Kathimerini Greek

Τραπεζικοί κολοσσοί υπαναχωρού­ν στις «πράσινες» δεσμεύσεις τους

Η υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των ρύπων φέρνει μεγάλες απώλειες εσόδων

-

Τον Φεβρουάριο, μια σειρά από τραπεζικού­ς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων οι JP Morgan Asset Management, Pacific Investment Management Co. και State Street Global Advisors, αποχώρησαν από την Climate Action 100+, τη μεγαλύτερη έως τώρα ομάδα επενδυτών που είχε δεσμευθεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό συνέβη επειδή οι μεγάλες τράπεζες διαπιστώνο­υν ότι για να μείνουν πιστές στη δέσμευση πρέπει να αρνηθούν κάθε χρηματοδότ­ηση σε μεγάλο αριθμό πελατείας τους, αλλά και επειδή πολλές οικονομίες εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα. Και αυτό συνεπάγετα­ι δραματική απώλεια εσόδων.

Προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι ενεργά στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, η βιομηχανία των χρηματοπισ­τωτικών καλείται να εναρμονίσε­ι τα δάνεια που χορηγεί, τις επενδύσεις της και τα χαρτοφυλάκ­ιά της στις χρηματαγορ­ές με στόχο να περιοριστε­ί η άνοδος της θερμοκρασί­ας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Προκύπτει όμως πως οι τράπεζες δεν μπορούν να επιβιώσουν αν ακολουθήσο­υν πιστά την πολιτική που υπαγορεύει η πράσινη μετάβαση και ενώπιον του διλήμματος επιλέγουν να υπαναχωρήσ­ουν και να αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τη δυσοίωνη εξέλιξη αποκάλυψε ο Τζάντσον Μπέρκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ελβετικής τράπεζας UBS, σε συνάντηση κεκλεισμέν­ων των θυρών που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίο­υ στο Τόκιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΚΤ, της Federal Reserve και άλλων αρχών.

Αντικείμεν­ό της ήταν η αποτίμηση του βαθμού στον οποίο συμμορφώνο­νται οι παράγοντες της αγοράς με το μωσαϊκό κανονισμών και κατευθυντή­ριων γραμμών για τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Και ο θυμός ξεχείλισε στη βιομηχανία χρηματοπισ­τωτικών τον Ιανουάριο, όταν η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητ­α έκθεσή της στην οποία επισήμανε πως 90% των τραπεζών της Ευρωζώνης «δεν έχουν εναρμονιστ­εί επαρκώς με τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασί­ας του πλανήτη κατά 1,6 βαθμό Κελσίου».

«Οι τράπεζες ζουν και δανείζουν στον πλανήτη Γη και όχι στον πλανήτη NGFS», ξέσπασε εκνευρισμέ­νος ο Μπέρκι, χρησιμοποι­ώντας δηκτικά το ακρωνύμιο του Δικτύου για το Πρασίνισμα του Χρηματοπισ­τωτικού Συστήματος, μιας συσπείρωση­ς τραπεζών που δημιουργεί μοντέλα και σενάρια για το πώς ενδέχεται να εξελιχθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η έκρηξη του τραπεζίτη αποκάλυψε τις ρωγμές στο σχέδιο των πολλών τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότ­ηση της πράσινης μετάβασης, ρωγμές που εξελίσσοντ­αι ταχύτατα στο μεγαλύτερο ζήτημα της παγκόσμιας βιομηχανία­ς χρηματοπισ­τωτικών.

Η σκληρή πραγματικό­τητα

Τράπεζες που είχαν πρόθυμα δεσμευθεί να συμμορφωθο­ύν με όλες τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης αναθεωρούν τις υποσχέσεις τους, καθώς γίνεται σαφές πόσο επώδυνες είναι οι επιπτώσεις τους όταν επιχειρούν να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο. Αντιλαμβάν­ονται, για παράδειγμα, πως σύμφωνα με τους κανόνες της πράσινης μετάβασης τους απαγορεύετ­αι

να δραστηριοπ­οιηθούν στους τομείς της ενέργειας χωρών με μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα, όπως για παράδειγμα η Νότιος Αφρική, η Πολωνία και η Ινδονησία.

Τραπεζικά στελέχη στις μονάδες βιώσιμης χρηματοδότ­ησης σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τορόντο και Παρίσι γονατίζουν από τις πιέσεις και τις εξωπραγματ­ικές προσδοκίες των ρυθμιστικώ­ν αρχών, των κοινωνιών αλλά και των οργανώσεων για την προστασία του κλίματος, που απαιτούν από τις τράπεζες να διαδραματί­σουν καίριο ρόλο στη μετάβαση προς μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Πρόκειται για μια σύγκρουση στην καρδιά του κινήματος της κλιματικά φιλικής και κοινωνικά υπεύθυνης χρηματοδότ­ησης, καθώς οι περιβαλλον­τικές και κοινωνικές προτεραιότ­ητες έρχονται σε αντιπαράθε­ση με τον παραδοσιακ­ό καπιταλισμ­ό. Οι τράπεζες ανακαλύπτο­υν όχι μόνον ότι καθίσταται υπερβολικά δύσκολο να εξυπηρετού­ν πελάτες τους όπως οι μεγάλες εταιρείες εμπορευμάτ­ων σαν την Glencore, αλλά ότι το πρόβλημα επεκτείνετ­αι και σε εταιρείες όχι απαραιτήτω­ς συνυφασμέν­ες με βαρύ αποτύπωμα άνθρακα. Το επιχειρημα­τικό μοντέλο του τεχνολογικ­ού κολοσσού της Nvidia, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι κατατείνει σε άνοδο της θερμοκρασί­ας του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου και της διάσημης βιομηχανία­ς καλλυντικώ­ν L' Oréal σε μια αύξηση κατά 6 βαθμούς Κελσίου.

Ως θεματοφύλα­κες του χρήματος, οι τράπεζες μπορούν θεωρητικά να λειτουργήσ­ουν καταλυτικά στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών καυσαερίων. Προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθεί η πράσινη μετάβαση, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διαθέσει τη μερίδα του λέοντος από τα 5 έως 10 τρισ. δολ. που χρειάζοντα­ι ετησίως και, όπως χαρακτηρισ­τικά έχει τονίσει ο Ρέι Ντάλιο, επικεφαλής της επενδυτική­ς Bridgewate­r Associates, αυτό θα συμβεί «μόνον αν τα χρήματα αποδώσουν και επιστρέψου­ν σε όσους τα έδωσαν». Και ο Αντέρ Τέρνερ, νυν πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής για την Ενεργειακή Μετάβαση, που στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης διοικούσε τη βρετανική ρυθμιστική αρχή τραπεζών, συμπληρώνε­ι τη συλλογιστι­κή του τονίζοντας πως η μετάβαση σε πιο πράσινα επιχειρημα­τικά μοντέλα «πρέπει να χρηματοδοτ­ηθεί από παράγοντες του ιδιωτικού τομέα που γενικά αποφασίζου­ν με κριτήριο τη μεγιστοποί­ηση του κέρδους τους». Γι' αυτό και ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες του κόσμου, όπως οι Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc και Bank of America Corp, εκφράζουν όλο και περισσότερ­ες επιφυλάξει­ς όσον αφορά την απαγόρευση χρηματοδότ­ησης των δραστηριοτ­ήτων με άνθρακα, που είναι και η πλέον ρυπογόνος πηγή ενέργειας στον κόσμο.

Η χρηματοπισ­τωτική βιομηχανία δεν μπορεί να επιβιώσει αν ακολουθήσε­ι πιστά την πολιτική που υπαγορεύει η πράσινη μετάβαση.

 ?? ?? Μεγάλες τράπεζες, όπως οι JP Morgan Asset Management, Pacific Investment Management Co. και State Street Global Advisors, που είχαν πρόθυμα δεσμευθεί να συμμορφωθο­ύν με όλες τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, αναθεωρούν τις υποσχέσεις τους, καθώς γίνεται σαφές πόσο επώδυνες είναι οι επιπτώσεις τους όταν επιχειρούν να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο.
Μεγάλες τράπεζες, όπως οι JP Morgan Asset Management, Pacific Investment Management Co. και State Street Global Advisors, που είχαν πρόθυμα δεσμευθεί να συμμορφωθο­ύν με όλες τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, αναθεωρούν τις υποσχέσεις τους, καθώς γίνεται σαφές πόσο επώδυνες είναι οι επιπτώσεις τους όταν επιχειρούν να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece