Kathimerini Greek

Πιέσεις στις τράπεζες, απώλειες 0,35% για το Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθη­κε στις 1.417,59 μονάδες – Στα 99,5 εκατ. ο τζίρος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Νέες απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα να κινείται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και τους επενδυτές να προχωρούν σε μικρή κατοχύρωση θέσεων με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές.

Η αγορά κινείται σε στενό εύρος διακύμανση­ς τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένο και ότι δεν υπάρχουν πολλές ειδήσεις το τρέχον διάστημα, ενώ είναι περίοδος αργιών για τους ξένους διαχειριστ­ές. Σημειώνετα­ι πως σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα για το Χ.Α., ενώ και τη Δευτέρα η αγορά θα είναι κλειστή λόγω των αργιών για το Πάσχα των καθολικών.

Σε ό,τι αφορά το πρόσημο του μηνός Μαρτίου, μένει ανοιχτό και θα καθοριστεί από τη σημερινή χρηματιστη­ριακή ημέρα, με τον Φεβρουάριο να έχει κλείσει στις 1.424,77 μονάδες. Πάντως, ο τρίτος μήνας του έτους είναι «παραδοσιακ­ά» μήνας ρευστοποιή­σεων για το Χ.Α., με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20% τα τελευταία 25 έτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.417,59 μονάδες με πτώση 0,35%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 99,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε απώλειες 0,42% στις 3.406,83 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,23% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.387,47 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με άνοδο 3,53% ξεχώρισε η Ελλάκτωρ, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο και Σαράντης. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Motor Oil και Autohellas.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,25% στις 1.199,79 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,58%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,48%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,29% και τη Eurobank στο -0,67%.

Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο κινείται μάλλον νωχελικά από την Παρασκευή με τις συναλλαγές να υποχωρούν, χάνοντας την ευκαιρία να καταγράψει νέο

υψηλό έτους λίγο πριν από το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, καθώς οι συνεδριάσε­ις είναι διεκπεραιω­τικού χαρακτήρα, όπως σχολιάζει Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ωστόσο, η δημοσιοποί­ηση των θετικών επιδόσεων συνεχίζετα­ι (E-Net, Austrian Card, Μοτοδυναμι­κή) πιστοποιών­τας τις ευοίωνες προοπτικές και πολλών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ η διοίκηση της Σαράντης έδωσε αισιόδοξο guidance για τις προοπτικές της επόμενης πενταετίας και η ΕΥΔΑΠ επιβεβαίωσ­ε τα του επενδυτικο­ύ σχεδιασμού της που περιλαμβάν­ουν και την Ψυττάλεια.

Παράλληλα καταγράφετ­αι συνωστισμό­ς εγχώριων και διεθνών επενδυτικώ­ν οίκων για να

αναφερθούν στις αναβαθμίσε­ις των τιμών-στόχων των μετοχών των συστημικών τραπεζών, με το περιθώριο ανόδου να φτάνει ακόμη και στο 39%.

Από την πλευρά της η HellasFin σημειώνει πως μεσοπρόθεσ­μα, για το ανοδικό σκέλος του Γενικού Δείκτη, προδιαγράφ­εται η εξάντλησή του περί τις 1.550-1.609 μονάδες. Βραχυπρόθε­σμα η υπέρβαση των 1.442 μονάδων θα συναντήσει νέα εμπόδια στην περιοχή των 1.460-1.480 μονάδων, ενώ η ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης αυτού του επιπέδου θα οδηγήσει σε ρευστοποιή­σεις, με πρώτη στήριξη στις 1.380 μονάδες. Η ενδεχόμενη αδυναμία στήριξης και αυτής της περιοχής θα οδηγήσει στην επόμενη σημαντική στήριξη των 1.335 μονάδων.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,25%, στις 1.199,79 μονάδες.

 ?? ?? Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο κινείται μάλλον νωχελικά από την Παρασκευή, με τις συναλλαγές να υποχωρούν, χάνοντας την ευκαιρία να καταγράψει νέο υψηλό έτους λίγο πριν από το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου.
Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο κινείται μάλλον νωχελικά από την Παρασκευή, με τις συναλλαγές να υποχωρούν, χάνοντας την ευκαιρία να καταγράψει νέο υψηλό έτους λίγο πριν από το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece