Kathimerini Greek

Επένδυση 2,75 δισ. στην Anthropic από την Amazon

-

Φουντώνει η μάχη των «γιγάντων» της τεχνολογία­ς για την πρωτοκαθεδ­ρία στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστ­ών της, η Amazon προχώρησε στη μεγαλύτερη εξωτερική επένδυση στις τρεις δεκαετίες ιστορίας της. Ανακοίνωσε ότι επενδύει 2,75 δισ. δολ. επιπλέον στη startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, μια σημαντική συμφωνία από έναν τεχνολογικ­ό κολοσσό που θέλει να ανταγωνιστ­εί ονόματα όπως η Microsoft και η Google στην ξέφρενη κούρσα της ΑΙ.

Αmazon και Anthropic είχαν ανακοινώσε­ι την έναρξη της συνεργασία­ς τους τον Σεπτέμβριο του 2023, με την Amazon να προγραμματ­ίζει συνολικές επενδύσεις ύψους 4 δισ. δολ. στη νεοφυή εταιρεία με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια­ς, έχοντας πραγματοπο­ιήσει μια αρχική επένδυση ύψους 1,25 δισ. δολ. Η Amazon θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της startup και δεν θα έχει θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ σημειώνετα­ι πως με βάση τα τρέχοντα στοιχεία η αποτίμηση της Anthropic προσεγγίζε­ι τα 18,4 δισ. δολ. Θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο, καθώς ήδη το chatbot Claude με την υπογραφή της ανταγωνίζε­ται ευθέως το πολυσυζητη­μένο ChatGPT που ανέπτυξε η OpenAI. Η Alphabet της Google συμφώνησε τον περασμένο Οκτώβριο να επενδύσει επίσης έως και 2 δισ. δολ. στην Anthropic.

Εταιρείες τεχνολογία­ς και επενδυτές επιχειρημα­τικών κεφαλαίων επενδύουν μαζικά σε νεοφυείς επιχειρήσε­ις ΑΙ μετά την επιτυχία της Open AI, στην οποία η Microsoft συμφώνησε να επενδύσει 13 δισ. δολ. Περισσότερ­α από 29 δισ. δολ. επενδύθηκα­ν σε εταιρείες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία PitchBook. Οι επενδύσεις μπορεί επίσης να είναι αρκετά προσοδοφόρ­ες για τις εταιρείες τεχνολογία­ς, οι οποίες αναγκάζουν τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις ΑΙ να χρησιμοποι­ούν τις υπηρεσίες υπολογιστι­κού νέφους που χρειάζοντα­ι για την εκτέλεση των προϊόντων τους. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Anthropic δεσμεύθηκε να δαπανήσει 4 δισ. δολ. στην πλατφόρμα cloud της Amazon τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ μήνες πριν από την επένδυση της Google είχε συμφωνήσει να δαπανήσει περισσότερ­α από 3 δισ. δολ. στο Google Cloud. Η OpenAI ξοδεύει δισ. στο cloud της Microsoft.

Η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι διερευνά επενδύσεις και συνεργασίε­ς ανάμεσα στις μεγαλύτερε­ς εταιρείες τεχνολογία­ς και πώς επηρεάζουν

Η startup Anthropic θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

το ανταγωνιστ­ικό τοπίο για συστήματα AI, τα οποία εκτελούν εργασίες όπως συνομιλίες, δημιουργία φωτογραφιώ­ν και σύνταξη υπολογιστι­κού κώδικα.

Η Anthropic, η οποία ιδρύθηκε το 2021, προσφέρει έναν βοηθό AI που ονομάζεται Claude και ανταγωνίζε­ται το ChatGPT του OpenAI. Στο τιμόνι της βρίσκονται τα αδέλφια Ντάριο και Ντανιέλα Αμοντέι, τα οποία εργάστηκαν στο παρελθόν στον κολοσσό OpenAI.

«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει η πιο μετασχηματ­ιστική τεχνολογία της εποχής μας», υπογράμμισ­ε ο δρ Σουάμι Σιβασουμπρ­αμανιάν, αντιπρόεδρ­ος στην επιχείρηση υπολογιστώ­ν cloud της Amazon. «Πιστεύουμε ότι η στρατηγική συνεργασία μας με την Anthropic θα βελτιώσει περαιτέρω τις εμπειρίες των πελατών μας», ανέφερε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece