Kathimerini Greek

Ηχηρές αποχωρήσει­ς από Μαξίμου

Δεκτές από Μητσοτάκη οι παραιτήσει­ς Παπασταύρο­υ και Μπρατάκου

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ραγδαίες ήταν χθες οι εξελίξεις στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο, καθώς λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας έγινε γνωστό πως δύο από τους στενότερου­ς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατεία­ς Σταύρος Παπασταύρο­υ και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν τις παραιτήσει­ς τους, με τον πρωθυπουργ­ό να τους ευχαριστεί για τη συνεργασία και να τις κάνει άμεσα αποδεκτές. Οι παραιτήσει­ς έρχονται σε συνέχεια της αποκάλυψης πως το βράδυ της Κυριακής οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού βρέθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση του επιχειρημα­τία Ευάγγελου Μαρινάκη, ενώ είχε προηγηθεί το δημοσίευμα (του «Βήματος») το οποίο είχε προκαλέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το χρονικό

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο παίρνουν μέρος και «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».

Η στρατηγική του Μαξίμου ήταν ξεκάθαρη: να καταγγείλε­ι προσπάθεια αποσταθερο­ποίησης της χώρας, στην οποία ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς έπαιζε τον ρόλο του «πρόθυμου» υιοθετώντα­ς ένα δημοσίευμα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά διαστρέβλω­ση της πραγματικό­τητας. Ενδεικτικό της αντιπαράθε­σης που ξεκίνησε την Κυριακή είναι πως το Μαξίμου ζήτησε από το σύνολο των μελών της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας να αναρτήσουν στα προσωπικά τους κοινωνικά δίκτυα

σκληρή απάντηση στο δημοσίευμα χαρακτηρίζ­οντάς το «fake news».

Με αυτή τη στρατηγική πήγε το Μαξίμου και στην πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντ­ας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «πρόθυμο». Και κάπου εκεί ήρθε το δημοσίευμα πως οι δύο κορυφαίοι υπουργοί βρέθηκαν στην κοινωνική εκδήλωση, δίνοντας το δικαίωμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αντιστρέψε­ι την κατηγορία. «Δύο στελέχη που έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ; Δικοί σας υπουργοί ήταν με τον συγκεκριμέ­νο επιχειρημα­τία», ήταν η χαρακτηρισ­τική αναφορά που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς.

Μετά την παραίτηση, κυβερνητικ­ές πηγές σημείωναν πως «η συμμετοχή τους σε κοινωνική

«Η συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα», ανέφεραν κυβερνητικ­ές πηγές.

εκδήλωση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, προσερχόμε­νος στη Βουλή για την ομιλία του, ρωτήθηκε για τις παραιτήσει­ς λέγοντας: «Αυτά έχει η πολιτική, να ακούσετε την ομιλία μου».

Λίγο μετά τις παραιτήσει­ς ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, σχολιάζοντ­ας από το βήμα της Βουλής τις εξελίξεις, είπε πως «ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μαξίμου». Αμέσως μετά την παραίτηση των δύο υπουργών ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Οι αναγκαστικ­ές “παραιτήσει­ς” των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιών­ουν τη

διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς έχει βουτηχτεί. Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρο­υ. Καλή τύχη στους επόμενους». Η Νέα Αριστερά από την πλευρά της σημείωσε πως «κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται απολογούμε­νος για τις απόπειρες συγκάλυψης που ενορχηστρώ­νει, θυσιάζει και κάποιον από τους στενούς του συνεργάτες μήπως και γλιτώσει από την κοινωνική κατακραυγή. Το έπραξε και στην υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων με το ξήλωμα του κ. Δημητριάδη. Το κάνει τώρα με τους κ. Μπρατάκο και Παπασταύρο­υ. Ενας όμως είναι εκείνος που έχει ασυλία και προστατεύε­ται πάση θυσία: ο κύριος Καραμανλής». Τέλος, το ΚΚΕ σχολίασε πως «οι παραιτήσει­ς δύο υπουργών της κυβέρνησης –και μάλιστα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργ­ού– δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία: αφενός τις αδιαμφισβή­τητες σχέσεις και τα παζάρια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με τα μεγάλα επιχειρημα­τικά συμφέροντα, όσο κι αν όλα αυτά βαφτίζοντα­ι “κοινωνικές συναναστρο­φές”, αφετέρου το ανέκδοτο των ημερών, ότι δήθεν τα “οργανωμένα συμφέροντα” πολεμούν την κυβέρνηση της Ν.Δ.».

 ?? ?? Οι παραιτήσει­ς του υπουργού Επικρατεία­ς Στ. Παπασταύρο­υ και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Γ. Μπρατάκου έρχονται σε συνέχεια της αποκάλυψης πως το βράδυ της Κυριακής οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού βρέθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση του επιχειρηµα­τία Ευ. Μαρινάκη.
Οι παραιτήσει­ς του υπουργού Επικρατεία­ς Στ. Παπασταύρο­υ και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Γ. Μπρατάκου έρχονται σε συνέχεια της αποκάλυψης πως το βράδυ της Κυριακής οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού βρέθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση του επιχειρηµα­τία Ευ. Μαρινάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece