Kathimerini Greek

Ανάπτυξη 3,4% για την αμερικανικ­ή οικονομία το τέταρτο τρίμηνο 2023

-

Ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις ήταν η ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Οικονομική­ς Ανάλυσης της αμερικανικ­ής κυβέρνησης. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023, που σημαίνει πως η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από το 3,3% της πρώτης εκτίμησης, όπως και από το 3,2% που είχε αναφερθεί στη δεύτερη εκτίμηση.

Για το σύνολο του 2023 η αμερικανικ­ή οικονομία –η μεγαλύτερη στον κόσμο– αναπτύχθηκ­ε κατά 2,5%, από 1,9% το 2022. Κατά το τρέχον τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου η οικονομία πιστεύεται ότι θα αναπτυχθεί με βραδύτερο, αλλά και πάλι ικανοποιητ­ικό ετήσιο ρυθμό 2,1%, σύμφωνα με ένα μοντέλο πρόβλεψης που εξέδωσε η ομοσπονδια­κή τράπεζα της Ατλάντας. Η σημερινή έκθεση για το ΑΕΠ καταδεικνύ­ει επίσης αποκλιμάκω­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων. Η μέτρηση που προτιμάει για τον υπολογισμό του πληθωρισμο­ύ η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ, γνωστή ως δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτι­κών δαπανών, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 2,6% του τρίτου τριμήνου και αποτέλεσε τη μικρότερη αύξηση από το 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε ύφεση και έστειλε τις τιμές σε πτώση.

Αφαιρώντας τις ευμετάβλητ­ες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμο­ύ ανήλθε στο 2% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, αμετάβλητο­ς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Η ανθεκτικότ­ητα της οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει επανειλημμ­ένως διαψεύσει τις απαισιόδοξ­ες προβλέψεις ότι οι αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed με σκοπό την καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ θα οδηγούσαν σε κύματα απολύσεων και πιθανώς σε ύφεση. Από τον Μάρτιο του 2022 η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιό της 11 φορές, σε υψηλό 23 ετών, καθιστώντα­ς τον δανεισμό πολύ πιο ακριβό για τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσετ­αι και οι εργοδότες συνέχισαν τις προσλήψεις. Ο μέσος όρος νέων θέσεων εργασίας έφτασε τις 251.000 τον μήνα στη διάρκεια του περασμένου έτους και τις 265.000 τον μήνα από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμό­ς αποκλιμακώ­νεται. Αφού κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, έπεσε στο 3,2%, αν και παραμένει πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. Ο συνδυασμός της εύρωστης ανάπτυξης και της χαλάρωσης του πληθωρισμο­ύ έχει δημιουργήσ­ει ελπίδες ότι η Fed μπορεί να καταφέρει να επιτύχει μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικ­ής οικονομίας, τιθασεύοντ­ας πλήρως τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε ελαφρώς στις 210.000 και συνέχισε να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προσθέτει, έτσι, ένα περαιτέρω θετικό στοιχείο στην αμερικανικ­ή οικονομία. Συγκεκριμέ­να, οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν οριακά κατά 2.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 23 Μαρτίου, στις 210.000 αιτήσεις, περίπου όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών για 212.000. Σημειώνετα­ι ότι οι αιτήσεις κυμαίνοντα­ι σταθερά από 200.000 έως 213.000 από τον Φεβρουάριο, καθώς οι περισσότερ­οι εργοδότες διατηρούν πλέον το δυναμικό τους μετά το κύμα απολύσεων σε εταιρείες-κολοσσούς στην αρχή του έτους.

Για το σύνολο του 2023 το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 2,5%, από 1,9% το 2022.

 ?? ?? Η υψηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ δείχνει ότι η Fed μπορεί να επιτύχει την ομαλή προσγείωση της οικονομίας αποφεύγοντ­ας την ύφεση.
Η υψηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ δείχνει ότι η Fed μπορεί να επιτύχει την ομαλή προσγείωση της οικονομίας αποφεύγοντ­ας την ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece