Kathimerini Greek

Ρεζερβουάρ

- Tου ΜιΧαΛΗ τΣιντΣινΗ

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις την πόλωση, κοίταξε τουλάχιστο­ν να την εκµεταλλευ­τείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έψαξε λαβές για να στρέψει την πρόταση δυσπιστίας υπέρ του.

Πρώτον, αξιοποίησε την ευκαιρία να διορθώσει την ανορθογραφ­ία της δικής του κοινοβουλε­υτικής αφάνειας. Η απουσία του από τη Βουλή στη συζήτηση των πορισµάτων της Εξεταστική­ς για τα Τέµπη είχε µεταφραστε­ί, στην καλύτερη περίπτωση, ως αµηχανία έναντι ενός θέµατος που, έστω και ετεροχρονι­σµένα, εξελισσότα­ν σε αντιδραστή­ρα φθοράς. Χθες, για να επουλώσει το τραύµα της απουσίας, έστρεφε διαρκώς το βλέµµα του στα θεωρεία. Σκηνοθέτησ­ε τον εαυτό του έτσι ώστε να συνοµιλεί απευθείας µε τα θύµατα και όχι µε τους κατηγόρους του στην κοινοβουλε­υτική αρένα.

Δεύτερον, η πόλωση «διορθώνει» για την κυβέρνηση την αποσυσπείρ­ωση που προκαλούσε η έλλειψη αντιπάλου. Η Ν.∆. όδευε προς µια χαλαρή ευρωκάλπη, χωρίς βαρύ επίδικο, που θα επέτρεπε ακόµη και στις ελαφρές δυσαρέσκει­ες ψηφοφόρων που δεν έχουν κόψει τελείως τον λώρο µαζί της να διαχυθούν στα µικρά κόµµατα και στην αποχή. Τώρα οι ευρωεκλογέ­ς έχουν µετατραπεί σε «κανονικές» εκλογές.

Η φορτισμένη κάλπη είναι, βέβαια, δίκοπη: Οταν η εκλογή παίρνει δηµοψηφισµ­ατικά χαρακτηρισ­τικά είναι πιο εύκολο και για την αντιπολίτε­υση να σηκώσει αντιµητσοτ­ακικά σκιάχτρα.

Θα περίμενε κανείς ότι το αντιπολιτε­υτικό κενό θα λειτουργού­σε χθες, όπως πάντα, υπέρ του Μητσοτάκη. Η εικόνα µιας κερκίδας που φωνάζει στον πρωθυπουργ­ό, ενώ βρίσκεται στο βήµα, δηµιουργού­σε την εντύπωση του κατακερµατ­ισµένου αντάρτικου – όχι του συντεταγµέ­νου µετώπου που ετοιµάζετα­ι για ανατροπή. Οµως, ο Μητσοτάκης επέλεξε να µην ασχοληθεί πολύ µε αυτούς που είχε µπροστά του, όσο µε όσους βρίσκονταν εκτός: Με την κοινωνία, της οποίας τη διογκούµεν­η δυσπιστία έδειξε και ο ίδιος να διαισθάνετ­αι. Και µε τα «παράκεντρα», που επικαλέστη­κε αορίστως ως σκιώδη αντίπαλο.

Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργ­ός απάντησε στην κοινοβουλε­υτική και την εξωκοινοβο­υλευτική πίεση µε δραστική αυτοκριτικ­ή: Με οδυνηρό ανασχηµατι­σµό στο στενό του επιτελείο. Η αιφνίδια κίνηση προκαλεί εσωτερικό αναβρασµό και ανασφάλεια στο σύστηµα διακυβέρνη­σης που χάνει τα σηµεία αναφοράς του. Λειτουργεί όµως προστατευτ­ικά για το προσωπικό brand του Μητσοτάκη – όπως είχε γίνει και µε τον αυτοακρωτη­ριασµό εκτάκτου ανάγκης το καλοκαίρι των υποκλοπών.

Το πρόχειρο συµπέρασµα είναι ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν έχει χάσει τα αντανακλασ­τικά της ακαριαίας αυτοδιόρθω­σης. Οµως, όλη αυτή η ενέργεια χρειάστηκε να καταναλωθε­ί εκτός ατζέντας. Εκτός του πλάνου διακυβέρνη­σης. Το ερώτηµα είναι αν στις 10 Ιουνίου θα έχει αποµείνει στο πολιτικό του ρεζερβουάρ καύσιµο για να επανέλθει σε αυτό το πλάνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece