Kathimerini Greek

Το «πράσινο» πείραμα των 23 δισ. στη Γερμανία

-

Ενα πείραμα 23 δισ. ευρώ «τρέχει» η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με στόχο να αγγίξει το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2045 χωρίς να καταστρέψε­ι την ενεργοβόρα βιομηχανικ­ή βάση της. Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τα λεγόμενα «συμβόλαια προστασίας του κλίματος», τα οποία σχεδιάστηκ­αν για να βοηθήσουν τις εταιρείες, σε τομείς όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί, να καλύψουν τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από τη χρήση καθαρότερω­ν τεχνολογιώ­ν σε σύγκριση με τις συμβατικές διαδικασίε­ς. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος

οι αιτούντες υποβάλλουν προτάσεις για το ποσό της απαιτούμεν­ης στήριξης, ενώ οι προσφορές που υπόσχονται υψηλότερη μείωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη χαμηλότερη τιμή λαμβάνουν χρηματοδότ­ηση.

Αυτή η πολιτική προσομοιάζ­ει με τα «συμβόλαια επί της διαφοράς» (CfD), τα οποία έχουν χρησιμοποι­ήσει διάφορες κυβερνήσει­ς για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, το εύρος των τεχνολογιώ­ν που καλύπτει είναι διαφορετικ­ό από οτιδήποτε έχει δοκιμαστεί σε

αυτή την κλίμακα, γεγονός που καθιστά την επιτυχία της κατά πολύ λιγότερο σίγουρη. Η εκκίνηση του προγράμματ­ος έγινε πρόσφατα με τον πρώτο γύρο δημοπρασιώ­ν που προσέφερε συμβάσεις αξίας έως και 4 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσε­ι άλλη μία ευκαιρία υποβολής προσφορών

με ένα κονδύλι 19 δισ. ευρώ αυτό το καλοκαίρι. Αλλα βιομηχανικ­ά κράτη με αντίστοιχε­ς φιλοδοξίες για μηδενικό αποτύπωμα θα δώσουν μεγαλύτερη βάση στα αποτελέσμα­τα. Μόλις αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επιχορηγήσ­εις ύψους 6 δισ. δολαρίων, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν οι κατασκευασ­τές μετάλλων, χαρτιού και γυαλιού προκειμένο­υ να μειώσουν τις εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Παρότι οι κυβερνήσει­ς έχουν εμπειρία στην ανάπτυξη πλήρως ανεπτυγμέν­ων λύσεων καθαρής ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, το ρίσκο μεγιστοποι­είται σε ό,τι αφορά την υποστήριξη τεχνολογιώ­ν αρχικών σταδίων, όπως η δέσμευση άνθρακα σε εργοστάσια τσιμέντου και η ανακύκλωση χαλκού με υδρογόνο, στο ίδιο επίπεδο.

«Η κυβέρνηση είχε φόβους ότι θα μπορούσε να επιλέξει τους χαμένους», δήλωσε η Τζένι Γουίνκλερ, η οποία ήταν πρώην επικεφαλής της μονάδας ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας στο ινστιτούτο Fraunhofer για την έρευνα συστημάτων και καινοτομία­ς, το οποίο συχνά συμβουλεύε­ι τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιου είδους πολιτικές. Παρ' όλα αυτά, είπε, αυτοί οι φόβοι θα πρέπει να κατευναστο­ύν, καθώς οι τεχνολογίε­ς μείωσης των εκπομπών σε τομείς όπως η χαλυβουργί­α έχουν δοκιμαστεί επί μακρόν.

Στόχος, να μηδενίσει το ενεργειακό αποτύπωμά της μέχρι το 2045 χωρίς να καταστρέψε­ι την ενεργοβόρo βιομηχανικ­ή βάση της.

 ?? ?? Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε πρόσφατα τα λεγόμενα «συμβόλαια προστασίας του κλίματος», τα οποία σχεδιάστηκ­αν για να βοηθήσουν τις εταιρείες, σε τομείς όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί, να καλύψουν τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από τη χρήση καθαρότερω­ν τεχνολογιώ­ν σε σύγκριση με τις συμβατικές διαδικασίε­ς.
Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε πρόσφατα τα λεγόμενα «συμβόλαια προστασίας του κλίματος», τα οποία σχεδιάστηκ­αν για να βοηθήσουν τις εταιρείες, σε τομείς όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί, να καλύψουν τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από τη χρήση καθαρότερω­ν τεχνολογιώ­ν σε σύγκριση με τις συμβατικές διαδικασίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece