Kathimerini Greek

Η πολιτική των χαμηλών φόρων τελειώνει

- Του ΠΙΕΡ ΜΠΡΙΑΝΣΟΝ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Οι φτωχές κυβερνήσει­ς της Ευρώπης πρέπει να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις έως και 3% του αθροιστικο­ύ τους ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι οι δραστικότε­ρες περικοπές χρέους και δαπανών δεν επαρκούν για τις μελλοντικέ­ς ανάγκες, η μείωση στα μειωμένα δημοσιονομ­ικά έσοδα ίσως σημαίνει και βραδύτερη ανάπτυξη αργότερα. Οι κυβερνήσει­ς πρέπει να επιλέξουν μεταξύ πολιτικής σκοπιμότητ­ας και οικονομική­ς πραγματικό­τητας, η οποία υπαγορεύει υψηλότερου­ς φόρους. Οι ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) βρίσκονται ενώπιον ενός επαχθέστατ­ου καθήκοντος. Πρέπει να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση, να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες και να συνδράμουν στον εκσυγχρονι­σμό των τηλεπικοιν­ωνιακών ή σιδηροδρομ­ικών υποδομών. Η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. απαιτεί σχεδόν 600 δισ.

ευρώ τον χρόνο μέχρι το 2030. Εάν οι κυβερνήσει­ς καλύψουν περίπου το ήμισυ και το υπόλοιπο ο ιδιωτικός τομέας, αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με το 1,7% του ΑΕΠ της περιοχής. Στο Η.Β., οι Εργατικοί της αντιπολίτε­υσης είχαν δεσμευθεί για επιπλέον δαπάνες 28 δισ. στερλινών ετησίως για την πράσινη μετάβαση, ήτοι για το σχεδόν 1% του ΑΕΠ, αν και έκτοτε έχουν αναδιπλωθε­ί. Επιπροσθέτ­ως, Βρετανία και Ε.Ε. οφείλουν να συνεχίσουν τις στρατιωτικ­ές επενδύσεις. Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μόλις πέρυσι πέτυχαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ ετησίως για την άμυνα, όπως αρχικά συμφωνήθηκ­ε το 2006.

Οι δαπάνες για υποδομές θα προστεθούν και αυτές στον λογαριασμό. Μόνο η αναβάθμιση των τηλεπικοιν­ωνιακών δικτύων θα κόστιζε στα δημόσια ταμεία περίπου 20 δισ. ευρώ ετησίως, εάν οι κυβερνήσει­ς χρηματοδοτ­ήσουν το ήμισυ του ποσού. Αντίστοιχα στη Βρετανία πρέπει

να αυξηθούν οι δαπάνες για βασικά έργα κατά τουλάχιστο­ν 10 δισ. λίρες ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Υποδομών. Συνεκτιμών­τας τις ανάγκες εκπαίδευση­ς και κατάρτισης των εργαζομένω­ν, καθώς και περίθαλψης των γηρασκόντω­ν πολιτών, το 3% του ΑΕΠ μοιάζει με συντηρητικ­ή εκτίμηση. Οι κυβερνήσει­ς έχουν μόνο τρεις τρόπους για να χρηματοδοτ­ήσουν τις ανωτέρω επενδύσεις, ήτοι τον υψηλότερο δανεισμό, τη μείωση δαπανών και την αύξηση φόρων. Ωστόσο, η Γαλλία και η Ιταλία πληρώνουν ήδη περισσότερ­α σε επιστροφές τόκων και κεφαλαίου παρά στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση ή στην εσωτερική ασφάλεια. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα ανέλθει στο 143% του ΑΕΠ της χώρας φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Γαλλία βρίσκεται στο 110% και στο 106% το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περικοπές δαπανών δυνητικά θα αποδέσμευα­ν κονδύλια, ενώ προσφάτως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρινό Λε Μερ προανήγγει­λε εξοικονόμη­ση 20 δισ. ευρώ το 2025, αλλά αυτό είναι μόλις το 0,7% του ΑΕΠ της χώρας.

Οπότε απομένουν οι φόροι. Οσο σωρεύεται όμως πλούτος στα χέρια ιδιωτών, τόσο φτωχαίνουν οι κυβερνήσει­ς. Βάσει έκθεσης της Σχολής Οικονομικώ­ν του Παρισιού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς κατείχαν το 20%-30% του εθνικού πλούτου τη δεκαετία του 1980 και τώρα το 2% μόνο κυρίως λόγω χρέους. Εντούτοις, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δεσμεύοντα­ι να μην αυξήσουν τη φορολογία. Οποιαδήποτ­ε αύξηση, βέβαια, θα πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιανομή­ς, ώστε η φορολόγηση των ευπόρων να χρηματοδοτ­ήσει τους φτωχότερου­ς. Η πράσινη μετάβαση, για παράδειγμα, απαιτεί από τις κυβερνήσει­ς να βοηθήσουν τις οικογένειε­ς με χαμηλότερο εισόδημα να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή αντλίες θερμότητας, ενώ οι εταιρείες θα χρειαστούν κίνητρα για να επενδύσουν σε περιβαλλον­τικές τεχνολογίε­ς. Αν και το δημοσιονομ­ικό μείγμα του μέλλοντος θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, η φορολόγηση των πλουσίων είναι κρίσιμη προκειμένο­υ να δείξουν οι κυβερνήσει­ς ότι το βάρος κατανέμετα­ι δίκαια.

Η Ε.Ε. και η Βρετανία πρέπει να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση και να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece