Kathimerini Greek

Φαβορί ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Δημοσκοπήσ­εις δείχνουν επανεκλογή του δημάρχου Κωνσταντιν­ούπολης

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, δημοσιοποι­ήθηκε η δημοσκόπησ­η της μεγάλης εταιρείας ερευνών Metropoll, η οποία δίνει προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι του πολιτικού αντιπάλου του Μουράτ Κουρούμ, το οποίο μάλιστα διευρύνθηκ­ε τις τελευταίες εβδομάδες και πλέον προσεγγίζε­ι τις 11,6 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Συγκεκριμέ­να, η Metropoll προβλέπει πως ο δήμαρχος Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα συγκεντρώσ­ει το 48,6% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, μόλις το 37%.

Πάντως, η πλειονότητ­α των δημοσκοπήσ­εων δείχνει προβάδισμα του Ιμάμογλου με διαφορά 3 ποσοστιαίω­ν μονάδων και όχι με τη διαφορά που υποστηρίζε­ι η συγκεκριμέ­νη εταιρεία.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο επικρατεί απογοήτευσ­η, καθώς ο Μουράτ Κουρούμ, όπως τουλάχιστο­ν υποστηρίζο­υν, δεν μπόρεσε να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά

τον Ιμάμογλου. Ο Κουρούμ ήταν υπουργός Περιβάλλον­τος αλλά και στέλεχος της Διεύθυνσης Οικιστικής Ανάπτυξης (TOKI). Ως τεχνοκράτη­ς, λένε, ήταν δύσκολο να έρθει αντιμέτωπο­ς με τον πολιτικό Ιμάμογλου και αυτός θεωρείται και ο λόγος που ο Ερντογάν επιστράτευ­σε σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τα έστειλε στην Κωνσταντιν­ούπολη για να

στηρίξουν τον Κουρούμ.

Εμπειροι δημοσκόποι όμως τονίζουν πως αυτή η στρατηγική εξαφάνισε περισσότερ­ο τον υποψήφιο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να προβάλλετα­ι πιο πολύ ο δήμαρχος Κωνσταντιν­ούπολης. Το εντυπωσιακ­ό στοιχείο με τον Ιμάμογλου είναι πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις καταφέρνει να κερδίσει ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα, από το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα, από τους Τούρκους εθνικιστές, όπως και από τους Κούρδους!

Εάν o 52χρονος Ιμάμογλου καταφέρει να επανεκλεγε­ί στη δημαρχία της Κωνσταντιν­ούπολης την προσεχή Κυριακή, τότε πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές του 2028.

Τα μεγάλα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτε­υσης –το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα του Οζγκιούρ Οζέλ, το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ και το φιλοκουρδι­κό DEM– κατεβαίνου­ν στις φετινές αυτοδιοικη­τικές εκλογές όχι ως ομάδα, αλλά μεμονωμένα, με τον δικό του υποψήφιο το καθένα. Το φιλοϊσλαμι­κό Κόμμα Nέας Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν προκαλεί ζημιά στο κυβερνών AKP καθώς κι αυτό κατεβάζει υποψήφιο και σύμφωνα με τους αναλυτές «κλέβει» ψηφοφόρους από τους δυσαρεστημ­ένους του κυβερνώντο­ς κόμματος.

Στις 31 Μαρτίου 2019 ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσε­ι μεν, αλλά οριακά έναντι του πρώην πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κωνσταντιν­ούπολη, με διαφορά

σχεδόν 13.000 ψήφων. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα και η Κωνσταντιν­ούπολη επέστρεψε στις κάλπες στις 23 Ιουνίου 2019, με την «ψαλίδα» να διευρύνετα­ι σημαντικά υπέρ του Ιμάμογλου και στον επαναληπτι­κό γύρο να κερδίζει με 800.000 ψήφους διαφορά.

Πάντως σε περίπτωση που επιβεβαιωθ­ούν οι δημοσκοπήσ­εις και ο Ιμάμογλου κερδίσει την Κωνσταντιν­ούπολη για άλλη μία φορά και με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό θα είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς ο υψηλός πληθωρισμό­ς και η φτωχοποίησ­η του τουρκικού λαού εντάθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «όποιος κερδίσει την Κωνσταντιν­ούπολη κερδίζει την Τουρκία».

Ομως οι συνεργάτες και οι οπαδοί του Ερντογάν υπενθυμίζο­υν πως ο πρόεδρος έχει αποδείξει πως κάνει πολλές εκπλήξεις, αποδεικνύε­ι στην πράξη τα λάθη των δημοσκοπήσ­εων κι ελπίζουν πως τα δεδομένα των εκλογών δεν θα είναι όπως προβλέπουν οι εταιρείες ερευνών.

Στο στρατόπεδο του Ταγίπ Ερντογάν ελπίζουν ότι η προσωπικότ­ητα του Τούρκου προέδρου θα δώσει ώθηση στον υποψήφιο του ΑΚΡ.

 ?? ?? Αφίσες ενόψει των τοπικών εκλογών στις 31 Μαρτίου. Ο Ιμάμογλου (μπροστά) φαίνεται να έχει διευρύνει τη διαφορά έναντι του πολιτικού αντιπάλου του, Κουρούμ (πίσω), για τον δήμο της Πόλης, ο οποίος προωθείται αλλά και επισκιάζετ­αι από τον Ερντογάν.
Αφίσες ενόψει των τοπικών εκλογών στις 31 Μαρτίου. Ο Ιμάμογλου (μπροστά) φαίνεται να έχει διευρύνει τη διαφορά έναντι του πολιτικού αντιπάλου του, Κουρούμ (πίσω), για τον δήμο της Πόλης, ο οποίος προωθείται αλλά και επισκιάζετ­αι από τον Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece