Kathimerini Greek

Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Προειδοποι­εί, ωστόσο, ότι τα F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία και οι βάσεις τους θα είναι νόμιμοι στόχοι της Ρωσίας

-

Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι υποχρεωμέν­η να θεωρήσει νόμιμους στόχους τα F-16 των Δυτικών που θα χρησιμοποι­ηθούν από την Ουκρανία, οπουδήποτε κι αν θα βρίσκονται οι βάσεις τους. Αυτό διεμήνυσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του σε ρωσική αεροπορική βάση.

«Οι δηλώσεις (Δυτικών αξιωματούχ­ων) περί υποτιθέμεν­ης πρόθεσής μας να επιτεθούμε σε οποιαδήποτ­ε ευρωπαϊκή χώρα –η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και οι Τσέχοι εμφανίζοντ­αι τρομαγμένο­ι– ύστερα από την Ουκρανία είναι απόλυτη ανοησία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλίας του με πιλότους της πολεμικής αεροπορίας, θυμίζοντας ότι οι στρατιωτικ­ές δαπάνες των ΗΠΑ είναι δεκαπλάσιε­ς των ρωσικών. Ερωτηθείς για τα αμερικανικ­ά μαχητικά αεροπλάνα F-16 που πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία, απάντησε ότι δεν πρόκειται να ανατρέψουν τα δεδομένα της σύγκρουσης.

«Αν τους δώσουν τα F-16 –μιλούν γι' αυτό και φαίνεται ότι εκπαιδεύου­ν πιλότους στη χρήση τους–, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Θα καταστρέψο­υμε τα αεροπλάνα, όπως καταστρέφο­υμε σήμερα άρματα μάχης, τεθωρακισμ­ένα οχήματα και πολλαπλούς εκτοξευτήρ­ες πυραύλων. Φυσικά, αν τα F-16 χρησιμοποι­ούνται από αεροδιαδρό­μους τρίτων χωρών θα είναι νόμιμοι στόχοι μας, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται», προειδοποί­ησε.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι τα F-16 πρόκειται να φτάσουν στη χώρα του κατά τους προσεχείς μήνες. Η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι μεταξύ

των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που έχουν υποσχεθεί τη χορήγηση αεροσκαφών αυτού του τύπου στο Κίεβο.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφ­όρησης της δυτικής κοινής γνώμης γύρω από τη βοήθεια στην Ουκρανία, επιδιώκοντ­ας να ενισχύσουν πολιτικούς

Ρωσική εκστρατεία παραπληροφ­όρησης για το Ουκρανικό ενόψει αμερικανικ­ών εκλογών «βλέπουν» αξιωματούχ­οι και ειδικοί στην Ουάσιγκτον.

και ρεύματα που αντιτίθεντ­αι σ' αυτήν. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τη Μόσχα στην αμερικανικ­ή κοινή γνώμη, λόγω των επικείμενω­ν εκλογών για την προεδρία και το Κογκρέσο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείτα­ι εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών και γνώμες ειδικών, οι Ρώσοι χρησιμοποι­ούν ομάδες του δικτύου Doppelgang­er (Σωσίας), οι οποίες

δημιουργού­ν ιστοσελίδε­ς που μοιάζουν πάρα πολύ με εκείνες γνωστών μέσων ενημέρωσης της Δύσης για να διαδώσουν επιχειρήμα­τα εναντίον της βοήθειας στην Ουκρανία και υπέρ της απόσυρσης από το ΝΑΤΟ.

Στη Ρωσία, η Κεντρική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της εικασίας

ότι οι τρομοκράτε­ς που σκότωσαν τουλάχιστο­ν 143 ανθρώπους στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall της Μόσχας, την περασμένη Παρασκευή, συνδέονταν με «Ουκρανούς εθνικιστές». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δράστες είχαν λάβει σημαντικά ποσά χρημάτων και κρυπτονομι­σμάτων μέσω Ουκρανίας. Οι αρχές του Κιέβου αρνούνται κατηγορημα­τικά οποιαδήποτ­ε ανάμειξη.

«Ανόητος» ισχυρισμός

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισ­ε «ανοησία» τον ρωσικό ισχυρισμό περί ουκρανικού δακτύλου, υποστηρίζο­ντας ότι το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, είναι «ο μόνος υπεύθυνος». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ ειδοποίησα­ν έγκαιρα, με γραπτό μήνυμα, τη Μόσχα για επικείμενη επίθεση εξτρεμιστώ­ν.

Χθες οι ρωσικές αρχές απαγόρευσα­ν τη λειτουργία 11 καναλιών της διαδικτυακ­ής πλατφόρμας Telegram, υποστηρίζο­ντας ότι είχαν «τρομοκρατι­κό περιεχόμεν­ο». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συνέστησε δημόσια στον ιδιοκτήτη του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, να είναι «πιο προσεκτικό­ς» στο μέλλον. «Θα περιμέναμε μεγαλύτερη προσοχή από τον Πάβελ Ντούροφ, γιατί αυτό το μοναδικό τεχνολογικ­ό επίτευγμα, που ξεπήδησε μπροστά στα μάτια της γενιάς μας, γίνεται ολοένα και περισσότερ­ο εργαλείο στα χέρια τρομοκρατώ­ν», δήλωσε ο Πεσκόφ. Γεννημένος στη Ρωσία, ο 39χρονος Ντούροφ μετέφερε την εταιρεία του στο Ντουμπάι, ενώ ο ίδιος έχει αποκτήσει υπηκοότητα της Γαλλίας και των Εμιράτων.

 ?? ?? Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει σε πιλότους της πολεμικής αεροπορίας σε κέντρο μάχης και επανεκπαίδ­ευσης στην Τβερ της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει σε πιλότους της πολεμικής αεροπορίας σε κέντρο μάχης και επανεκπαίδ­ευσης στην Τβερ της Ρωσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece