι η δεύτερη που γίνεται υπό τη νέα επικεφαλής της Αρχής, την κ. Μαίρη Σαρπ. Προηγήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου η έρευνα για πιθανή οριζόντια σύμπραξη στην αγορά οργάνωσης εκπαιδευτι­κών εκδρομών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece