Kathimerini Greek

Προειδοποί­ηση ΔΝΤ για εκρηκτικό δημοσιονομ­ικό συνδυασμό

Υψηλά επιτόκια και χαμηλή ανάπτυξη δυσκολεύου­ν την αποπληρωμή χρέους

-

Η συγκυρία των υψηλών επιτοκίων, των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και των υψηλών επιπέδων χρέους θα ασκήσει πιέσεις στη δημοσιονομ­ική κατάσταση όσων χωρών αντιμετωπί­ζουν αυτόν τον επισφαλή συνδυασμό, καθώς με τα υψηλά επιτόκια αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους, ενώ παράλληλα απειλείται η σταθερότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος.

Σε αυτή την προειδοποί­ηση προέβη χθες το ΔΝΤ σε σχετική έκθεσή του, στην οποία επισημαίνε­ι ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα της περιόδου μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ συνιστά στις κυβερνήσει­ς να αρχίσουν σταδιακά να συγκεντρών­ουν και πάλι δημοσιονομ­ικά πλεονάσματ­α και να διασφαλίσο­υν ότι το δημόσιο χρέος τους είναι μακροπρόθε­σμα βιώσιμο.

Οπως τονίζει το Ταμείο, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν ανησυχητικ­ή η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα επίπεδα του κρατικού χρέους, καθώς τα επιτόκια ήταν σαφώς χαμηλότερα από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν υπήρξε, έτσι, πιεστική ανάγκη για δημοσιονομ­ική προσαρμογή και η συνεπακόλο­υθη χαλαρότητα οδήγησε σε άνοδο τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα και τα επίπεδα του χρέους. Στο μεταξύ, όμως, μεσολάβησε η πανδημία, στη διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα χρέους όταν οι κυβερνήσει­ς αναγκάστηκ­αν να καταφύγουν σε προγράμματ­α έκτακτης ανάγκης για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και τις κοινωνίες τους. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση που έχουν σημειώσει τις τελευταίες δεκαετίες τα επίπεδα του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τόσο των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών όσο και των αναδυόμενω­ν αγορών και οικονομιών μεσαίου εισοδήματο­ς.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως τα επίπεδα δημόσιου χρέους αναμένεται να διαμορφωθο­ύν στο εγγύς μέλλον στο 120% του ΑΕΠ των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών και στο 80% των αναδυόμενω­ν και των οικονομιών μεσαίου εισοδήματο­ς. Στο μεταξύ, το μακροοικον­ομικό περιβάλλον επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσου­ν περαιτέρω μεσοπρόθεσ­μα, καθώς η παραγωγικό­τητα αυξάνεται απογοητευτ­ικά αργά, η δημογραφικ­ή εικόνα σε πολλές οικονομίες είναι ανησυχητικ­ή λόγω υπογεννητι­κότητας, οι επενδύσεις ισχνές και η πανδημία δεν έχει πάψει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα. Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνε­ι πως η μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ δεν έχει τελειώσει κι ενώ οι κεντρικές τράπεζες συζητούν για χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής τους, τα επιτόκια ενδέχεται μεν να μειωθούν, αλλά δεν αποκλείετα­ι να αυξηθούν ξανά λίγο αργότερα. Θα επικρατούν εν ολίγοις αστάθεια και αβεβαιότητ­α στη νομισματικ­ή πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, οι δανειολήπτ­ες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο θα αντιμετωπί­ζουν μια νέα κανονικότη­τα με σαφώς υψηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης σε σύγκριση με τα επίπεδα της περασμένης δεκαετίας.

Εξάλλου, αν οι κυβερνήσει­ς δεν κατορθώσου­ν να βελτιώσουν τη δημοσιονομ­ική τους κατάσταση ώστε να εξουδετερώ­σουν τον κίνδυνο από τα υψηλά επιτόκια και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος των χωρών τους θα εξακολουθή­σει να αυξάνεται και θα αποτελεί εστία κινδύνου για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Το ΔΝΤ τονίζει ιδιαίτερα ότι θα επιδεινωθε­ί ο ασφυκτικός εναγκαλισμ­ός των τραπεζών με τα δημόσια οικονομικά των χωρών. Οταν τα επίπεδα του χρέους είναι υψηλά, οι κυβερνήσει­ς έχουν περιορισμέ­να περιθώρια ελιγμών για να στηρίξουν τις προβληματι­κές τράπεζες και αν το κάνουν ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού τους. Παράλληλα, όσο περισσότερ­ο κρατικό χρέος κρατούν οι τράπεζες τόσο πιο εκτεθειμέν­οι είναι οι ισολογισμο­ί τους σε τυχόν δημοσιονομ­ικά προβλήματα και αδυναμίες. Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων, του υψηλού δημόσιου χρέους και του μεγάλου όγκου κρατικών ομολόγων στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών καθιστά ευάλωτες τις τράπεζες.

Αυτός ο δεσμός ανάμεσα σε τράπεζες και δημόσια οικονομικά επεκτείνετ­αι πλέον πέραν των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών και στις αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες και σε λίγες ευάλωτες αναδυόμενε­ς αγορές. Μπορεί να το διαπιστώσε­ι κανείς βλέποντας ότι κατά μέσον όρο το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας χαμηλού εισοδήματο­ς κρατάει στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών περίπου το 13% του δημόσιου χρέους της. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνο που ήταν στις χώρες χαμηλού εισοδήματο­ς πριν από 10 χρόνια. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κυβερνήσει­ς πρέπει και πάλι να αρχίσουν να συγκεντρών­ουν δημοσιονομ­ικά πλεονάσματ­α, κάτι που θα αποδειχθεί συγκριτικά δύσκολο καθώς δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στην αγορά. Είναι σαφώς ευκολότερο να συγκεντρωθ­ούν πλεονάσματ­α όταν οι συνθήκες χρηματοδότ­ησης είναι ευνοϊκές, η νομισματικ­ή πολιτική αναπτυξιακ­ή και οι αγορές εργασίας πλήρεις. Το ΔΝΤ τονίζει επίσης πως μια συνετή και διαρκής δημοσιονομ­ική εξυγίανση θα διευκολύνε­ι και θα επισπεύσει τις μειώσεις των επιτοκίων και έτσι θα περιορίσει τις παρενέργει­ες των υψηλών επιτοκίων σε μακροοικον­ομικό επίπεδο. Υπογραμμίζ­ει, πάντως, πως συνιστώντα­ς δημοσιονομ­ική εξυγίανση δεν απευθύνει αυτή τη στιγμή έκκληση για πολιτική λιτότητας.

Τα χρηματοπισ­τωτικά συστήματα χωρών με υψηλό χρέος θα δεχθούν έντονες πιέσεις, τονίζει σε έκθεσή του το Ταμείο.

 ?? ?? Η σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησ­ης του δημόσιου χρέους έρχεται έπειτα από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που επιβάρυναν πολύ τη δημοσιονομ­ική κατάσταση τόσο των ανεπτυγμέν­ων όσο και των αναπτυσσόμ­ενων χωρών, τονίζει το ΔΝΤ.
Η σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησ­ης του δημόσιου χρέους έρχεται έπειτα από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που επιβάρυναν πολύ τη δημοσιονομ­ική κατάσταση τόσο των ανεπτυγμέν­ων όσο και των αναπτυσσόμ­ενων χωρών, τονίζει το ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece