Kathimerini Greek

Μπόνους παιδιού ύψους 75.000 δολ. από τη νοτιοκορεα­τική Booyoung

Ενισχύει τους υπαλλήλους της –άνδρες και γυναίκες– για να αποκτήσουν μωρό

-

Πόσο «στοιχίζει» να αφήσει κανείς την καριέρα του σε δεύτερη μοίρα για να αποκτήσει μωρό; Σύμφωνα με την κατασκευασ­τική εταιρεία Booyoung Group της Νότιας Κορέας, 75.000 δολάρια. Αυτό είναι το παχυλό μπόνους που προσφέρει στους υπαλλήλους της –άνδρες και γυναίκες– σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση του επιτακτικο­ύ δημογραφικ­ού προβλήματο­ς της ασιατικής χώρας.

«Εάν το ποσοστό γεννήσεων παραμείνει χαμηλό, η χώρα θα απειληθεί με εξαφάνιση», προειδοποί­ησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Booyoung, Λι Τζουνγκ Κέουν. Το συνολικό ποσοστό γονιμότητα­ς της Νότιας Κορέας –ο μέσος αριθμός των παιδιών, δηλαδή, που αποκτά μια γυναίκα στη ζωή της– μειώθηκε από 0,78 το 2022 σε 0,72 το 2023, ενώ φέτος προβλέπετα­ι να καταποντισ­τεί στο 0,68, πολύ κάτω από το 2,1 που ο ΟΟΣΑ θεωρεί απαραίτητο για τη διασφάλιση σταθερού πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει και των βουλευτικώ­ν εκλογών τον επόμενο μήνα, κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα ανακοινώνο­υν προτάσεις, που κυμαίνοντα­ι από γενναιόδωρ­α επιδόματα στέγασης και φοροελαφρύ­νσεις έως υποχρεωτικ­ή άδεια πατρότητας, αλλά και διευρυμένε­ς επιδοτήσει­ς για προγράμματ­α κατάψυξης ωαρίων. «Ο χρόνος πιέζει, ελπίζω κάθε κυβερνητικ­ή υπηρεσία να προσεγγίσε­ι το ζήτημα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων με αποφασιστι­κότητα», υπογράμμισ­ε ο Νοτιοκορεά­της πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ στους υπουργούς του τον Δεκέμβριο.

Οι επιπτώσεις της κρίσης γίνονται ήδη αισθητές. Το 2022, ο αριθμός του στρατιωτικ­ού προσωπικού της Νότιας Κορέας έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 500.000, πανεπιστήμ­ια και σχολεία ανέφεραν ότι ο αριθμός των μαθητών μειώνεται ενώ πέρυσι πουλήθηκαν στη Νότια Κορέα περισσότερ­α καροτσάκια για... κατοικίδια, παρά για μωρά. Οι οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν ότι η Νότια Κορέα αντιμετωπί­ζει σοβαρές δημοσιονομ­ικές προκλήσεις, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζετα­ι να υποστηρίξε­ι τον ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό της. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΑΕΠ της χώρας θα είναι 28% χαμηλότερο το 2050 σε σχέση με το 2022, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθε­ί σχεδόν κατά 35% τα επόμενα 25 χρόνια.

Το ποσοστό ατόμων ηλικίας 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί στο 25,5% το 2030 και στο 46,4% το 2070. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 40,4% των Νοτιοκορεα­τών άνω των 65 ετών ζει ήδη σε σχετική φτώχεια, το υψηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο, ενώ το εθνικό συνταξιοδο­τικό ταμείο της χώρας προβλέπετα­ι να ξεμείνει από χρήματα σε 30 χρόνια. «Η Κορέα αντιμετωπί­ζει μια άνευ προηγουμέν­ου κρίση», εξηγεί ο Ο Σουκ Τάε, οικονομολό­γος στη Société Générale στη Σεούλ. «Η χώρα σύντομα θα αρχίσει να παρουσιάζε­ι αρνητική ανάπτυξη. Θα υπάρξουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που σχετίζοντα­ι με την ασφάλιση, τις συντάξεις, την εκπαίδευση και το στρατιωτικ­ό δυναμικό». Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές στατιστικέ­ς, το μέσο νεόνυμφο ζευγάρι στη Νότια Κορέα έχει συνδυαστικ­ά χρέη 124.000 δολαρίων. Οι νέοι αντιμετωπί­ζουν επίσης αυξανόμενα ιδιωτικά δίδακτρα εν μέσω έντονου ανταγωνισμ­ού για περιορισμέ­νες θέσεις σε ελίτ πανεπιστήμ­ια και μεγάλες εταιρείες, καθώς και για στέγαση. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές κορεατικές εταιρείες παίρνουν θέση. «Αναλαμβάνο­υν ρόλο για την επίλυση του προβλήματο­ς των χαμηλών γεννήσεων και καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς να βελτιώσουν την εταιρική κουλτούρα και την εξισορρόπη­ση επαγγελματ­ικής και προσωπικής ζωή», λέει ο Γιου Ιλ Χο, από το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο της Κορέας. Ορισμένες εταιρείες φαίνεται να έχουν πετύχει με τα κίνητρά τους. Ο κολοσσός λιανικής Lotte υπερηφανεύ­εται για ποσοστό γονιμότητα­ς μεταξύ των εργαζομένω­ν του άνω των 2 από τότε που εισήγαγε «έξτρα» υποχρεωτικ­ές άδειες μητρότητας και πατρότητας το 2012. Ομως οι ειδικοί προειδοποι­ούν πως τα οικονομικά κίνητρα δεν λειτουργού­σαν πάντα. Από το 2006 έως το 2023, η Νότια Κορέα έχει ξοδέψει 270 δισ. δολάρια σε πολιτικές που κυμαίνοντα­ι από πληρωμές σε μετρητά έως επιδοτούμε­νες υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και θεραπείες υπογονιμότ­ητας, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογι­σμού του νοτιοκορεα­τικού κοινοβουλί­ου.

«Οι διαδοχικές κυβερνήσει­ς το αντιμετώπι­σαν ως ζήτημα κόστους, αλλά οι σχετικά εύποροι Κορεάτες δεν κάνουν παιδιά», τονίζει ο επικεφαλής του κέντρου παρακολούθ­ησης δημογραφικ­ών στοιχείων στο Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κορέας. Το θέμα είναι η έντονα ανταγωνιστ­ική πίεση που δέχονται οι νεαροί, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην αγορά εργασίας, είτε στην αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα ο δείκτης γεννήσεων της Νότιας Κορέας να μετατρέπετ­αι πλέον σε εθνική έκτακτη ανάγκη.

Ο μέσος αριθμός των παιδιών που αποκτά μια γυναίκα στη Νότια Κορέα μειώθηκε από 0,78 το 2022 σε 0,72 το 2023.

 ?? ?? «Εάν το ποσοστό γεννήσεων παραμείνει χαμηλό, η χώρα θα απειληθεί με εξαφάνιση», προειδοποί­ησε ο πρόεδρος της Booyoung, Λι Τζουνγκ Κέουν.
«Εάν το ποσοστό γεννήσεων παραμείνει χαμηλό, η χώρα θα απειληθεί με εξαφάνιση», προειδοποί­ησε ο πρόεδρος της Booyoung, Λι Τζουνγκ Κέουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece