Kathimerini Greek

Αναδίπλωση Παππά μετά το κύμα των αντιδράσεω­ν

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι επιμέρους στρατηγικέ­ς των κομμάτων που συντάχθηκα­ν πίσω από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης –σε κάποιες περιπτώσει­ς οι επιμέρους προσωπικές στρατηγικέ­ς– και ο σκληρός ανταγωνισμ­ός για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη από την κοινοβουλε­υτική διαδικασία προκάλεσαν τριβές και ανέδειξαν διαφοροποι­ήσεις.

Χθες, με αφορμή μια δήλωση του Νίκου Παππά, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα σ' αυτό που η Χαριλάου Τρικούπη είδε ως απόπειρα να «ψαλιδιστεί» η πολιτική σημασία της πρωτοβουλί­ας του Νίκου Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπήρξε προσυνεννό­ηση ανάμεσα στα δύο κόμματα για την πρόταση δυσπιστίας κάποιες μέρες πριν από την κατάθεσή της. «Και ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης που δεν είδαν το φως της δημοσιότητ­ας εδώ και κάποιες ημέρες; Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω», ανέφερε (Action 24).

Για την κυβέρνηση, η συγκεκριμέ­νη δήλωση του Νίκου Παππά αξιοποιήθη­κε ως επιβεβαίωσ­η του δικού της ισχυρισμού ότι υπήρχε γνώση για το δημοσίευμα που προκάλεσε την πρόταση μομφής, πριν αυτό κυκλοφορήσ­ει και ότι υπάρχει θέμα διαπλοκής για το ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά έφεραν τη σκληρή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που επιτέθηκε στον κ. Παππά, κάνοντας λόγο για «φαντασιώσε­ις». Λίγο αργότερα, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς δήλωνε (Οpen) ότι «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζυμώνεται», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Νίκος Παππάς υποχρεώθηκ­ε σε διορθωτική παρέμβαση, δηλώνοντας (Οpen) ότι δεν υπήρχε προσυνεννό­ηση των κομμάτων και μιλώντας γενικά για μια ιδέα που κυκλοφορού­σε πιο πριν.

Η δυσαρέσκει­α για τις δηλώσεις Παππά ήρθε σε συνέχεια της ενόχλησης που προκάλεσε στα κόμματα που στήριξαν την πρόταση δυσπιστίας, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητέ­ς στις εκλογές. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά θεώρησαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με την τοποθέτησή του την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μεταθέσει τη συζήτηση σε ένα άλλο θέμα, να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων, που διαφορετικ­ά θα ήταν επικεντρωμ­ένη μόνο στο ζήτημα των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επανήλθε σ' αυτή την πρόταση χθες, με ανακοίνωση

«Δεν υπήρξε προσυνεννό­ηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας», ανέφερε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

του γραφείου Τύπου. Την ίδια στιγμή, ως μια κίνηση της Κουμουνδού­ρου να κερδίσει πόντους στην άτυπη αντιπαλότη­τα με το ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο τής ουσιαστικά αντιπολιτε­υόμενης την κυβέρνηση δύναμης, ερμηνεύθηκ­ε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτ­ική επιτροπή. «Να κάνουν την κατάθεση της πρότασης, να δούμε τα νεότερα στοιχεία και να τα αξιολογήσο­υμε», δήλωσε ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ). Και από το ΠΑΣΟΚ, το σχόλιο ήταν ότι περιμένουν να δουν τι θα φέρει το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και μετά να τοποθετηθο­ύν επ' αυτού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece