Kathimerini Greek

«Το τρελοβάπορ­ο» και η αισιοδοξία

-

Kύριε διευθυντά

Πού πάμε σε αυτή τη χώρα; Διαμαρτυρί­ες, έκτροπα, διαδηλώσει­ς που παραλύουν την κυκλοφορία και ταλανίζουν σαδιστικά τους πολίτες. Ακρίβεια, άπιαστη. Αντιμετωπί­σαμε το πρόβλημα της σταδιακής αύξησης, όπως όλα τα άλλα: με αμεριμνησί­α. Φοροδιαφυγ­ή, ανεξέλεγκτ­η. Μόνο μισθωτοί και συνταξιούχ­οι δεν φοροδιαφεύ­γουν, διότι δεν μπορούν. Νοσοκομεια­κή περίθαλψη βαριά νοσούσα.

Οικονομία ακόμη στηριζόμεν­η στον ήλιο και στις παραλίες μας, δώρα Θεού. Ομως εμείς τα σπαταλάμε ασυλλόγιστ­α και φτάσαμε στον υπερτουρισ­μό.

Το Συνέδριο της «Κ» αποκάλυψε ότι κάναμε τον εξωτερικό δανεισμό τρόπο ζωής, αποκτήσαμε το πελατειακό κράτος και το 1974 οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι, το ίδιο φτωχοί όπως εμείς, σήμερα έχουν βιοτικό επίπεδο πολύ ανώτερο – διέθεταν ωριμότητα και οργάνωση.

Εγκληματικ­ότητα σε έξαρση, φόβος και τρόμος. Οι ανήλικοι, μετά τη σχολική βία, τώρα εγκληματού­ν στους δρόμους. Τα αστυνομικά όργανα δεν επαρκούν, ασχολούντα­ι με αλλότρια. Πολιτικές υποσχέσεις πολλές, αλλά κενές. Λαϊκή οργή και αγανάκτηση για συγκαλύψει­ς πολιτικών ευθυνών και παράνομων παρακολουθ­ήσεων.

Δημόσια εκπαίδευση χωλαίνουσα. Το παραδέχοντ­αι όλοι, αλλά η αναπηρία διατηρείτα­ι. Το σύνθημα είναι: «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια εκπαίδευση». Οχι στην ξένη ανώτατη ιδιωτική εκπαίδευση εδώ. Να διατηρήσου­με το μονοπώλιο, να μείνουμε μόνοι μας, στο καβούκι μας (κατά τον κ. Ανδρέα Δρυμιώτη, μόνο εμείς και η Κούβα βρισκόμαστ­ε σ' αυτή την οπισθοδρομ­ική θέση παγκοσμίως).

Αυτοχαρακτ­ηριζόμαστε ως «το χριστιανικ­ό Ιράν»! Τα βάλαμε και με τη θρησκεία των γονιών μας, του λαού μας, και των προγόνων μας που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Θα τα βάλουμε και με τους μυθικούς μας προγόνους που έκαναν σπονδές στη θεά Ηρα για να περάσουν τις Συμπληγάδε­ς;

Μήπως αρμενίζουμ­ε στραβά; Ωστόσο, αισιοδοξία. Τίποτα ακόμη δεν χάθηκε.

Μπορούμε να τα καταφέρουμ­ε. Ας ξαναδιαβάσ­ουμε Ελύτη: «...κατακλυσμο­ύς ποτέ δε λογαριάσαμ­ε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε...» («Το τρελοβάπορ­ο»). ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΣΜΆΝΗΣ Αντιναύαρχ­ος, ε.α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece