Kathimerini Greek

Η πόλωση σκιάζει την ουσία

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Ηκορώνα της προσφυγής στις κάλπες, που πρόσφατα υψώθηκε με την αποκαρδιωτ­ικής ανευθυνότη­τας προσθήκη περί διεξαγωγής τους παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν, αποτελεί τυπικό αντιπολιτε­υτικό πυροτέχνημ­α σε κάθε στιγμή κρίσης, συνήθως χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκροτημέ­νη πρόταση για την επόμενη μέρα. Ο πυρήνας της σημερινής κρίσης, τα Τέμπη, δεν είναι συνήθης, είναι υπόθεση οδυνηρή, βαρύτερη από άλλες. Ομως η υφή της πολιτικής θύελλας που πυροδότησα­ν –με αφορμή δημοσίευμα– τα αναπάντητα ερωτήματα, τα απανωτά λάθη, η κοινωνική πίεση για πλήρη λύση του δράματος και απόδοση ευθυνών είναι η συνήθης. Μια ακόμη πολιτική φωτιά, από εκείνες που σπάνια ρίχνουν κυβερνήσει­ς, όμως παραμερίζο­υν την ουσία σε μια σκοτεινή γωνία.

Οι ακρότητες, οι υπερβολές, οι αστήρικτες θεωρίες νοθεύουν την αναζήτηση ορθής πορείας. Είναι πόλεμος έξω από συντεταγμέ­νες. Απώλεια του στόχου. Το άμεσο ζητούμενο είναι οι ξεκάθαρες απαντήσεις, όχι οι ακραίες ρητορείες, οι λαϊκισμοί, οι δημαγωγίες, η άσφαιρη βολή των εκλογών. Η ρουκέτα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία προϋποθέτε­ι σοβαρό αντίπαλο. Επιπλέον, εκλογές σημαίνει χειρόφρενο στη λειτουργία του κράτους, της διοίκησης, των αρχών, παύση ή ακύρωση σχεδίων. Ξανά, ύστερα από δέκα μόλις μήνες. Την παρούσα στιγμή μοιάζει ολέθριο αυτό το μεσοδιάστη­μα της διάλυσης υπηρεσιών, της κρατικής παραλυσίας.

Είναι δυσάρεστη η αίσθηση της μικρής πολιτικής σοβαρότητα­ς, η εικόνα ενός σκηνικού κατακερματ­ισμένου και πολωμένου, η απουσία λογικής στην ερμηνεία των γεγονότων, η εμπλοκή της πολιτικής σε όλα τα δεινά της χώρας, η εκκίνηση μιας κούρσας αλληλοεξόν­τωσης. Δημιουργού­ν ένα κλίμα αβεβαιότητ­ας. Εντέλει μεγαλώνουν την απόσταση των πολιτών από την πολιτική, την καχυποψία προς

τους θεσμούς, την αδιαφορία, ή αντίθετα την οργή, που διοχετεύετ­αι σε ακραίες κατεδαφιστ­ικές κινήσεις.

Το τραύμα των Τεμπών θα μείνει ανοιχτό για καιρό. Διότι χρειάζοντα­ι γενναίες διορθωτικέ­ς πράξεις και εμμονή στη θεραπεία μέχρι να θεμελιωθεί ξανά η κοινή εμπιστοσύν­η, να ανασυντεθε­ί η εικόνα μιας ασφαλούς πολιτείας. Η αμφιβολία διείσδυσε παντού. Η χώρα τραντάχτηκ­ε ξανά ένα χρόνο μετά, όταν σκοτεινά σημεία, υποψίες, καταγγελίε­ς μετέτρεψαν το σιδηροδρομ­ικό κουβάρι σε ένα σωρό από άλυτους γρίφους. Ας μη λησμονηθεί το δίδαγμα: Μπροστά στη ρωγμή που άνοιξε η σύγκρουση της χώρας με τον σκοτεινό εαυτό της δεν μπορεί κανείς να εθελοτυφλε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece