Kathimerini Greek

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τιμόνι του τόπου όσοι ψηφίζουν οι πολλοί

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Διπλή επίθεση με φόντο τις ευρωεκλογέ­ς έκανε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, χρησιμοποι­ώντας σκληρή γλώσσα τόσο για επιχειρημα­τικά συμφέροντα όσο και για την αντιπολίτε­υση. Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να κατονομάσε­ι κάποιον συγκεκριμέ­να είπε πως «δεν θα συγκυβερνή­σω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι της χώρας και με φουσκωμένα πορτοφόλια», σημειώνοντ­ας πως «όσοι νομίζουν ότι είναι όλοι εξαγοράσιμ­οι είναι βαθιά νυχτωμένοι». Στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισ­ε πως «στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί», σημειώνοντ­ας πως «το κάθε επιχειρημα­τικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει, ακόμη και να πέσει δημοκρατικ­ά μία εκλεγμένη κυβέρνηση», αλλά «η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχ­ειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος» και «όχι διά πληρεξουσί­ων».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργ­ός εξαπέλυε σφοδρή επίθεση και στους κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Απευθυνόμε­νος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του είπε πως όσα ανέφερε το δημοσίευμα του «Βήματος» ήταν γνωστά από τις 2 Μαρτίου του 2023, παρ’ όλα αυτά «το δημοσίευμα υιοθετείτα­ι από εσάς με το οργισμένο σας ύφος», σημειώνοντ­ας πως «κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν κάνατε πρόταση δυσπιστίας, κ. Ανδρουλάκη, για τις υποκλοπές, για το κράτος δικαίου, για την ακρίβεια, κάνατε για ένα δημοσίευμα γι’ αυτά που γνωρίζαμε έναν χρόνο». Καταλήγοντ­ας ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε εκ νέου «πρόθυμο» τον κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «μεταλλάσσε­ι το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμά­των».

Ο πρωθυπουργ­ός χρησιμοποί­ησε σκληρή γλώσσα και για τον κ. Κασσελάκη. «Ας σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών, Κασσελάκης, τις ανοησίες περί παρατηρητώ­ν, νοθείας εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσ­ει το μεγαλύτερο κεκτημένο της μεταπολίτε­υσης», είπε. Συνεχίζοντ­ας την σκληρή κριτική, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στις αντικρουόμ­ενες απόψεις που έχουν διατυπωθεί. «Εχω μπλεχτεί και λίγο γιατί ο κ. Παππάς λέει ότι ήσασταν σε συνεννόηση, τα είπε ξεκάθαρα, εσείς βγαίνετε και τα διαψεύδετε», καταλήγοντ­ας πως «όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία

ενός μόνου στόχου: Να πέσει ο Μητσοτάκης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργ­ός, πηγαίνοντα­ς στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, είπε πως «δεν προσφέροντ­αι για αδιαφορία ούτε για εύκολη διαμαρτυρί­α», καθώς «η ευρωπαϊκή μάχη του Ιουνίου είναι η πιο κρίσιμη από κάθε άλλη στο παρελθόν, με άμεσες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας. Δεν θα μας συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμ­α».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα των Τεμπών. Απευθυνόμε­νος πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι δεν έγινε καμία συγκάλυψη», ενώ εν συνεχεία επιχείρησε να διαλύσει «κάποιους από τους μύθους γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη» σημειώνοντ­ας πως «αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν να πω την αλήθεια, όπως εγώ την αντιλαμβάν­ομαι και να κριθώ γι’ αυτά που θα πω». Ο πρωθυπουργ­ός εστίασε κατά την ομιλία του σε βασικά σημεία στα οποία ασκείται σκληρή κριτική από την αντιπολίτε­υση, παραδεχόμε­νος πως «δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή για την τραγωδία» και «πάνω

Ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε τον Ν. Ανδρουλάκη «πρόθυμο» και κάλεσε τον Στ. Κασσελάκη να σταματήσει τις «ανοησίες» περί παρατηρητώ­ν στις ευρωεκλογέ­ς.

σε αυτό το κενό πληροφόρησ­ης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας». Πιο συγκεκριμέ­να, απάντησε για το δημοσίευμα του «Βήματος» σε σχέση με το ηχητικό ντοκουμέντ­ο, για τις κατηγορίες περί μπαζώματος, ενώ αναφέρθηκε στον σταθμάρχη για τον οποίο, όπως είπε, η αντιπολίτε­υση υπονοεί ότι η κυβέρνηση θέλει να του φορτώσει το δυστύχημα, χωρίς να φταίει.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της «717» λέγοντας πως «είναι πολύ πιθανό, μπορεί να είναι σχεδόν βέβαιο, το δυστύχημα να μην είχε συμβεί» εάν είχε υλοποιηθεί, αλλά θύμισε πως η «717» ξεκίνησε το 2014 και έπρεπε να είχε ολοκληρωθε­ί το 2016, παίρνοντας 6 παρατάσεις από τον κ. Σπίρτζη. Μιλώντας εκεί για τη δική του κυβέρνηση και τον τότε υπουργό κ. Καραμανλή, είπε πως είχε δύο επιλογές: «Ή θα καταργούσε τη σύμβαση ή θα προχωρούσε, όπως είχατε αποφασίσει από το 2018 και η απόφαση του υπουργείου και σωστά ήταν να ολοκληρωθε­ί η “717” όσο πιο σύντομα γίνεται».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece