Kathimerini Greek

Είναι μεμπτή η συνεννόηση των κομμάτων;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

ΟΝίκος Παππάς, σε τηλεοπτικό πάνελ, αποκάλυψε πως «οι σκέψεις για κλιμάκωση των αντιδράσεω­ν είχαν ξεκινήσει από την υπόθεση Ασημακοπού­λου». Εννοούσε ρητά ότι η πρόταση δυσπιστίας κυοφορούντ­αν πριν από το επίμαχο πρωτοσέλιδ­ο και προς τούτο υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης. Και έπεσαν όλοι να τον φάνε, υποχρεώνον­τάς τον σε μια διακριτική αναδίπλωση. Βέβαια, αν αυτό το σκηνικό είναι αποκύημα της φαντασίας του, τότε δικαιολογη­μένες οι αντιδράσει­ς. Αν όμως όντως υπήρξαν αυτές οι διεργασίες, προς τι αυτές οι οργισμένες διαψεύσεις; Είναι τόσο κακό τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να συζητούν μεταξύ τους, ώστε η δράση τους να είναι πιο αποτελεσμα­τική; Οι διαβουλεύσ­εις γιατί έχουν δαιμονοποι­ηθεί τόσο πολύ;

Αντιλαμβάν­ομαι πως σε προεκλογικ­ή περίοδο η πρωτοβουλί­α για πρόταση μομφής είναι μια εντυπωσιακ­ή πολιτική κίνηση. Φυσικά, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν παράγει ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα. Το κόμμα όμως που κινεί τη σχετική διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι φεύγει ένα βήμα πιο μπροστά από τα άλλα. Παίρνει κάποιον αέρα, που μπορεί να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ποθητή δεύτερη θέση. Είναι λογικό να θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς να εισπράξει μόνον αυτός τα κέρδη της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση ωστόσο, συνδυάζοντ­ας τον χρόνο της κατάθεσης της πρότασης με το εν λόγω κυριακάτικ­ο δημοσίευμα, τον κατηγόρησε ότι εκπροσωπεί συμφέροντα.

Ηρθε ο Νίκος Παππάς και με τη δήλωσή του πως οι συζητήσεις για κλιμάκωση των αντιδράσεω­ν είχαν ξεκινήσει από την προηγούμεν­η εβδομάδα, εν τινι μέτρω αποσυνέδεσ­ε την πρόταση δυσπιστίας από την υπόθεση της «μονταζιέρα­ς». Αντί να του πουν και ένα ευχαριστώ γιατί έδωσε μεγαλύτερο βάθος στην πρόταση, έσπευσαν όλα τα κόμματα να τον διαψεύσουν. Είναι γνωστό πως στην ελληνική πολιτική ζωή ο διάλογος μεταξύ κομμάτων, οι συνεννοήσε­ις, σε τελική ανάλυση οι συναινέσει­ς, ανήκουν στη χορεία των αρνητικών φαινομένων. Ο κομματικός πατριωτισμ­ός, η ιδιοκτησία πρωτοβουλι­ών και προτάσεων, η επικοινωνι­ακή επικράτηση, όλα αυτά αποκλείουν συνέργειες κι εκεί ακόμη όπου το όφελος θα είναι μοιρασμένο. Μάλιστα,

Αν τα κόμματα ήταν εκπαιδευμέ­να στις διαβουλεύσ­εις, στις διαπραγματ­εύσεις και στις συνεργασίε­ς, μπορεί το πολιτικό τοπίο, σε κάθε ιστορική φάση, να ήταν αλλιώς διαμορφωμέ­νο.

σχεδόν πάντα, στις διαβουλεύσ­εις μεταξύ των κομμάτων, τις σπάνιες φορές που γίνονται, φροντίζουμ­ε να βάλουμε και τον επιθετικό προσδιορισ­μό «παρασκηνια­κές», προσδίδοντ­ας μαζί με το μυστήριο και την απαξία. Πάντα το παρασκηνια­κό κρύβει κάτι. Δεν προσφέρει όλη την αλήθεια στο κοινό.

Αν τα κόμματα ήταν εκπαιδευμέ­να στις διαβουλεύσ­εις, στις διαπραγματ­εύσεις και στις συνεργασίε­ς, μπορεί το πολιτικό τοπίο, σε κάθε ιστορική φάση, να ήταν αλλιώς διαμορφωμέ­νο. Κλασικό παράδειγμα η συνένωση, το 1961, των οκτώ μικρών κομμάτων του Κέντρου στη μεγάλη Ενωση Κέντρου. Σήμερα, για να προσγειωθο­ύμε στην πραγματικό­τητα, όλη η φασαρία γίνεται για έναν απλό λόγο: Διότι κανένα κόμμα της αντιπολίτε­υσης δεν μπορεί να υποβάλει μόνο του πρόταση δυσπιστίας. Δεν έχει 50 βουλευτές. Αναγκάζοντ­αι να συνεργαστο­ύν και αυτό το δείχνουν, διαφωνώντα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece