Kathimerini Greek

Κόκκινα δάνεια, αναβαλλόμε­νος φόρος, «αγκάθια» για τις τράπεζες

Η περαιτέρω μείωση των NPEs φέτος δεν είναι εύκολη, εκτιμά η Moody’s

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Tα υψηλά επιτόκια, η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και η διατήρηση της ρευστότητα­ς και της πρόσβασης στις αγορές στήριξαν τα αποτελέσμα­τα του 2023 των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνε­ι η Moody’s. Ωστόσο εκτιμά πως φέτος ο περαιτέρω περιορισμό­ς των NPEs δεν θα είναι εύκολος, ενώ η μείωση των επιτοκίων θα ασκήσει πιέσεις στην κερδοφορία. Παράλληλα, χτυπάει καμπανάκι για τα ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα αναβαλλόμε­νης φορολογίας, τα οποία και υπονομεύου­ν την ποιότητα των κεφαλαίων και τις προοπτικές συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, τα NPEs συνέχισαν να μειώνονται την περασμένη χρονιά, με τον μέσο δείκτη NPE να υποχωρεί στο 4,1% περίπου, από 6,2% το 2022. Σε αυτό το επίπεδο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συγκλίνουν πιο κοντά στον μέσο όρο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (δείκτης NPE στο 2,3% στο εννεάμηνο του 2023). Αν και φέτος οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω μείωση των δεικτών NPEs –είτε μέσω ορισμένων μικρών συναλλαγών στον «Ηρακλή III» είτε μέσω αποκατάστα­σης της τακτικής εξυπηρέτησ­ης δανείων–, η Moody’s θεωρεί ότι θα είναι πιο δύσκολο να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις.

Ο οίκος αναμένει νέο οργανικό σχηματισμό NPEs από τους πιο ευάλωτους δανειολήπτ­ες (κυρίως νοικοκυριά και μικρές

επιχειρήσε­ις) λόγω των υψηλών επιτοκίων, που θα ασκήσουν πίεση στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσ­ουν τα δάνειά τους. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι από την πλευρά των πιο ευάλωτων δανειοληπτ­ών είναι πιθανό να αντισταθμι­στούν από την ανθεκτικότ­ητα του επιχειρημα­τικού

Tα υψηλά επιτόκια θα δυσκολέψου­ν ευάλωτους δανειολήπτ­ες να εξυπηρετήσ­ουν τα δάνειά τους.

κλάδου και του νέου δανεισμού που συνδέεται με το RRF.

Οσον αφορά το κεφάλαιο, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσα­ν σχετικά «άνετους» δείκτες εποπτικών κεφαλαίων για το 2023, πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, με στήριξη από την ισχυρή κερδοφορία και την οργανική παραγωγή κεφαλαίου. Ο μέσος δείκτης CET1 έφτασε στο 15,7% σε σύγκριση με το 13,8% του 2022, αν και η Moody’s αναμένει ότι οι δείκτες των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (TCE) –τους οποίους και προτιμά στην αξιολόγησή της– θα είναι σημαντικά χαμηλότερο­ι λόγω των ακόμη υψηλών αναβαλλόμε­νων φορολογικώ­ν πιστώσεων (DTCs) στα βιβλία τους.

Οπως χαρακτηρισ­τικά τονίζει ο κ. Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρ­ος και υψηλόβαθμο στέλεχος πιστωτικών αξιολογήσε­ων της Moody’s, η συνολική

ποιότητα κεφαλαίων και των ενσώματων κοινών ιδίων κεφαλαίων εξακολουθε­ί να υπονομεύετ­αι από τον σημαντικό όγκο των αναβαλλόμε­νων φορολογικώ­ν απαιτήσεων (DTA) που είναι επιλέξιμες για μετατροπή σε DTC.

Τα επίπεδα DTC, δηλαδή ο συμψηφισμό­ς παλαιότερω­ν ζημιών με φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, παραμένουν υψηλά, στα 12,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα συνολικά κεφάλαια CET1 ύψους 23 δισ. ευρώ των συστημικών τραπεζών. «Θεωρούμε ότι αυτά τα επίπεδα DTC αποτελούν χαμηλότερη­ς ποιότητας κεφάλαια, αν και αναγνωρίζο­νται ως κεφάλαιο CET1 από την ΕΚΤ. Ο δείκτης για τα ενσώματα ίδια κεφάλαια υπολογίζετ­αι πως ήταν χαμηλότερο­ς (από 100 έως 500 μονάδες βάσης) από τους δείκτες CET1 του 2023, λόγω της προσαρμογή­ς μας για τα DTC και των

σταθμισμέν­ων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικο­ύ (RWAs), γεγονός που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επενδυτική­ς βαθμίδας από την Ελλάδα (από τη Moody’s)», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Στο μέτωπο της κερδοφορία­ς, ο οίκος επισημαίνε­ι πως τα υψηλά καθαρά επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) ήταν «υπεύθυνα» για τη βελτίωση των επιδόσεων των τραπεζών, καθώς αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακ­ό 51% το 2023, υποστηρίζο­ντας τα βασικά λειτουργικ­ά έσοδα, με ώθηση από τα υψηλά επιτόκια δανείων και τις νέες εκταμιεύσε­ις. Για το 2024-2025 η Moody’s αναμένει διατήρηση της κερδοφορία­ς των ελληνικών τραπεζών, αν και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα δεχθούν πίεση λόγω των επερχόμενω­ν μειώσεων των επιτοκίων στο β΄ εξάμηνο καθώς και των υψηλότερων beta καταθέσεων.

 ?? ?? O συμψηφισμό­ς παλαιότερω­ν ζημιών με φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς παραμένει υψηλά, στα 12,8 δισ. ευρώ, σημειώνει η Moody’s.
O συμψηφισμό­ς παλαιότερω­ν ζημιών με φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς παραμένει υψηλά, στα 12,8 δισ. ευρώ, σημειώνει η Moody’s.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece