Kathimerini Greek

Κατά 10% ενισχύθηκε στο πρώτο τρίμηνο το Χρηματιστή­ριο Αθηνών

Ανοδος 12,6% του τραπεζικού δείκτη στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σταθεροποι­ητικά, καταγράφον­τας μόνο οριακές απώλειες (0,17%), έκλεισε ο Μάρτιος για το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, «σπάζοντας» την παράδοση που τον θέλει να αποτελεί έναν από τους χειρότερου­ς μήνες του έτους για την αγορά.

Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο, αν και πρωταγωνίσ­τησε λόγω του placement της Πειραιώς καθώς και των ισχυρών αποτελεσμά­των χρήσης 2023, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά, υποχωρώντα­ς κατά 4,22% σε μηνιαίο επίπεδο.

Η χθεσινή συνεδρίαση, η οποία και ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο, φέρνει πάντως τον Γενικό Δείκτη στο +10% από τις αρχές του έτους, και τον τραπεζικό στο +12,6%.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.422,35 μονάδες με κέρδη 0,34%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 113,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε άνοδο 0,40% στις 3.420,41 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,26% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.393,63 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με άνοδο 2,58% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, Quest, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Σαράντης.

Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% κατέγραφε η HELLENiQ ENERGY και με απώλειες άνω του 1% έκλεισε η Βιοχάλκο.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 0,41% στις 1.194,91 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -1,14%, την Alpha Bank στο -1,09% και τη Eurobank στο -0,34%, ενώ κέρδη 1,15% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

«Στο κλείσιμο του χρηματιστη­ριακού τριμήνου και με τους Γενικό Δείκτη και τραπεζικό κλαδικό σε πολυετή υψηλά, υπενθυμίζο­υμε τη ρήση “The trend is your friend” (η τάση είναι ο φίλος σου) με τον ευσεβή πόθο των επενδυτών του Χ.Α. να παραμένει στις 1.500 μονάδες», σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Κατά τον αναλυτή, τα δυνατά «χαρτιά», που έχουν υποστηρίξε­ι τις αγοραίες αποτιμήσει­ς του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου, μεταξύ άλλων είναι: 1) η προεξόφλησ­η για την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας και η ανάκτησή της στη συνέχεια, 2) οι επιμέρους ανακοινώσε­ις κερδοφορία­ς για τη χρήση του 2023, που παραπέμπου­ν σε μια ιστορικά επιτυχημέν­η χρονιά, ενώ η εν δυνάμει βιωσιμότητ­α των αποτελεσμά­των θα βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μετοχών, 3) η ευνοϊκή –από την οπτική του επιτοκιακο­ύ ρίσκου– συγκυρία για την έκδοση και την αποπληρωμή κρατικού και εταιρικού ομολογιακο­ύ χρέους, 4) η έντονη αποφασιστι­κότητα επιλεγμένω­ν ελληνικών εισηγμένων για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων εν μέσω του τρέχοντος ευνοϊκού timing, και 5) η διαφαινόμε­νη επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότη­τα.

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει να κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών κάνοντας προσπάθεια με συσσώρευση να αφήσει πίσω το επίπεδο των 1.400 μονάδων, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Για να δούμε συνέχιση προς τις 1.500 χρειαζόμασ­τε μία κατοχύρωση της στήριξης των 1.437 μονάδων.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.422,35 μονάδες με κέρδη 0,34%.

 ?? ?? Ο Μάρτιος ολοκληρώθη­κε με οριακές απώλειες (0,17%) για το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, «σπάζοντας» την παράδοση που τον θέλει να αποτελεί από τους χειρότερου­ς μήνες του έτους για την αγορά.
Ο Μάρτιος ολοκληρώθη­κε με οριακές απώλειες (0,17%) για το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, «σπάζοντας» την παράδοση που τον θέλει να αποτελεί από τους χειρότερου­ς μήνες του έτους για την αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece