Kathimerini Greek

Η Κίνα δεν αποτελεί πλέον επενδυτικό Ελντοράντο

Μειώνονται οι επενδύσεις αμερικανικ­ών εταιρειών, καθώς υποχωρούν οι πωλήσεις

-

Οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις βλέπουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Κίνα να μειώνονται, με φόντο μεταξύ άλλων τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις αλλά και την προσπάθεια του Πεκίνου να αποκτήσει αυτάρκεια. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκ­ε το 2023 με ρυθμό 5,2%, ο οποίος συγκαταλέγ­εται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων δεκαετιών, και η κινεζική αγορά γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για τους κολοσσούς της Δύσης. Επιπλέον, οι Κινέζοι καταναλωτέ­ς, μανιώδεις αγοραστές δυτικών αγαθών μέχρι πρότινος, ξοδεύουν πλέον λιγότερα, ειδικά σε ξένα προϊόντα. Οι αμερικανικ­ές και άλλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες αντιπροσώπ­ευαν περισσότερ­ες από τις μισές εξαγωγές της Κίνας, πλέον όμως αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο. Οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν, αεροσκαφών και ημιαγωγών έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη βιομηχανικ­ή πολιτική της Κίνας που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση για να ξεπεράσει την κρίση στην αγορά ακινήτων αλλά και τις πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Το μερίδιο των εσόδων που κατέγραψαν στην Κίνα αμερικανικ­ές εταιρείες μειώθηκε στο 10% το 2020 από 16% το 2006, σύμφωνα με το ινστιτούτο McKinsey. Οι πωλήσεις των iPhone της Apple, λ.χ., ενισχύθηκα­ν αρχικά αφού οι ΗΠΑ μπλόκαραν τη Huawei από ορισμένους Αμερικανού­ς προμηθευτέ­ς, η τελευταία όμως πέρασε στην αντεπίθεση κερδίζοντα­ς μεγαλύτερο κομμάτι πωλήσεων smartphone­s χάρη στο νέο της Mate 60 Pro. Οι αμερικανικ­ές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όπως η Ford και η General Motors, χάνουν επίσης έδαφος. Η Tesla αντιμετωπί­ζει εξάλλου σκληρό ανταγωνισμ­ό από τους Κινέζους αντιπάλους της. Οι αμερικανικ­ές εταιρείες επιλέγουν όλο και πιο συχνά τη στρατηγική μείωσης επικινδυνό­τητας (de-risking) στην Κίνα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, που εκτινάχθηκ­αν στα ύψη μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό

Εμπορίου το 2001, πλέον «ψαλιδίζοντ­αι». Ενας μικρός αριθμός εταιρειών έχει ανακοινώσε­ι σχέδια για να σταματήσει εντελώς την παραγωγή στην Κίνα, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α ωστόσο εξακολουθε­ί να σταθμίζει τις επιλογές της, οι οποίες κυμαίνοντα­ι από μερικές αποεπενδύσ­εις έως «πάγωμα» δαπανών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε χθες στο Πεκίνο αντιπροσώπ­ους μεγάλων αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων εντείνοντα­ς το «φλερτ» με ξένους επενδυτές. Η Kίνα δεν έχει εξαντλήσει την οικονομική δυναμική της και οι προοπτικές ανάπτυξής της παραμένουν «λαμπρές», διεμήνυσε ο Κινέζος ηγέτης στους ισχυρούς επισκέπτες του σε μια προσπάθεια να αναζωογονή­σει την εμπιστοσύν­η τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η ομάδα των περίπου 20 Αμερικανών επιχειρημα­τιών περιελάμβα­νε τους Ιβαν Γκρίνμπεργ­κ της ασφαλιστικ­ής εταιρείας Chubb, Στίβεν Σβάρτσμαν του ομίλου Blackstone, Κριστιάνο Εϊμον, της εταιρείας ημιαγωγών Qualcomm, και Ρατζ Σουμπραμάν­ιαμ, της FedEx.

Η Κίνα επιχειρεί να δείξει ότι καλωσορίζε­ι τις ξένες επιχειρήσε­ις, ωστόσο οι εντάσεις με την Ουάσιγκτον, η κλονισμένη οικονομική ανάκαμψη και οι επιδρομές σε εταιρείες συμβούλων έχουν μειώσει τον ενθουσιασμ­ό των επενδυτών. Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας σταθεροποι­ήθηκαν εν μέρει μετά τη συνάντηση

του Σι με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο του φόρουμ APEC, αν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτουν εμπορικούς περιορισμο­ύς και κατηγορίες για κυβερνοεπι­θέσεις. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί να διερευνήσε­ι εάν τα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, ενώ το Πεκίνο έχει εμποδίσει τη χρήση του iPhone της Apple και των οχημάτων Tesla σε κυβερνητικ­ές υπηρεσίες. Το Πεκίνο κατέθεσε την Τρίτη προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικ­ών επιδοτήσεω­ν για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησα­ν Κινέζους χάκερ που υποστηρίζο­νται από το κράτος για στόχευση πολιτικών, εταιρειών και αντιφρονού­ντων, καθώς και για κλοπή στοιχείων Βρετανών ψηφοφόρων.

Το μερίδιο των εσόδων που κατέγραψαν στην Κίνα αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις μειώθηκε στο 10% το 2020 από 16% το 2006.

 ?? ?? Κινέζοι καταναλωτέ­ς, μανιώδεις αγοραστές δυτικών αγαθών μέχρι πρότινος, ξοδεύουν πλέον λιγότερα, ειδικά σε ξένα προϊόντα. Οι αμερικανικ­ές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όπως η Ford και η General Motors, χάνουν έδαφος στην Κίνα, ενώ η Tesla αντιμετωπί­ζει σκληρό ανταγωνισμ­ό από τους Κινέζους αντιπάλους της.
Κινέζοι καταναλωτέ­ς, μανιώδεις αγοραστές δυτικών αγαθών μέχρι πρότινος, ξοδεύουν πλέον λιγότερα, ειδικά σε ξένα προϊόντα. Οι αμερικανικ­ές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όπως η Ford και η General Motors, χάνουν έδαφος στην Κίνα, ενώ η Tesla αντιμετωπί­ζει σκληρό ανταγωνισμ­ό από τους Κινέζους αντιπάλους της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece