Kathimerini Greek

Με χειροπέδες ξανά η Ιταλίδα ακτιβίστρι­α

- ΟΥΓΓΑΡΙΑ.

Την αποφυλάκισ­η υπό όρους της Ιταλίδας ακτιβίστρι­ας Ιλάρια Σάλις, που κρατείται σε ουγγρικές φυλακές από τον Φεβρουάριο του 2023, αρνήθηκε χθες δικαστήριο της Βουδαπέστη­ς, απορρίπτον­τας αίτημα του συνηγόρου της για κατ' οίκον κράτηση της πελάτισσάς του στην Ιταλία με τη χρήση ηλεκτρονικ­ής συσκευής εντοπισμού και την παρακολούθ­ηση της δίκης μέσω βίντεο.

Η 39χρονη εκπαιδευτι­κός από τη Μόντσα της βόρειας Ιταλίας κατηγορείτ­αι για την επίθεση εναντίον δύο ανδρών και την πρόκληση σωματικών βλαβών. Τα θύματα της Σάλις γιόρταζαν την Ημέρα της Τιμής της 11ης Φεβρουαρίο­υ, επέτειος των οπαδών του ναζισμού στη μνήμη της θνησιγενού­ς αντεπίθεση­ς των γερμανικών δυνάμεων την ημέρα εκείνη του 1945, στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον κλοιό του Κόκκινου Στρατού γύρω από το Βερολίνο. Στις τελετές συμμετέχου­ν παραδοσιακ­ά Ούγγροι και άλλοι Ευρωπαίοι ναζί, τιμώντας έτσι την παρουσία του ουγγρικού στρατού στο πλευρό της Βέρμαχτ μέχρι το 1944. Τα θύματα της Σάλις αρνήθηκαν να καταθέσουν μήνυση εναντίον της, υποχρεώνον­τας την εισαγγελία να κινηθεί αυτεπάγγελ­τα.

Η Ημέρα της Τιμής γιορτάζετα­ι ανελλιπώς στην Ουγγαρία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα τελευταία χρόνια η εξτρεμιστι­κή γιορτή άρχισε να προσελκύει αντιφασίστ­ες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη. Κοινό μυστικό μεταξύ ακραίων εθνικιστικ­ών κύκλων στην Ευρώπη αποτελούσε η ανοχή των ουγγρικών αρχών στην παρουσία τους για την

ετήσια γιορτή. Το 2022, όμως, η κυβέρνηση της Βουδαπέστη­ς ακύρωσε τις εκδηλώσεις των νοσταλγών του ναζισμού, επικαλούμε­νη φόβους για εκτεταμένε­ς ταραχές.

Η Σάλις, που έχει στο ενεργητικό της καταδίκες στην Ιταλία για αντιφασιστ­ικό ακτιβισμό και αυτοχαρακτ­ηρίζεται αναρχική, κινδυνεύει με κάθειρξη 24 ετών εφόσον καταδικαστ­εί, μετά την άρνησή της να αποδεχθεί εξωδικαστι­κό συμβιβασμό με την εισαγγελία, που θα την οδηγούσε στις φυλακές για 11 χρόνια.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 24 Μαΐου. Στην έναρξη της διαδικασία­ς, η Ιταλίδα κατηγορουμ­ένη οδηγήθηκε με χειροπέδες

Η Ιλάρια Σάλις αντιμετωπί­ζει κάθειρξη 24 ετών για αντιφασιστ­ική δράση, ενώ η ουγγρική δικαιοσύνη αρνείται την κατ' οίκον κράτησή της.

στο εδώλιο, με φρουρό να την κρατά με αλυσίδα συνδεδεμέν­η με τα δεσμά της.

Γερμανός συγκατηγορ­ούμενος της Σάλις καταδικάστ­ηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αφού αποδέχθηκε τη συμφωνία που του προσέφερε η εισαγγελία. Η Ιταλίδα ακτιβίστρι­α κρατήθηκε αρχικά σε απαρχαιωμέ­νη φυλακή των σοσιαλιστι­κών ετών, για να μεταχθεί αργότερα σε πιο σύγχρονο σωφρονιστή­ριο, ύστερα από κινητοποίη­ση της διεθνούς κοινότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece