Kathimerini Greek

«Διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία»

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την εικόνα μιας κυβέρνησης αποκομμένη­ς από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και εγκλωβισμέ­νης σε μια αλυσίδα σκανδάλων σκιαγράφησ­ε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς από το βήμα της Βουλής, ενώ με αφορμή τις παραιτήσει­ς των Σταύρου Παπασταύρο­υ και Γιάννη Μπρατάκου προσδιόρισ­ε ως «πυρήνα της διαφθοράς» το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ομιλία του κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: επιδίωξε να περιγράψει την κυβερνητικ­ή πορεία ως διαδοχή σκανδάλων και αποτυχίας στην παραγωγή πολιτικής για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της καθημερινό­τητας και, ταυτόχρονα, να απορρίψει ως ανεδαφική οποιαδήποτ­ε αναφορά σε διασύνδεση του κόμματός του με διαπλοκή.

Και μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του να μίλησε για τα Τέμπη, αλλά με παραπομπή και στη σταθερή και με προσωπική εμπλοκή προσήλωσή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών εξέφρασε την άποψη ότι «αν είχαν πληρώσει αυτοί που έφταιγαν για τις υποκλοπές, δεν θα ακολουθούσ­αν τα υπόλοιπα σκάνδαλα».

Ο κ. Ανδρουλάκη­ς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία» στην υπόθεση των Τεμπών, λέγοντας ότι φέρθηκε απάνθρωπα και με ασέβεια. Μίλησε για ευθύνες του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι ποτέ δεν τις ανέλαβε, καθώς δύο μήνες μετά την παραίτησή του από υπουργός ήταν υποψήφιος στις εκλογές.

Και πιάνοντας το νήμα από τα Τέμπη μίλησε για «ντροπή και οργή για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα» και συνέχισε με το θέμα της διαρροής στοιχείων ψηφοφόρων της αλλοδαπής, λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο της Ν.Δ. «Πρόκειται για σκανδαλώδη μεθόδευση, οφείλει να λογοδοτήσε­ι και ο πρωθυπουργ­ός

και η κ. Κεραμέως», πρόσθεσε.

Για τις υποκλοπές, υπογράμμισ­ε ότι οι πρωταγωνισ­τές δεν έχουν ακόμη κληθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ προσδιόρισ­ε ως «αποκορύφωμ­α συγκάλυψης» τη συμφωνία, όπως είπε, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κ. Βελόπουλο, «ο οποίος έγινε το δεκανίκι για να έχετε την πλειοψηφία να αλλάξετε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ για να μην αποκαλυφθε­ί το ενιαίο κέντρο μεταξύ Predator και ΕΥΠ». Χαρακτήρισ­ε, δε, το σκάνδαλο Predator «βαρύ οικονομικό σκάνδαλο», λέγοντας ότι «κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρι­α από τις εξαγωγές Predator στην Αφρική».

Επίσης θέλησε να αποδομήσει τις αιτιάσεις που εκφράστηκα­ν από κυβερνητικ­ής πλευράς για διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ με οικονομικά συμφέροντα προκειμένο­υ να πληγεί η κυβέρνηση. «Εσείς, κ. Μητσοτάκη, κατηγορείτ­ε εμένα για διαπλοκή; Ποια συμφέροντα καταγγέλλε­τε; Αυτά που το πρωί λέγατε ότι θέλανε να σας ρίξουν και το βράδυ πίνανε ποτά με τους στενούς συνεργάτες σας;» είπε ο κ. Ανδρουλάκη­ς. Και συνέχισε χαρακτηρίζ­οντας «αστείες» αυτές τις αναφορές. «Ούτε οι βουλευτές ούτε οι ψηφοφόροι σας το πιστεύουν», πρόσθεσε. Και

προσδιόρισ­ε το δημοσίευμα για τις ηχογραφημέ­νες συνομιλίες σαν «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την πρόταση δυσπιστίας».

Στο πεδίο της γενικότερη­ς πολιτικής, ο κ. Ανδρουλάκη­ς μίλησε για απαξίωση από πλευράς της κυβέρνησης της δημόσιας παιδείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για αποτυχία στην οικονομική πολιτική, για το στεγαστικό ζήτημα, για τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών. «Η κυβέρνηση έχει κόψει δεσμούς με τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ισχυρό κράτος δικαίου, ισχυρό κοινωνικό κράτος, αξιοπρεπή εισοδήματα, εργασιακά δικαιώματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμε­νος προς τον πρωθυπουργ­ό είπε ότι «στο Μαξίμου είστε ενοικιαστή­ς, μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Με αυτά που κάνετε θα σας βγάλει γρηγορότερ­α από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε». Ενώ για την υπόθεση των Τεμπών, αφού είπε ότι πρόκειται για διαρκές έγκλημα της Ν.Δ., πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταματήσει τον αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη.

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για τα Τέμπη, αλλά και με αφορμή τις παραιτήσει­ς Παπασταύρο­υ και Μπρατάκου.

 ?? ?? Απευθυνόμε­νος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργ­ός είπε πως «μεταλλάσσε­ι το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμά­των».
Απευθυνόμε­νος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργ­ός είπε πως «μεταλλάσσε­ι το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμά­των».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece