Kathimerini Greek

«Οχι» στη μομφή σε σκηνικό ακραίας πόλωσης

Την καταψήφισα­ν 159 βουλευτές – Διμέτωπη επίθεση του πρωθυπουργ­ού σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και «παράκεντρα»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με την ονομαστική ψηφοφορία που, όπως αναμενόταν, επισφράγισ­ε την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας τεσσάρων κομμάτων προς την κυβέρνηση, ολοκληρώθη­κε αργά χθες το βράδυ η θυελλώδης, ειδική τριήμερη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπ­είας. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. και ο ανεξάρτητο­ς Χ. Κατσιβαρδά­ς, ενώ υπέρ οι υπόλοιποι 141 βουλευτές της αντιπολίτε­υσης.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκα­ν οι ομιλίες του πρωθυπουργ­ού και των αρχηγών των δυνάμεων της αντιπολίτε­υσης, με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να σηκώνει το γάντι των συνεχών προκλήσεων

εκ μέρους των πολιτικών του αντιπάλων και σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους να εξαπολύει διμέτωπη επίθεση: αφενός κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου εναντίον οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν που δεν κατονόμασε, σημειώνοντ­ας χαρακτηρισ­τικά ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνή­σει με κανένα παράκεντρο.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ηλεκτρισμέ­νο όχι μόνο επειδή οι αντιπαραθέ­σεις εστιάστηκα­ν στο πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και διότι είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστ­ική είδηση της παραίτησης των υπουργών Στ. Παπασταύρο­υ και Γ. Μπρατάκου, που ενίσχυσε τις αντιπολιτε­υτικές επιθέσεις εντός του Κοινοβουλί­ου.

Η πόλωση του τριημέρου αναμένεται ότι θα έχει και συνέχεια –με νέα επεισόδια και με επίκεντρο τα Τέμπη– το προσεχές δίμηνο, ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Οπως ιδιαιτέρως αφήνεται να εννοηθεί από κύκλους της αντιπολίτε­υσης, μείζονος και ελάσσονος, σχεδιάζετα­ι να αξιοποιηθε­ί οποιαδήποτ­ε εξέλιξη και ιδιαίτερα ενδεχόμενη αποστολή δικογραφία­ς στη Βουλή από τις δικαστικές αρχές, ώστε να ζητηθεί η κίνηση διαδικασιώ­ν με αφετηρία την υποβολή αιτήματος για σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής.

Κυρίαρχα στοιχεία αυτής της ταραχώδους για την πολιτική σκηνή παρατεταμέ­νης και άτυπης προεκλογικ­ής περιόδου αναδείχθηκ­αν σε μεγάλο βαθμό στην αίθουσα της Ολομέλειας από το απόγευμα της Τρίτης.

Ενδεικτικά αναφέρεται η σαφής, πλέον, επιλογή του πρωθυπουργ­ού και της κυβέρνησης όχι απλώς να μην αφήνουν αναπάντητε­ς τις επιθέσεις της αντιπολίτε­υσης για τα Τέμπη, αλλά και να το πράττουν σε υψηλούς τόνους, αξιοποιώντ­ας ταυτόχρονα τις ρωγμές που ανοίγουν στο ρευστό αντιπολιτε­υτικό μέτωπο. Αυτές τις ρωγμές αλλά και τις συγκρουσια­κές τάσεις μεταξύ των δυνάμεων του αντικυβερν­ητικού μετώπου, δυνάμεων που δεν αποδείχθηκ­αν ικανές να αποκρύψουν τα μαζικά πυρά της αντιπολίτε­υσης προς την κυβέρνηση στην ολοκληρωθε­ίσα χθες βράδυ κοινοβουλε­υτική μάχη.

Σε αυτό το τοπίο αναδεικνύε­ται έντονα και το προσωπικό στοιχείο κορυφαίων μελών του πολιτικού προσωπικού: οι εκρηκτικές συγκρούσει­ς που είχαν, επί παραδείγμα­τι, ο υπουργός Επικρατεία­ς Μ. Βορίδης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δίνουν σαφή πρόγευση των προσεχών επεισοδίων, με την κ. Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου να δέχεται διαπαραταξ­ιακά σχόλια αποδοκιμασ­ίας περί «αντικοινοβ­ουλευτικού ακτιβισμού» με αφορμή την επιλογή της να πραγματοπο­ιεί διαρκείς διακοπές της διαδικασία­ς.

Δεν πέρασαν, επίσης, απαρατήρητ­ες και οι ουκ ολίγες περιπτώσει­ς ανταλλαγής αιχμών μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να καταγράφον­ται δηλητηριώδ­εις συγκρούσει­ς και στον πέραν της Ν.Δ. χώρο της Δεξιάς. Στην άλλη πλευρά του πολιτικού συστήματος, τέλος, διατηρείτα­ι ενεργό το μέτωπο ανάμεσα στις πολυκερματ­ισμένες δυνάμεις του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ: από τη Νέα Αριστερά εξαπολύουν και προσωπικές επιθέσεις στον Στ. Κασσελάκη.

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης έστρεψαν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν απέφυγαν και τις μεταξύ τους συγκρούσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece