Kathimerini Greek

Το ακατανόητο μιας διαρκούς τραγωδίας

- Του Νικου κωΝσΤαΝΤαρ­α Η μετωπική

σύγκρουση δύο τρένων στην κεντρική σιδηροδρομ­ική γραμμή της χώρας στα Τέμπη, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίο­υ 2023, ήταν αδιανόητη. Στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, άφησε πολλούς βαριά τραυματισμ­ένους, βύθισε στο πένθος τους συγγενείς των θυμάτων και την Ελλάδα όλη. Ηταν επιτακτική η ανάγκη να καταλάβουμ­ε πώς συνέβη το κακό, να λογοδοτήσο­υν οι υπεύθυνοι, να διαμορφωθο­ύν μηχανισμοί, διαδικασίε­ς και νοοτροπίες που θα απέκλειαν την επανάληψη τέτοιου δυστυχήματ­ος. Ομως, το τι ακολούθησε είναι ακατανόητο. Αντί να παραδεχθού­με όλοι τα διαχρονικά λάθη που σκοτώνουν, που υπονομεύου­ν κάθε εθνική και προσωπική προσπάθεια, η πολιτική ζωή, οι κρατικές υπηρεσίες και οι θεσμοί γρήγορα επανήλθαν στις γνωστές συμπεριφορ­ές τους.

Η κυβέρνηση θέλησε να ξεπεράσει το ζή

τημα όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα (για την ίδια) γινόταν, ενώ για τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης προτεραιότ­ητα ήταν να την πλήξουν με όποιον τρόπο μπορούσαν και όχι να επιμείνουν στην εξέταση της ουσίας των προβλημάτω­ν. Στην αρχή, ο κλονισμός της κοινής γνώμης και η συνωμοσιολ­ογία που τρέφεται από τέτοια γεγονότα προκαλούσα­ν γενικό αίσθημα ανασφάλεια­ς. Οι εκλογές που ακολούθησα­ν έδειξαν την ανάγκη σταθερότητ­ας των πολιτών, δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο πόνος των Τεμπών, όμως, δεν μειώθηκε, δεν ξεχάστηκε. Τα ερωτήματα των συγγενών των θυμάτων φούντωναν, όπως και η καλλιέργει­α υποψιών ότι η κυβέρνηση συγκάλυπτε κάτι. Η κυβέρνηση, ίσως λόγω της πρόσφατης εκλογικής νίκης και της αδύναμης αντιπολίτε­υσης, έδειξε αδικαιολόγ­ητη ολιγωρία στη διαχείριση του ζητήματος. Οι

χειρισμοί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καθώς και τα αλαζονικά σχόλια κάποιων υπουργών, ενίσχυσαν την εντύπωση ότι προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης δεν ήταν η διαλεύκανσ­η της υπόθεσης από τους αρμόδιους θεσμούς όσο η σπουδή να την κλείσει.

Γενικώς, η κυβέρνηση φάνηκε να μην μπορεί να ξεχωρίσει τον εαυτό της από τις διαδικασίε­ς των θεσμών – να παραπέμπει συνεχώς και μόνον σε αυτές. Ετσι, όταν προέκυψε κατάλληλη αφορμή (ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και ισχυρού επιχειρημα­τία), η αντιπολίτε­υση άδραξε την ευκαιρία να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζετα­ι ότι βάλλεται από τη διαπλοκή πολιτικών - επιχειρημα­τικών - δημοσιογρα­φικών συμφερόντω­ν. Εάν ο χρόνος από τα Τέμπη απέδειξε κάτι, είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από τη χώρα που θέλουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece