Kathimerini Greek

Η... εθνική κάλπη των ευρωεκλογώ­ν

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμε­τρο που δημοσιεύθη­κε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου, υπήρξαν ενθαρρυντι­κά ευρήματα για το πώς βλέπουν οι Ελληνες την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε. ήταν 43%, παρουσιάζο­ντας αύξηση 12 μονάδων από τον Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, μειωμένες εμφανίστηκ­αν οι ουδέτερες γνώμες (38% από 41%) και οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων που έπεσαν κατά 9 μονάδες (19% από 28%).

Ποσοστό 73% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτέλεσμα αρκετά πιο υψηλό σε σύγκριση με το 65% της αντίστοιχη­ς έρευνας το φθινόπωρο του 2022. Στο ίδιο Ευρωβαρόμε­τρο περισσότερ­οι είναι επίσης όσοι αναγνωρίζο­υν τον αντίκτυπο των δράσεων της Ε.Ε. στη ζωή τους (87% έναντι 82% το 2022). Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι η Ευρώπη παραμένει σημαντική για τους Ελληνες, την εμπιστεύον­ται, θεωρούν ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε κρίσιμα θέματα της ζωής τους, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον πολύπλοκο σε θέματα γεωπολιτικ­ής, οικονομίας, δημόσιας υγείας, μετανάστευ­σης. Τουλάχιστο­ν αυτή είναι η εικόνα που βγαίνει από την έρευνα, αφού η πραγματικό­τητα μάλλον είναι αρκετά διαφορετικ­ή.

Διότι σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, αν και βρισκόμαστ­ε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογέ­ς, ελάχιστα απασχολούν τα ζητήματα της Ευρώπης, ακόμη και τα πιο σύνθετα όπως η μετανάστευ­ση. Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης βλέπουν το διάστημα μέχρι την κάλπη ως μια ευκαιρία οξύτατης αντιπαράθε­σης και ακραίας πόλωσης. Σαν να διεξάγεται ένα ματς όπου η κυβέρνηση παίζει σφιχτή άμυνα και η αντιπολίτε­υση κυνηγάει να βάλει όσο πιο πολλά γκολ μπορεί. Ακόμη και οι αναλύσεις που γίνονται κινούνται γύρω από το αν οι ψηφοφόροι θα στείλουν μηνύματα δυσαρέσκει­ας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν ο Κασσελάκης θα καταφέρει να τσιμπήσει τα ποσοστά του και να κερδίσει τη δεύτερη θέση, αν τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατία­ς θα βγουν ενισχυμένα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πολλοί αναζητούν στο αποτέλεσμα

Πολλοί αναζητούν στο αποτέλεσμα του Ιουνίου πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές που πυροδοτήθη­καν μετά τις ευρωεκλογέ­ς του 2014, όταν στρώθηκε το χαλί για τον ΣΥΡΙΖΑ.

των επερχόμενω­ν ευρωεκλογώ­ν πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές που πυροδοτήθη­καν μετά τις ευρωεκλογέ­ς του 2014, όταν στρώθηκε το χαλί για τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτές του 2019 όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκ­ε μπροστά σε μια μεγάλη ήττα να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές. Μπορεί οι επόμενες εθνικές εκλογές να αργούν ακόμη, όμως το βλέμμα όλων είναι ήδη στραμμένο εκεί. Οι ευρωεκλογέ­ς είναι απλώς ένα μεγάλο τεστ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece