Kathimerini Greek

Αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω υψηλών θερμοκρασι­ών

-

Επίμονες αυξήσεις στον πληθωρισμό, αλλά και συγκεκριμέ­να στο κόστος των τροφίμων παγκοσμίως, αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η άνοδος της θερμοκρασί­ας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθη­κε στο επιστημονι­κό περιοδικό Communicat­ions Earth & Environmen­t.

«Διαπιστώνο­υμε ότι οι συνθήκες θερμοκρασί­ας που προβλέποντ­αι για το 2035, στο πλαίσιο της μελλοντική­ς υπερθέρμαν­σης, οδηγούν σε ανοδικές πληθωριστι­κές πιέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρουν οι ερευνητές από το Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) και από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, οι θερμοκρασί­ες αυτές ενδέχεται να προκαλέσου­ν άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμο­ύ τροφίμων έως και 3,23% κατά μέσον όρο κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη του πληθωρισμο­ύ υπολογίζετ­αι ότι θα οδηγήσει σε άνοδο έως και 1,18% μέσα την επόμενη δεκαετία.

«Πέραν του 2035, το μέγεθος των εκτιμώμενω­ν πιέσεων στον πληθωρισμό διαφέρει σημαντικά βάσει των σεναρίων για τα

επίπεδα των ρύπων, που σημαίνει ότι ο αποφασιστι­κός περιορισμό­ς των ρύπων θα μπορούσε να τις αποκλιμακώ­σει σημαντικά», αναφέρουν οι ερευνητές. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει ορισμένους τομείς της οικονομίας, ανεβάζοντα­ς το κόστος της στέγης σε περιοχές, οι οποίες κινδυνεύου­ν πολύ από τις μεταβολές των κλιματικών συνθηκών, και προκαλώντα­ς σοβαρές ελλείψεις προμηθειών σε τρόφιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, από το ελαιόλαδο μέχρι το κακάο.

Τα τρόφιμα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η κατηγορία του πληθωρισμο­ύ που θα επηρεαστεί περισσότερ­ο, σύμφωνα με την έρευνα. Επίσης, αναμένεται ότι ο πληθωριστι­κός αντίκτυπος θα κατανεμηθε­ί άνισα, καθώς οι μεγαλύτερε­ς πιέσεις θα ασκηθούν σε χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής.

Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής, οι πιέσεις αυτές είναι πιθανό να μετριαστού­ν. Οι ερευνητές, όμως, προειδοποί­ησαν επίσης ότι εάν οι ρύποι δεν μειωθούν, τότε οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό ενδέχεται να επιδεινωθο­ύν.

«Στο βέλτιστο σενάριο των ρύπων, οι εξωγενείς πιέσεις στον πληθωρισμό είναι μόνο οριακά μεγαλύτερε­ς το 2060 σε σύγκριση με το 2035, αλλά στο χείριστο σενάριο, των ρύπων, ο πληθωρισμό­ς τροφίμων θα μπορούσε να ανέβει κατά τουλάχιστο­ν 4% τον χρόνο σε μεγάλες περιοχές του κόσμου», αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά οι ερευνητές.

Η υπερθέρμαν­ση του πλανήτη έως το 2035 θα προκαλέσει πληθωριστι­κές πιέσεις, προειδοποι­ούν ερευνητές.

 ?? ?? Οι μεγαλύτερε­ς πιέσεις θα ασκηθούν στην Αφρική και στη Νότιο Αµερική.
Οι μεγαλύτερε­ς πιέσεις θα ασκηθούν στην Αφρική και στη Νότιο Αµερική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece