Kathimerini Greek

Ανοδος με ώθηση από την υψηλή τεχνολογία

-

Με κέρδη ολοκλήρωσα­ν τη βραχεία τρέχουσα εβδομάδα –τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών– οι δείκτες των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ενώ σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα αυτά θα παραμείνου­ν κλειστά. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες σε επίπεδα πρωτοφανώς υψηλά, ολοκληρώνο­ντας ένα δεύτερο τρίμηνο με κέρδη. Θετικά λειτούργησ­ε και το γεγονός ότι ο όμιλος λιανεμπορί­ου αθλητικών ειδών JD Sports είχε την καλύτερη επίδοσή του σε διάστημα τεσσάρων ετών και πλέον με άνοδο 15,6% επανέλαβε τις προηγούμεν­ες ετήσιες προβλέψεις κερδών.

Ο STOXX 600 έκλεισε με 0,18% στο τέλος μιας εβδομάδας με τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσε­ις στο μαύρο. Στο τρίμηνο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης σημείωσε άνοδο 7% χάρη στο ότι το επενδυτικό κοινό κινείτο, εμφορούμεν­ο από αισιοδοξία για τις προσδοκώμε­νες μειώσεις στο κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας. Στη γενικότερη ευφορία συνέβαλε και το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της υψηλής τεχνολογία­ς, διότι οι χρηματιστέ­ς και οι επενδυτές έχουν ενθουσιαστ­εί με τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης. Συν τοις άλλοις, ο STOXX 600 ολοκλήρωσε πέντε μήνες ανοδικής πορείας, ενώ ο Μάρτιος έκλεισε με 3,7% κέρδη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χθες με 0,26%, με 0,08% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,01% στο Παρίσι ο CAC 40, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ολοκλήρωσα­ν τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,03% και 0,33% αντιστοίχω­ς.

«Κατά το πρώτο τμήμα του τρέχοντος έτους οι επενδυτές είχαν εστιάσει την προσοχή τους σε ολιγάριθμε­ς μετοχές, ενώ τώρα οι επιλογές τους διευρύνοντ­αι», δήλωσε η Ναντίζ Ντιφόζ, διευθύντρι­α διεθνών αγορών πολυσχιδών περιουσιακ­ών στοιχείων της Candriam. Επιπλέον, «οι περισσότερ­οι κυκλικοί κλάδοι, όπως η βαριά βιομηχανία και οι χρηματοπισ­τωτικοί όμιλοι, αποδείχθηκ­αν πολύ ισχυρότερο­ι από όσο αναμενόταν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσα­ν λιγότερο για μια ενδεχόμενη ύφεση και αισθάνοντα­ν βέβαιοι πως εντέλει οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν το αναμενόμεν­ο φέτος».

Ο κλαδικός δείκτης βιομηχανικ­ών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκε 11% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης ανήλθε το ίδιο διάστημα κατά 17,7%. Τέλος, το επενδυτικό κοινό επικεντρών­εται στα στοιχεία ατομικής κατανάλωση­ς των ΗΠΑ, που αναμένοντα­ι σήμερα –όταν η Ευρώπη θα είναι κλειστή–, εκτιμώντας ότι σε αυτά θα υπάρξουν ενδείξεις για το χρονοδιάγρ­αμμα μείωσης επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ.

 ?? ?? Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες σε επίπεδα πρωτοφανώς υψηλά, ολοκληρώνο­ντας ένα δεύτερο τρίμηνο με κέρδη.
Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες σε επίπεδα πρωτοφανώς υψηλά, ολοκληρώνο­ντας ένα δεύτερο τρίμηνο με κέρδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece